Dropshipping İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey ! - EticaretYap

Dropshipping; üreticinin ürünlerini, internet üzerinden farklı bir kişinin satması, sattığı ürünlerden pay alması ve bu işlemleri stoksuz yapmasıdır. Özellikle eticarete yeni başlamak isteyenler, internetten satışlarla ilgili herhangi bir tecrübesi bulunmayanlar ve satış yapmak için yeterli sermayesi olmayanların dikkatini çeken bir satış yöntemidir. Türkçe'ye "stoksuz eticaret" olarak çevrilmiştir.

Yazımızda Bulabileceğiniz Başlıklar

  • Dropshipping Nedir?
  • Dropshipping Nasıl Yapılır?
  • Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
  • Dropshipping Firmaları Nasıl Bulunur?
  • Dropshipping Yasal Mı?
  • Dropshipping'de Vergilendirme Var Mı?
  • Tedarikçi Firma İle XML Entegrasyonu Sağlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, müşterilerin üreticiden değil aracı olan ve ürünleri pazarlayan kişiden alışveriş yapmasıdır. Burada bilinmesi gereken ayrıntı satıcının herhangi bir deposunun bulunmamasıdır. Ürünler satıldığı zaman direkt olarak üreticinin deposundan çıkarak müşterilere ulaşır. Yani satıcının ürünleri tedarik etmesi için herhangi bir depo ücreti ödemesine, stok takibi yapmasına gerek yoktur. Sadece müşterilerin talepleri firmaya iletilir ve müşteriyle üretici arasında bir kanal oluşturulur. Özellikle Amazon gibi web siteleri üzerinden stoksuz satış yapmak oldukça popülerdir. Yalnız bu tarz sitelerde komisyon oranlarının fazla olması sebebiyle eğer stoksuz satış yapmak istiyorsanız kendi e-ticaret sitenizi kurmanızı tavsiye ederiz.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

1)​Satmak İstediğiniz Ürünü Belirleyin

İlk olarak hangi ürünü satmak istediğinizi belirleyerek onunla ilgili çeşitli araştırmalar yapmalısınız. Belirlediğiniz üründen emin olmanız önemlidir çünkü inanmak başarmanın yarısıdır ve yapacağınız işin başarılı olacağına ilk kendiniz inanmalısınız. Ardından kimlere hizmet vereceğinizi belirlemelisiniz. Ürünlerinizi hangi hedef kitleye satacağınızı, ne kadar kar edebileceğinizi ve gerçekten bir talebi karşılayıp karşılayamayacağınızın bilmeniz önemlidir. Ayrıca satmak istediğiniz ürünle ilgili ne kadar rekabet var öğrenmelisiniz.

​2)Tedarikçi Firma Seçin

Stoksuz satış için elbette bir firma ile anlaşmanız gerekmektedir. Anlaştığınız firmanın güvenilir olması, ürünlerin kalitesi ve ticaret politikaları oldukça önemlidir. Tedarikçi firmanın kalitesi sizin satışlarınızı doğrudan etkilemektedir bu yüzden anlaşmadan önce iyice araştırma yapılmalı ve gerekirse dropshipping yapan daha deneyimli birinden yardım alınmalıdır.

Elbette sadece sizin firmayı seçmeniz yeterli değildir. Firmanın da sizinle çalışmayı istemesi gerekmektedir. Bu sebeple stoksuz satış yaparak hem onların hem de sizin kazanacağınızı göstermelisiniz. İki tarafın da kar elde edeceği konusunda firmaları ikna ederseniz anlaşmalarınızı daha kolay yapabilirsiniz.

3)Eticaret Sitesi Kurun

Satışları yapmak için internette bir mağazaya sahip olmanız gerekmektedir. Yazılımla ilgili herhangi bir bilginiz yoksa bu işlemi kendiniz yapmanız oldukça zor ve vakit kaybı olacaktır. Eticaret için sanal mağazalar oluşturan firmamız hayal ettiğiniz siteyi hemen oluşturarak satışlara başlamanızı sağlamaktadır. En iyi e-ticaret paketlerinden kendinize uygun modülü seçebilir, kaliteli altyapı ve hızlı çözümlerle müşterilerinize ulaşabilirsiniz.

  • Sitenizde ürünlerin kargo fiyatlarını tarifelendirmelisiniz. Ürünlerin boyutlarına göre, ağırlığına göre kargo ücreti belirleyebileceğiniz gibi tek bir fiyat üzerinden de gönderim sağlayabilirsiniz.
  • Ürünün vergilerine dikkat etmeli ve fiyatlarınızı buna göre belirlemelisiniz.
  • Ödeme yöntemlerini belirlerken de en kolay şekilde ödeme yapabilecekleri sayfa yönlendirmeleri kullanmalısınız.

4)Pazarlama Taktikleri Kullanın​

İnternetten satışları artırmak için pek çok dijital pazarlama taktiği bulunmaktadır. İnstagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçlarını kullanarak ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. Marka bilinirliğinizi artırabilir, hedef kitlenize daha kolay ulaşabilirsiniz. Sitenizi arama motoru optimizasyonu için uygun hale getirebilir, Google reklamlarından yararlanabilirsiniz. Peki arama motoru optimizasyonu nedir? Arama motoru optimizasyonu SEO demektir. İnternet sitenizde yaptığınız çeşitli çalışmalarla Google'da üst sıralarda yer almanızı ve daha fazla satış yapmanızı sağlamaktadır. Ayrıca Google Ads ile kendi reklamlarınızı oluşturarak da satışlarınızı artırabilirsiniz.

5) Kargo Sürecinde Gerçekçi Olun

E-ticarette kargo sürecinin önemi oldukça büyüktür. Müşterilerinizi kargo süreci hakkında doğru şekilde bilgilendirmeniz, yanlış bilgilendirmelerden kaçınmalısınız. Yoğunluktan dolayı süre uzasa bile onları her konuda bilgilendirmekten çekinmeyin. Bu bilgilendirmeler küçük detaylar olarak görülse de müşterileri memnun eden ve markanıza olan güveni arttıracak etkenlerdir.

6) İade Politikası Oluşturun

Müşteriler için en önemli konulardan birisi de iade koşullarıdır. Web sitenizde iade koşullarınızı açık ve net şekilde belirterek bu konudaki kararlılığınızı göstermelisiniz.

7) Stoksuz Satış Yaparken Niş Ürünlere Odaklanın

Stoksuz satış yaparken öncelikle yetkin olduğunuz niş kategoride ürün satışı yapmanızı öneririz. Rekabetin en yoğun yaşandığı e-ticaret dünyasında bir anda her kategoriden ürün satarak bu denize atılmak pek doğru bir hamle olmayabilir. Bunun yerine hedeflediğiniz ilk kategori fikrine odaklanarak geliştirmeniz ve satış yapmanız daha faydalıdır. Pazarlama ve reklam çalışmalarınızı da bu kategorinin ürünleriyle desteklediğinizde bir zaman sonra  kategorinin en iyisi olarak adınızdan bahsettirmeniz mümkündür. Daha sonra pazarda belli bir hedef kitleye ulaştıktan sonra çeşitli ürünlere yönelmeye başlayabilirsiniz.

Stoksuz Satışın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajlar

  1. Depo maliyeti tamamen ortadan kalktığı için kira, elektrik, su, doğal gaz gibi faturalar altında boğulmazsınız.
  2. Maliyetler en aza indirgenir ve iş yükünüz azalır.
  3. Herhangi bir depoya para ödemediğiniz gibi depoda çalıştırmanız gereken elemanlara da gerek kalmamaktadır. Firmaların çalışanlar için harcadıkları gider vergiler ile birlikte düşünüldüğünde oldukça fazladır. Stoksuz satışta sadece kendiniz çalışarak kazanabilirsiniz.
  4. Sadece tek bir firmayla değil pek çok firmayla anlaşma yapılabildiği için ürün çeşitliliği sağlanır. Örneğin bebekler için kıyafet satmaya karar verdiniz. Çeşitli firmalar ile anlaşarak, firmaların en güzel ürünlerini seçebilir, müşterilerinize en kaliteli ürünleri sunabilirsiniz.
  5. Tek bir fiziki alana sıkışıp kalmadan internetin olduğu her yerden satışlar yapılmaya devam edilir. Bu belki de günümüzde pek çok insanın hayal ettiği iş fikridir ve ulaşmak çok da zor değildir. İster tatilde, ister yurt dışında, nerede olursanız olun internetin olduğu her yerden çalışma imkanınız olacaktır.
  6. Çok fazla sermayeye gerek yoktur çünkü ürünler satın alınmaz, satıldıkça para kazanılır.
  7. Satılmayan ürünlerde satıcı bir şey kaybetmez. Çünkü zaten ürünler satıldıkça satıcı para kazanmaktadır ve sattığı ürünlere satmadan önce para vermemektedir.
  8. Tedarikçi firmanın kargo anlaşmaları kullanıldığı için ekstra ücret ödenmesine gerek kalmaz.

Dezavantajlar

  1. Satıcı ürünle ilgili yeterli bilgiye sahip değilse müşteri ile iletişimde sorunlar yaşayabilir. Müşteri üründe bir sorun yaşadığında iletişimi tedarikçi firma ile değil satıcıyla kurduğu için ürünlerle ilgili detaylı bir bilgiye sahip olunması gerekmektedir.
  2. Tedarikçi firmanın kötü olması satıcının tüm satışlarını etkiler, müşteri memnuniyeti ve güven azalır. Müşterilerin sizden ve sitenizden memnun olması gerekmektedir çünkü bu sayede firmanızı etraflarındaki insanlarla da paylaşmaya başlayacaklardır.
  3. Kargo takibi sırasında eksik bilgilendirmeler yaşanırsa müşteriler ile pek çok sorun yaşanabilmektedir.
  4. Tedarikçilerin stokları iyi bir şekilde takip edilmezse müşteriler ürünlere ulaşmada sorun yaşayabilir ve para iadesi gibi problemle uğraşılmak zorunda kalınır.
  5. Kar oranları fazla olmadığı için çok fazla ürün satışı yapmanız gerekmektedir

dropshipping-ile-ilgili-bilmeniz-gereken-her-sey

Dropshipping Veren Firmalar Nasıl Bulunur?

Stoksuz satış için en önemli konulardan biri tedarikçi firmadır. Özellikle yeni bir girişimciyseniz tedarikçi firmayı iyice araştırmanız gerekmektedir. Tedarikçi firmada yaşayacağınız sorunların tamamı müşterilerinizde negatif etki yaratacağı için dikkatli seçimler yapmalısınız.

Türkiye'de dünyada olduğu gibi pek çok stoksuz satış için anlaşma yapan firmalar vardır. Bu firmaları direkt olarak söyleyemesek de onlara nasıl ulaşacağınızı söyleyebiliriz. Satmak istediğiniz ürüne karar verdikten sonra ürünle ilgili Google'dan aratma yapmalısınız. Karşınıza pek çok firma sıralanacaktır. Siz hangi firmanın ürünlerini sattığınızda daha fazla kazanç elde edeceğinizi hesaplamalı ve bir karar vermelisiniz. Örneğin "X" firmasının ürünlerini sattığınızda elde edeceğiniz gelir sizi tatmin edecekse, o firmayla iletişim kurarak ürünlerini satmak için bir anlaşma yapmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Doğru tedarikçiyle anlaştığınıza emin olarak işe başlamalısınız. İletişim yetenekleri gelişmiş, kargolama ve stok bilgileri ile ilgili sizleri bilgilendirecek firmalar seçmelisiniz. Kaliteli ürünler de müşterilerinizle aranızda herhangi bir problem yaşanmamasını sağlayacak önemli bir detaydır.

Dropshipping Yasal Mı?​

Türkiye'de, üretilen ürünlerin pazarlanmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Stoksuz satış, firma ile müşteri arasında aracı kullanılarak yapıldığı için "başkasının ürünlerini satarak kardan pay almak" olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple dropshipping yasaldır. 

Stoksuz Satışta Vergi Ödenir Mi?

Stoksuz satışta anlaştığınız firma ile sözleşme yaptığınızda, aracı olmanız sebebiyle aracılık hizmeti Gelir Vergisi Beyannamesi kapsamında vergi ödenmesi gerekmektedir. Ödenecek olan vergi, yurt içinde ve yurt dışında anlaşılan tedarikçi firmalara göre değişiklik göstermektedir.

Satışlar İçin Analiz Yapmayı Unutmayın !

Tüm adımları tamamladıktan sonra satışlara başladığınızı farz edelim. Sattığınız ürünlerden hangilerinin fazla talep edildiği, hangilerinden memnun kalındığı veya şikayetler olduğunu dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Müşteri memnuniyeti satıcılar için en önemli noktadır. Ayrıca sitenizin analizini, reklam ve satış analizlerinizi de incelemeniz ve yeni stratejiler belirlerken kullanmanız gerekmektedir.

Tedarikçi Firma İle XML Entegrasyonu Sağlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet sitenizi oluşturduktan ve firma ile anlaştıktan sonra geriye ürünlerin sizin web sitenize aktarılması kalmaktadır. Tedarikçi firmada bulunan ürünlerin sizin sitenize aktarılmasına XML entegrasyonu denmektedir. Sitenizde satmak istediğiniz ürünlerin fotoğrafları, ürün açıklamaları ve fiyat bilgilerinin bulunduğu dosyalar tedarikçi firma tarafından size gönderilir. XML entegrasyonu ile gönderilen dosyadaki içerikler satıcının web sitesine eklenir. Tüm bu süreç için tedarikçi firma ile anlaşma yapmadan önce öğrenmeniz gereken bazı konular vardır. Siz de dropshipping ile satış yapmayı planlıyorsanız tedarikçi firma ile anlaşma yapmadan önce aşağıdaki konular ile ilgili bilgi sahibi olmanızı öneririz.

  1. Tedarikçi firmanın sizin adınıza kargolama yapıp yapmayacağını öğrenin.
  2. Ürünlerin gönderiminde tedarik edeceğiniz satıcıya ait poşet, etiket veya kutu gibi kargolama malzemeleri kullanılıyor mu?
  3. Müşterilerin ürünü beğenmemesi halinde ürün iadesi alınıyor mu? Alınıyor ise prosedürler nelerdir?
  4. XML entegrasyonu için tedarikçi firma herhangi bir ücret talep ediyor mu? Ücret talep ediliyor ise aylık veya yıllık olarak herhangi bir sözleşme imzalanıyor mu?
  5. Sitenizi hazırlamış olan yazılım firmasının eticaret sistemleri ile tedarikçi firmanın entegrasyonu uyumlu mu?
  6. Satışlarınızı yaparken sizleri kısıtlayacak herhangi bir kriterleri var mı? Ücretlendirmede minimum satış fiyatı gibi kriterler satışlardan çok az kar etmenize sebep olabilmektedir.
  7. Sizin dışınızda dropshipping yapan kişilerle çalışıyorlar mı? Çalışıyorlarsa kaç kişiyle anlaşmaları var? Günlük olarak ortalama ne kadar sipariş elde ediyorlar?
  8. Kar marjı kategorilere göre değişiklik gösteriyor mu? İade durumunda kar marjı ne kadar oluyor?
  9. Tedarikçi firma diğer kişilere ürünleri hangi fiyatlardan veriyor? Fiyat politikaları sizin çıkarlarınızı koruyor mu? Örneğin anlaştığınız bir firma bir ürünü size daha pahalıya satıyorsa bunu öncesinden bilmeniz ve ona göre anlaşmanızı yapmanız gerekmektedir.

Artık İnternetten Para Kazanmak Çok Kolay

İnternetten para kazanmanın oldukça popüler olduğu bir dönemde yaşamaktayız. İnsanlar sokaklarda dolaşarak aradıkları ürünleri bulmak yerine oturdukları yerden alışveriş yapmanın tadını çıkarmakta. Dropshipping'de internetten satış yapmak isteyenlerin tercih edebileceği satış taktiklerinden sadece bir tanesi. Fiziki bir firma açarak bir sürü masraf oluşturmak yerine EticaretYap ile anlaşarak ihtiyacınız olan sanal mağazaya ulaşmanız oldukça kolay. Tek bir bölgede yıllarca satış yapmaya çalışmak yerine internet üzerinden kısa sürede dünyaya bile açılabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.