Çevik Pazarlama, yazılım sektöründeki hızlı gelişim sebebiyle ortaya çıkan çevik gelişim kavramının günümüz pazarlama faaliyetlerine uygulanış biçimidir. Agile Marketing'in türkçe karşılığı olan Çevik Pazarlama, günümüzde ayakta kalmaya çalışan işletmelerin sürekli değişen piyasa şartlarına uyum sağlamak için kullandıkları farklı pazarlama modellerinden biridir.
Sürekli olarak değişen tüketici isteklerine bağlı olarak pazarlamacıların yeni projeler üretmesi gerekir. Geleneksel pazarlama faaliyetleriyle tek başına süreklilik sağlamak ise zordur. Devamlılığın sağlanabilmesi ve e-ticaret de piyasa şartlarına uygun olarak başarı elde etmek için yeni pazarlama stratejisi ortaya çıkmıştır.
2012 yılında San Francisco’da toplanan bir grup girişimci tarafından açıklanan manifestoyla ortaya atılan çevik gelişim kavramı e-ticaret dünyasına uyarlanarak bir pazarlama stratejisi haline gelmiştir. Anlam olarak pazarlama dünyasında atik olarak sık tekrarlamalarla çalışan ve müşteriye en iyi değeri sunmayı hedefleyen bir pazarlama taktiğidir.
İşlevler arası ekipleri kullanan, proje ve görevleri işbirliği içinde tamamlama felsefesini benimsemiş bir stratejidir. Ortaya çıkan etkileri analiz edip bir sonuca vararak bir döngü içine girilir. E-ticaret için oldukça faydalı bir organizasyonel etkinliktir. Günümüz pazarlama dünyasında yeni bir kavram olan bu tür, rekabet ortamında rakiplerini geride bırakabilmek için hızlı ve faydalı bir döngü içinde olmayı hedefler. Diğer pazarlama stratejilerinde büyük planlar yapmak önemlidir. Aksine çevik pazarlamada küçük planlamalar yapılır ve bunları denenerek sonuçları analiz edilir. Böylece fikir iyileştirilerek başarılı sonuç elde edilir.
İlk prensip doğrulanmış öğrenmedir. Çevik Pazarlamanın doğrusal olmayan bir doğası vardır ve burada asıl olay öğren-uygula-ölç döngüsüyle birlikte geri bildirimlere önem vermektir.
Müşteri ihtiyaçlarına odaklı çalışılması ve diğer tüm ekip çalışanların işbirliği içinde olmasının silo çalışmalarından daha iyi olduğu vurgulanır.
Büyük ve güçlü kampanyalar yerine, kısa vadeli ve sürekli yenilenen pazarlama programları oluşturmak daha fayda sağlar.
Müşteri hareketlerinin belirsiz olduğunu dikkate olarak müşteri profili iyi şekilde analiz edilmeli ve proje müşteriye götürülmelidir. Müşteri memnuniyeti odak alınmalıdır.
Planlama sürecinin sağlam bir şekilde yapılması önemlidir. Ama gelişen ve değişen pazara uyumlu esnek planlar oluşturulmalıdır.
Yapılan planlar değişen pazar düzenine hazır olmalı ve her duruma göre değişebilmelidir.
Büyük hedeflere ulaşırken risk alıp büyük kayıplar vermemek için önce küçük çaplı deneyler yapılmalıdır. Böylece sonuçları analiz ederek geliştirmeler yapılabilir.
Çevik Pazarlama stratejisi müşteri odaklı çalıştığı, hız ve değişime önem verdiği için e-ticarete çok yararlı olabilir. Çünkü her gün gelişen eticaret sektöründe yenilikçi ve sürekli olmak önemlidir.
1- Küçük ölçekte etkinlikler düzenlediği için için daha düşük maliyette kayıplar yaşarsınız.
2- Değişime ve yeniliğe açık bir strateji olduğu için gelişen teknoloji dünyasına daha kolay uyum sağlarsınız.
3- Kısa süreli programlar ve sık sık yapılan deneylerle birlikte başarısızlık yaşama ihtimaliniz daha azdır.
4- Geri dönüş değerlerini daha net görürsünüz.
5- Bir döngü içinde olmayı benimseyen pazarlama tekniği sayesinde deneyimleriniz artar ve başarısızlık oranınızı düşürürsünüz.
6- Kısa sürede farklı projeler yaratacağınız için pazar içinde rekabet gücünüzü artırabilirsiniz.
EticaretYap olarak uzman ekibimizin geliştirdiği en iyi hazır e-ticaret paketlerini kullanıcılara sunmaktayız. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili Yazı: Karşı Pazarlama Nedir? E-Ticaret Firmaları Nasıl Kullanır?