Firmalar İçin Durum Analizi Yapmanın Önemi Nedir?

Eticaret sektöründe firmaların mevcut durumlarını geliştirerek markalaşabilmeleri için düzenli olarak durum analizi yapmaları gerekmektedir. Fiziki mağazalarını sanal ortama taşıyarak internetten satış yapmak her işletme sahibinin hayali olabilir. Ancak sanal mağaza açarak satışlarınızı katlamak için firmanızın mevcut verilerini doğru analiz etmelisiniz. Durum analizi yapmak bu noktada size yardımcı olacaktır. Firmanızın mevcut pazar içindeki konumunu tespit etmek, zayıf ve güçlü yönlerini tespit etmek durum analizinin ayrılmaz parçalarıdır.

Durum Analizi Nedir?

Durum analizi firmaların geçmiş ve mevcut durum verilerinin belirli aralıklarla analiz edilmesiyle yeni strateji ve planlara doğru rotalarını çevirmeleri için yapılan bir analizdir. Analizin düzenli aralıklarla yapılması, firmanızın işlerinin verimli ve etkin şekilde yürümesini sağlayacaktır. Durum analizi, firmaların yeteneklerini, müşterilerini, potansiyel müşterilerini, iş ortamını ve şirket üzerindeki etkilerini net bir şekilde tanımlayabilir. Ayrıca yapılacak olan iş planının son derece önemli bir parçasıdır. Yani kısacası, işletmenizin sağlığını etkileyecek önemli kararlar alırken faydalanılan araştırma verileridir diyebiliriz.

İlgili Yazı: Sektör Analizi Yapmak E-Ticaret Firmaları İçin Neden Önemlidir?

Durum Analizi Yapmadan Önce 

Durum analizi yapmadan önce firmanıza bazı sorular sormanız gerekmektedir.

  1. E-Ticaret sektöründeki rakiplerinizi biliyor musunuz?
  2. Satışlarınızın arttığı ve azaldığı dönemleri biliyor musunuz?
  3. Firmanızı rakiplerden ayıran özellik nedir?
  4. Marka bilinirliğini ve görünürlüğünü artıracak reklam stratejileriniz nelerdir?
  5. Reklam çalışmaları için ayırdığınız bütçe nedir? Rakiplerinizin ayırdıkları bütçelerden haberdar mısınız?
  6. E ticaret sektöründeki imajınız ve konumunuz rakip firmalara oranla ne durumda?
  7. Firmanızın güçlü yönleri neler?
  8. Firmanızın zayıf yönleri neler?

Durum Analizi Nasıl Yapılır?

Durum analizi nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, sizler için adım adım değineceğimiz başlıkları takip edebilirsiniz.

1- SWOT Analizi Yapın

Swot analizi yapmak aslında markalaşmak isteyen firmaların ilk yapması gereken iştir. Çünkü bir firma pazar içerisindeki durumunu en iyi gözlemlemek için kendi eksik ve artı yönlerini değerlendirebilmelidir. Swot analizi, firmanızın güçlü, zayıf yönlerini belirlemeniz ve bunun yanında firmanızın önüne çıkacak fırsat ve tehditleri değerlendirmeniz anlamına gelir. Bu veriler sonucunda şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini, eksiklerini görebilir ve stratejilerinizi bu listeyi göz önünde bulundurarak hazırlayabilirsiniz.

2- Müşteri Taleplerini Analiz Edin

Müşterilerinizin ürün ve hizmetlerinize olan ilgi ve taleplerini önceki ve mevcut verilerinize bakarak çeşitli analiz yöntemleri ile incelemenizde fayda var. Müşteri beklentilerini karşılamanız, onların ilgi alanlarında olan ürün ve hizmetlere çeşitler ekleyerek sunmanız sadık müşteriler kazanmanızı ve marka etkileşiminizi artıracaktır. Örneğin, e ticaret sitenizden alışveriş yapan kullanıcılar en çok hangi ürün/hizmete talep gösteriyor, hangi ürünlerinizin satışı beklediğinizden daha az bunları tespit ederseniz veriler üzerinden daha sağlıklı çalışabilirsiniz. Elinizdeki verileri kullanarak eğer markanızı tanıtma stratejisine ağırlık veriyorsanız düşük satış yaptığınız ürünlere yönelip bu ürünler için satış artırma stratejileri uygulayabilirsiniz. Eğer ürünleriniz beklediğiniz satış hedeflerine ulaştıysa markalaşma stratejilerinize devam edebilirsiniz.

3- Rakip Analizi Yapın

Durum analizi esnasında rakip firmaları detaylı şekilde inceleyerek karşılaştırmalar yapmalısınız. Reklam ve pazarlama çalışmalarında kullandıkları stratejiler, web site geliştirmeleri, müşteri yorumları ve şikayetleri gibi detayları inceleyerek not almanızda fayda var. Bu süreçleri detaylıca inceledikten sonra rakipler arasındaki konumunuzu görerek optimizasyon çalışmalarınızı yapabilirsiniz. Örnek verecek olursak; satışını yapmaya karar verdiğiniz bir ürün ya da hizmetin sektörde hangi firmalar tarafından satıldığını yani rakiplerinizi tespit etmelisiniz. Çünkü, sektörün lideri olan rakip firmalar belli ki doğru stratejileri uygulayarak şuanki konuma ulaştılar. Örneğin sattıkları ürünün altındaki yorumları, en çok memnun kalınan hizmetin ne olduğu, firmayı biricikleştiren ve yücelten unsurları ya da memnun kalınmayan ürün özelliklerini tespit edin. Bu veriler aslında kendi firmanız üzerinde gerçekleştirebileceğiniz stratejileri belirlemenizi sağlar. Bunun dışında yeni ürün arayışı içerisindeyseniz de rakip firmaların web sitelerini incelemek faydalı olabilir. En çok satılan ürünleri, en fazla puan alan ve favorilere eklenen ürünleri gözlemleyerek bu ürünlere kendi sitenizde de yer verebilirsiniz.

4- Reklam ve Pazarlama Çalışmalarınıza Raporda Yer Verin

Marka bilinirlik ve görünürlük çalışmalarınız için yaptığınız reklam çalışmalarını, stratejilerinizi ve bütçenizi de analiz raporuna dahil etmelisiniz. Daha önceki çalışmalarınızı analiz ederek karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Elinizdeki veriler doğrultusunda rakiplerinizle karşılaştırmalar yaparak onların önüne geçecek stratejiler geliştirebilirsiniz.

Durum Analizi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

İnternetten ürün satışı yapan her e ticaret firmasının durum analizi yaparken dikkat etmesi gereken noktalar vardır.

Ürün Belirleme: Satacağınız temel ürünü veya hizmeti belirleyin. Belirlediğiniz hizmet kullanıcıların hangi problemini çözecek, işlevleri neler gibi soruların yanıtlarını araştırın.

Rekabet Ortamı: Sektördeki diğer rakiplerinizi tespit edin, web sitelerinde keşifler yapın, kullanıcı değerlendirmelerine göz atın.

Dağıtım: Dağıtım kanallarınızı belirleyin. Ürünlerinizi müşterilere  nasıl ulaştıracaksınız, lojistik süreç nasıl olacak gibi faktörleri belirleyin.

Ekonomik Faktörler: Firmanızı ve satışlarınızı doğrudan etkileyecek olan çevresel faktörleri göz önünde bulundurun. Ürünlerinizi toptan satın alırken ne kadara mal olacak, piyasadaki satış fiyatları gibi konularda titizlikle araştırma yapın.

SWOT Analizi: Firmanızın güçlü yönleri, zayıf yönleri, eksiklikleri, fırsatları ve avantajlarını belirleyeceğiniz swot analizi yapın.

Tüm bu bilgiler girişimci tarafından zaten biliniyor olsa da temiz bir sayfa açıp tüm bu soruları, olası sorunları, verileri ve bilgileri kağıda dökmek yol belirlemenizde iyi bir yöntem olacaktır.

Durum Analizinde Hangi Zorluklarla Karşılaşabilirsiniz

Aşağıda listeleyeceğimiz sorunlardan bir ya da birden fazlasıyla ilgili sorunlar yaşıyor olabilirsiniz.

  • Firmanızla ilgili çok fazla güçlü yön, zayıf yön, fırsat ve tehdit listelemiş olabilirsiniz. Bu durum sizde kafa karışıklığına sebep olabilir.
  • Öncelikle bu listenin %100 gerçek olmadığını bilmenizi isteriz. Bunlar öngörülmüş fikirlerdir. Dolayısıyla "Bu listenin altından kalkamayacağım, başım büyük dertte" gibi hislerin gelmesi gayet normal.  Söylediğimiz gibi, bunlar gerçek fikirler değildir. Listelenen faktörler yalnızca olabilecek, olma ihtimali yüksek durumlardır.
  • Bu listeye başlarken en gerçekçi olanlardan başlamak, adım adım ilerlemek açısından iyi olacaktır. Birden her şeyi sıralamak içinden çıkılamaz bir hal alabilir. Sonrasında belirlenen faktörler yavaş yavaş göz önünde bulundurularak çalışmalar şekillendirilirse durum analizi son derece verimli yapılmış olur.
  • Son olarak, geriye firmanız için sağlıklı olacak stratejileri belirlemek kalır.

Eticaret yaparken firmaların sağlıklı satışlar yapabilmeleri için internetten satış yapacakları platforma önem vermeleri gerekmektedir. Örneğin; "en ucuz eticaret yazılımı, en ucuz internet sitesi yapma, en ucuz eticaret paketi" gibi aramalar yapmanın yanı sıra önem verilmesi gereken nokta "en kaliteli e ticaret yazılımı, güvenilir eticaret yazılımı ve kullanıcı deneyimine en uygun eticaret paketleri" gibi araştırmalar yapmak girişimciler için daha doğrudur. Çünkü her şeyi hazır olan e-ticaret sitenizi satışa açtığınızda; sitenizin açılış sayfaları yavaş yükleniyorsa, sepete ulaşmak güçse, web sitesi tasarımı karmaşıksa, sekmeler arasında gezinmek için beklemek gerekiyorsa sitenizin altyapısında bazı sorunlar var demektir. Dolayısıyla online satış sitesi kurmak için kaliteli bir e-ticaret altyapısına ihtiyaç vardır.

Eticaret Yap olarak alanlarında uzman yazılım ekibimizin geliştirdiği özel eticaret paketleri ile kullanıcı deneyimine en uygun hizmeti verebilirsiniz. İnternetten satış yapmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm hizmetler paketler halinde sizler için hazırlanmıştır. En uygun fiyatlı e-ticaret paketlerinden en donanımlı paketlere kadar aradığınız tüm hizmetleri bulabileceğiniz güvenilir e-ticaret yazılımlarımız için sitemizi hemen ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz 30 günlük ücretsiz eticaret demo sürümü ile panelimizin tadını çıkarabilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek ve merak ettiğiniz tüm sorularınızı danışmanlarımıza sormak için tıklayın.