Eticarette Doğru Sanılan Yanlışlar Nelerdir? (2022)

Kullanıcıların bir kısmı eticarette doğru sanılan yanlışlar konusunda bilgi sahibi olmadıklarından eticaret platformlarından alışveriş yapmaktan çekinirler.​ Sektöründe lider konuma gelmiş olan Trendyol, HepsiBurada, Amazon gibi platformlara bile güvenlik, garanti ve iade kısmında karşılaşılacak problemlerden dolayı endişeyle yaklaşmaktadırlar. Bugünkü yazımızda e ticarette doğru sanılan yanlışlar hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara yer vermenin yanı sıra internetten alışverişe olan güvensizlik algısının da kırılmasına yardımcı olacağız.

Peki Eticarette Doğru Sanılan Yanlışlar Nelerdir?

 

1- Kredi Kartı Bilgilerim Çalınabilir Endişesi

Eticarette doğru sanılan yanlışlar içerisinde en yaygın olanlardan bir tanesi kart bilgilerim çalınır mı sorusudur. Bu düşünceye sahip olan büyük bir kitle tamamen kart bilgilerinin ele geçirilebileceği korkusuyla eticaret platformlarından alışveriş yapmamayı tercih etmektedirler. Bu düşünce sanılanın aksine yanlıştır. İnternetten alışveriş sağlayan e-ticaret platformları oldukça güvenilir ve korunaklı güvenlik duvarlarını kullanmaktadır. Günde milyonlarca alışverişin gerçekleştiği sitelerde veri güvenliğinin ihlal edilmesi çok düşük bir ihtimaldir. E ticaret platformları sanal poslar ve banka poslarının hepsinde bulunan 3D Secure yöntemi sayesinde kişilerin güvenlik adımlarını tamamlamalarını istemektedirler. İnternetten yapılan alışverişler esnasında kredi kartı bilgilerinizi girdikten sonra kullandığınız banka tarafından size güvenlik kodu gönderilir ve bu güvenlik kodu doğru olarak girildiğinde alışveriş yapmanıza olanak sağlanır.

2- Eticaret Siteleri Güvenilir Değildir Algısı

Doğru sanılan bir diğer yanlış ise e ticaret sitelerinin güvenilir olmayışı algısıdır. Öncelikle sormanız gereken soru; günde binlerce hatta milyonlarca kişi neden bu sanal mağazalardan alışveriş yapıyorlar?

Ürünlerin teslimatı sonrasında değerlendirmelerin ve yorumlamaların yapıldığı bu platformlarda alışveriş yapan kitleyi analiz ederek ve ürünlerin aldığı değerlendirmeleri inceleyerek bile satın alacağınız ürünün kalitesiyle ilgili fikir edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra fiziki mağaza sahibi olan markaların internet üzerinden de satış yaptığını göz önünde bulundurarak nasıl fiziki mağazalarından kalitesine güvenerek alışveriş yapıyorsanız sanal mağazasından da aynı ürüne ulaşabileceğinizi bilerek alışveriş yapabileceğinizi bilmelisiniz. Tüm anlattıklarımızın yanında internetten ürün satın alırken e ticaret siteleri üyelik esnasında birçok satış sözleşmesini kullanıcılara sunmaktadır. Bu konuda alınan çoğu karar ise Cumhurbaşkanlığı tarafından verilmektedir.

3- Alışveriş Sonrasında Firmaya Ulaşamama Korkusu

E ticarette doğru sanılan yanlışlar arasında en çok karşılaşılan bir başka endişe ise alışveriş sonrası süreçte firmaya bir daha ulaşamamaktır. Bu noktada her firma kesinlikle çok güvenilirdir, şüphesizce tüm e ticaret firmalarına ulaşabilirsiniz demeyeceğiz. Çünkü internetten alışverişe başlayacak olanlara ilk tavsiyemiz öncelikle sektöründe lider olan firmaları tercih etmeleri gerektiğidir. Kendisini geliştirmiş ve müşteri memnuniyetine önem veren e ticaret firmaları sitelerinde alışveriş sonrası müşteri deneyimini en iyi seviyelere çıkartmak için bazı araçları kullanmaktadır. Bu araçlar içerisinde; Çağrı merkezi, 7/24 canlı destek, e-mail, iletişim formu ve müşteri temsilcisi sayılabilir. Olası herhangi bir probleminizde hızlıca yanıt alabileceğiniz sektöründe lider firmalara mutlaka şans vermelisiniz.

İlgili İçerik: E-Ticarete Yeni Başlayanlar İşlerini Nasıl Büyütebilir?

4- Kargonun Elinize Ulaşmayacağı Düşüncesi

Ürünü satın aldıktan sonra kargonun kullanıcıların eline geçmeyeceği düşüncesi ne yazık ki zihinlerde yer etmiş bir durumdur. İndirim günleri ve bazı özel günlerde kargo yoğunlukları yaşansa da güvenilir bir firmadan yaptığınız sanal alışverişte kargonuz elinize mutlaka geçecektir. Ancak sizi uyarmamız gereken nokta; adres bilgilerinizi eksiksiz ve detaylı şekilde girdiğinizden emin olmanızdır.

5- Satın Alınan Ürünlerin İade Edilemeyeceği Algısı

E ticarette doğru sanılan yanlışlar arasında iade ve değişimin yapılamayacağı algısı yer almaktadır. İadenin istenildiği gibi yapılamayacağı hatta paranın geri yatırılmayacağı endişesi yaşamanız doğaldır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi sektöründe lider olan Trendyol, HepsiBurada, N11, Amazon, GittiGidiyor benzeri pazaryerlerinde belirli iade kuralları vardır. Ürünler sadece defolu olduğunda değil tahmin ettiğiniz kalitede ve görünümde gelmediğinde de dilediğiniz gibi 14 gün içerisinde ceza ödemeden veya bir gerekçe göstermeden iade edebilmeniz mümkündür. Ancak iç giyim ürünleri gibi bazı özel ürünlerin iadesi firmalara göre değişiklik göstermektedir ve kabul edilmeyebilir.

6- Ürünlerin Garantisinin Olmayacağı Yanlışı

E-ticaret sitelerini elektronik ürün almak için tercih edecek olan kullanıcıların en büyük korkusu ise ürünlerin garantisi olmayacağıdır. Eticarette doğru bilinen yanlışlar sıralamasında çok büyük bir kitleyi internetten elektronik alışverişi yapmaktan alıkoyan bu bariyer aslında gereken dikkat gösterildiğinde sanılanın aksine garanti belgesi ile birlikte gelmektedir. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken unsur güvenilir e-ticaret platformlarının tercih edilmesidir. Tercihen daha önce alışveriş yapılan ya da sektöründe marka bilinirliği sağlamış olan online satış siteleri tercih edilmelidir. Firma seçiminizi doğru yaparsanız garantisiz ürün alma şansınız mümkün değildir.

İnternetten güvenli alışveriş ortamını ve altyapısını müşteri deneyimine en uygun şekilde sunmak ve e-ticarette doğru sanılan yanlışları değiştirebilmek için E ticaret Yap olarak yanınızdayız. Alanlarında uzman yazılım ekibimizin hazırladığı hazır eticaret paketleri ile siz de güvenli ve kaliteli bir altyapıda geliştirilmiş e ticaret sitenizle sektöründe lider pazaryerlerinden biri olabilirsiniz. Geniş hedef kitlelere ulaşarak günde yüzlerce hatta binlerce kişiye satış yapmanın tam zamanı!