Fiziki mağaza veya internetten satış farketmeksizin yapılan ticaretlerde kar zarar hesaplama oldukça önemlidir. Firmaların veya satıcıların kaderini belirleyen bu hesaplamalar yapılmadan, ürün fiyatlarından tutun giderlere kadar hiçbir şey planlanamaz. Kar zarar hesaplaması yapılarak giderler ve gelirler iyice hesaplanır, böylece ileri zamanlı yatırımlar da daha iyi bir şekilde planlanabilir. Ticaret ile uğraşan herkesin amacı maddi olarak kar etmektir. Kar etmediğiniz bir iş için uzun uzadıya uğraşmanıza ticari anlamda gerek yoktur. Kar edip etmediğinizi anlamak için hesaplamalarınızı yapmanız gerekmektedir. Eticarete başlarken tüm bu hesaplamaları öğrenmiş olmalı ve adımlarınızı sağlam bir şekilde atmalısınız.
Satılmak istenen ürünlerin tüm maliyetinin toplamıdır. Satın aldığınız ürünlerin maliyeti, tedarik sürecindeki ücretler ve gönderim sürecindeki maliyetlerin tamamıdır. İniş maliyeti hesaplanırken nakliye masraflarından gönderim sürecindeki vergilere, ürün satılırken kullanılacak barkod, paket veya depo ücreti gibi tüm kalemlere hesaplamalar yapılır.
İniş maliyeti hesaplamalarının içinde bulunan diğer kalem hesaplamalarından biridir. Satın alma maliyeti, ürünlerin birim fiyatlarının hesaplanmasının dışında reklam-pazarlama faliyetlerini de barındırmaktadır. Google reklamları, sosyal medya reklamları gibi eticarette dijital pazarlama stratejileri için ayrılan bütçenin yönetimi de satın alma maliyetinde hesaplanır.
Eticaretin olmazsa olmazlarının başında nakliye ücretleri gelmektedir. Nakliye ücretini bazı firmalar müşterilerine karşılatırken bazı firmalar ise ücretsiz gönderim hizmeti sunmayı tercih etmektedir. Ücretsiz gönderim ücretini ödeyen firmalar bu gideri de hesaplamalıdır.
Depo maliyetleri ise yine ürünlerinizin barınması için ödemeniz gereken ücretlerdir. Birim başına düşen depo maliyetini hesaplayarak kar-zarar oranınızı belirleyebilirsiniz.
Öncelikle firmanızın tüm giderlerini belirlemelisiniz. Kar oranınızı, satışlarınızdan alış maliyetlerini çıkararak öğrenebilirsiniz. Firmanızın kar oranının beklediğiniz seviyelerde olmadığını görürseniz ve zarar ettiğinizi fark ederseniz giderlerinizde bir düzenleme yapmanız gerekebilir. Giderleriniz arasından zorunda olmadığınız keyfi giderleri çıkarabilirsiniz. Giderlerinizi azaltarak kar oranınızı artırabilirsiniz.
Eticarette karlılık oranınızı artırmak için yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır. Uygulayabileceğiniz çeşitli stratejiler ile karınızı artırarak firmanızı büyütebilirsiniz. Peki eticarette kar nasıl artırılır?
Eticarette kar zarar hesaplaması nasıl yapılır, eticarette karlılık nasıl artırılır gibi konuları incelediğimiz bu yazımız ile siz de firmanızın karını daha fazla artırarak satışlarınıza ivme kazandırabilirsiniz. Sunduğumuz yazılım paketleri ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bizi arayabilirsiniz. Böylece eticarete dair merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.