Coronavirüsün E-Ticarete Etkileri Nelerdir? - EticaretYap

Coronavirüsün e-ticarete etkileri ile, tüketiciler fiziksel alışverişten kaçınarak e-ticaret sektörüne büyük bir hızla yönelmeye başlamıştır. Çin'de ortaya çıkan coronavirüs salgını nedeniyle tüm insanların yanında sektörler de bu süreçten etkilenmiştir. İnsanlar evlerinde durdukça ihtiyaçlarının neredeyse hepsini karşılamak için online kanalları tercih etmeye başladılar. Bu sebeple e-ticarete karşı olan ilgi ciddi şekilde artmaya başladı. Salgının beklenenden hızlı yayılması ve tüm dünya üzerinde yarattığı ekonomik, sosyal ve psikolojik etkilerinin hala devam etmesiyle coronavirüsün e-ticarete etkisi büyük olmaktadır.

Coronavirüsün Eticarete Etkileri

Eticarette yaşanan en büyük değişim pandemi süreciyle başlamıştır. Pandemi sürecinde sokaklara çıkamayan insanlar tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek için internete yönelmiştir. Aynı zamanda firmalar da çeşitli yasaklar sebebiyle dükkanlarını kapatmak zorunda kalmış ve satış yapabilmek için sanal mağaza açarak işlerini yürütmeye çalışmışlardır. Pandeminin başlarında internetten satışlarda en çok talep edilen ürünler maske, dezenfektan ve kolonya gibi ürünler olmuştur.

Zaman ilerledikçe talepler değişerek kıyafet ve yemek sektörlerine olan ilgi daha fazla artmıştır. Tüketicilerin taleplerini gören pek çok firma işlerini sanal ortama taşımıştır. Yaşanan bu artış hosting ve domain sağlayan ajansların sayısını da artırmıştır. Pandemi sonrası eticarete %64 oranında büyüme olmuştur. İnternetten alışverişte ilk sıralarda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler yer alsa da diğer illerde de talepler artmaya devam etmektedir.

Ülkelerin çoğunda tamamen ya da kısmen sokağa çıkma yasağı ilan edildi, iş yerleri belli bir dönem için kapatıldı. Sokağa çıkma tedbirleri getirildi. Ayrıca ev karantinası, fiziksel temastan kaçınma, psikolojik çöküntülerle baş etme ve ekonomik sorunlar baş gösterdi. Tüm bu nedenlerle COVID-19'un tüketici davranışları üzerinde büyük rol oynadığı ve davranış değişikliklerine sebep olduğu gözlemlenmiştir. Dolaylı olarak tüm bu süreç sektörün de yeniden yapılanmasını gerekli kılmıştır.

Pandemi Sürecinden Doğrudan Etkilenen E-Ticaret Sektörlerinin Yaşadıkları Dönüşümler

  • COVID-19 tüm sektörleri olumsuz yönde etkilerken, e-ticaret dünyasında adeta bir patlama etkisi yaratmıştır. Virüsten korunmanın gerekliliklerinden olan fiziksel temastan kaçınma ve müşterilerin tercihleri, ticaretin fiziksel olarak yapılmasını neredeyse imkansız hale getirmiştir.

 

  • Belirli ürünlerin, özellikle taze meyve sebze başta olmak üzere birçok gıda grubu ve hijyen ürünleri tüketicilerin doğrudan mağazalardan anlık olarak almayı tercih ettikleri ürünlerdi. Fakat insani ihtiyaçların devam etmesi kaçınılmaz olduğu için salgın sürecinde bu tip ürünlere de talep artarak bu alanda da bir devrim yaşanmıştır.

 

  • Koşullar ne olursa olsun insani ihtiyaçlar her dönemde farklı şekillerde devam etmiştir ve edecektir. Fiziksel ticaret bu süreçten tamamen olumsuz etkilenirken, online kanallardan alışveriş yapanların yanı sıra e-ticarete en uzak kişiler bile pandemi sürecinde tüm ihtiyaçlarını en hızlı ve pratik yoldan karşılamak için e-ticareti normalin üzerinde tercih etmeye başlamışlardır.

Pandeminin En Çok Etkilediği Sektörler

Coronavirüsün e-ticarete etkileri incelendiğinde çeşitli sektörlerde yaşanan iniş ve çıkışlar incelenebilmektedir. Bu süreçte bazı sektörler negatif olarak etkilenirken bazı sektörler ise oldukça fazla kazanç sağlayarak yollarına devam etmektedir. Pandemiden pozitif olarak etkilenen sektörlere baktığımızda; teknoloji, medya ve ilaç sektörleri örnek gösterilebilirken negatif olarak etkilenen sektörlere baktığımızda inşaat ve gayrimenkul, turizm ve otelcilik, hizmet sektörlerini söyleyebiliriz.

Teknoloji ve medya sektörlerine baktığımızda pandemi döneminde %61'lik bir büyüme sağlamıştır. Bu durum sadece teknolojik ürünlerin satışı ile gerçekleşen bir süreç değil internet sistemlerinin kullanımı ile de alakalıdır. İnsanların evde kalmak zorunda oldukları süreçlerde özellikle pek çok esnaf dükkanını kapatmış ve günlerce açamamıştır. Günlük olarak kazandığı ücret ile geçinen esnaflar kira ödeme, malzeme ücretleri gibi pek çok konuda sıkıntı yaşamaya başlamışlardır. Bu süreçte dükkanını internet ortamına taşıyarak sanal mağaza açan kişiler ürünlerini teknolojik kanallardan pazarlamışlardır. Özellikle internetten satışla veya yazılımla herhangi bir ilgisi olmayan kişilerin ihtiyaçlarını yazılım şirketleri karşılamıştır. Hazır e-ticaret paketlerini kullanıcılara sunan yazılım firmaları, ürettikleri hazır eticaret siteleri ile müşterilerin internetten satışlara hızlıca başlamalarını sağlamaktadır.

İlaç sektörü de bu süreçte yükselişte olan alanlardandır. İnsanlar devamlı olarak evlere tıkılıp kaldıkları için dönem dönem kendilerini hasta hissetmeye başlamış, bazı kişilerin gerçekten metabolizmaları zayıflamış, bazıları ise tedbir amaçlı ilaç kullanımını artırmıştır.

Pandemi Sonrası Eticaret Nasıl Şekillenir?

Covid-19 pandemisinden sonra eticaret diğer sektörlerde olacağı gibi çeşitli değişimler yaşayacaktır. Yaşanması beklenilen değişimler ürünlerle alakalıdır. Devamlı gelişim halinde olan e-ticaret sektörü, üreticilerle tüketicilerin sanal ortamda buluşarak ürün alışverişinin kolay yollarla yapılmasını sağlamaktadır. Pandemi sonrası eticaret büyük bir değişim ve gelişim yaşamıştır. İnsanların alışveriş alışkanlıkları neredeyse tamamen internet ortamına taşınmıştır. Pek çok firma satışlarını internete taşıdığı gibi işe yeni başlayan kişiler de direkt internetten satışla sanal mağazalarını oluşturmaktadır. Bu durum pandemi sonrası e-ticaret nasıl ilerleyecek sorularını da akıllara getirmektedir.

İnternetten yapılan satışlara devlet destekleri de ortaya çıkmaya başlamıştır. 2021'in Ocak ayında çıkarılan yasa ile internetten yapılan satışlarda belli şartlar sağlandığında vergi alınmamaya başlanmıştır.

  • Pandemi ile pek çok firmanın eticaret ile satışlarına başlamasıyla çoğu sektörde çeşitli rekabetler yaşanmaya başlamıştır.
  • Coronavirüsün e-ticarete etkileri sonrasında eticaret sektöründe rekabetin artarak devam etmesi beklenmektedir.
  • Rekabetin içinde yer almak isteyen firmalar nasıl ki fiziki mağazalarına önem veriyorsa sanal mağazalarına da o kadar emek vermelidir.
  • Kargo sistemleri eticaretle birlikte gelişim göstermiş bir diğer sektördür ve daha kaliteli hizmetler verilmeye başlanmıştır.
  • Sanal pos kullanımı eticaretle birlikte artmıştır ve büyümeye devam edecektir.
  • Eticaretteki rekabette kendini daha fazla göstermek isteyen firmalar sosyal medyanın önemini daha fazla algılayarak bu alanda yapılan çalışmalarını hızlandıracaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse e-ticarette yaşanacak değişimlerin çoğu insanların talepleriyle alakalıdır. Pandeminin başında internetten satılan ürünlerle şuan tercih edilen ürünler arasında daha fazla çeşitlenme olduğunu görebilmekteyiz. Yani tercih edilen ürünler değişim gösterse de internetten satış her zaman talep edilen ve büyüyen bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple sanal mağazaların kalitesi oldukça önemlidir. Eticaretyap yazılım ekibimizin geliştirdiği hazır eticaret paketleri ile hayal ettiğiniz sanal mağazaya hemen ulaşarak satışlara başlayabilirsiniz. Rakiplerinizi geçerek firmanızı üst sıralara taşıyabilmek için dijital pazarlama ekibimizin satış stratejilerinden yararlanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.