Kendi işini kurmak isteyenler için günümüz dünyasında adım atabilecekleri pek çok sektör bulunmaktadır ve internetten satış yapma imkanı ile bu iş fikirleri desteklenmektedir. Yıllardır yaptıkları işlerden sıkılmış olan insanlar, uzun sürelerdir çalışmalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamayanlar, kendi işinin patronu olmak isteyenler veya dijital dünyanın avantajlarından yararlanmak isteyenler, yeni iş fikirleri üretmek istemektedir. İnsanlar her ne kadar kendi işlerini kurmak isteseler de sermaye açısından veya zaman problemleri sebebiyle bir türlü hayalleri için çalışmaya başlamamaktadır. Özellikle yeni iş kurmak isteyenler; sermayesiz satış yapmak ve stoksuz satış yapmak isteyenler e-ticarette var olabilmenin yollarını aramaktadır. Yeni iş kurma süreci elbette çeşitli riskler barındırsa da sonucunda hiç beklenmeyen geri dönüşler de alınabilmektedir. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin kılavuzu niteliğinde düzenlediğimiz bu yazımızda kendi işini kurmak isteyenlere tavsiyeler, kendi işini kurmak isteyenlere iş fikirleri, düşük bütçe ile yapılacak işler, evde kendi işini kurmak için gerekenlerin cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Yeni bir işe başlamak isteyen girişimcilerin aklını en fazla kurcalayan konu, az maliyet ile kendi işlerini kurup kurmayacaklarıdır. Elbette düşük bütçeler ile yeni iş fikirleri üretilebilmektedir. Kendini geliştirmiş, firması şuan çok iyi yerlerde olan pek çok işletmecinin az maliyetler ile işlerine başladıktan sonra yavaş yavaş büyüyebildikleri görülmektedir. Yani bütçeniz düşük diye üzülmek yerine elinizdekiler ile en iyi işi nasıl çıkarabileceğinizi düşünmelisiniz. Büyük sermayelerle kurulan işler ile küçük sermayelerle kurulan işler arasında farklar bulunmaktadır. Bu farklardan en bariz olanı hayal edilen süreçlerin gerçekleşmesi için daha fazla emek harcanması gerektiği denilebilmektedir. Bu durumda da kendinizi daha fazla geliştireceğinizi ve işinize dair daha fazla deneyim kazanabileceğinizi söyleyebiliriz.
E-ticaret sitesi açmadan e-ticarete pazaryerlerinden başlayan firmaların da farklı şekillerde harcamaları olur. Yani e-ticaret yapmak isteyen firmaların 2022 yılında başlangıçta yaklaşık 1.000–5.000 TL arasında bir sermayesi bulunması gerekiyor.
E-ticarette ne satabilirim diye düşünüyor olabilirsiniz. İnternette en çok satılan ürünleri tespit etmeniz elbette çok güzel bir seçenek. Ancak bilmediğiniz bir sektöre atılmak yerine pazarda potansiyeli olan, sizin de hakim olduğunuz bir ürün tercih etmek sizi rakiplerinizin önüne daha rahat geçirecektir. Bir işte başarılı olmak için o işi istemek birinci sırada gelmektedir. Yapılmak istenen işten tam olarak emin değilseniz, size uygun olmadığını veya işi yapamayacağınızı düşünüyorsanız hemen adım atmamanızı öneririz. İş sektörlerinde küçük büyük pek çok rakip bulunduğu için, bu rakiplerle yarışacak motivasyonu işinizi severek edinebilirsiniz. Bu sebeple yaparken mutluluk duyacağınız, kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz işe başlamalısınız. Elbette sadece işi sevmek o işe başlamanız için yeterli bir sebep değildir. İşe başlamadan önce hayal ettiğiniz işin sektörünü düzgünce araştırmalı, karşılaşabileceğiniz tüm sorunları ve bu sorunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi hesaplamalısınız. Her ne kadar her şeyi hesaplayarak yola çıkmalısınız desek de işe başladıktan sonra hiç tahmin etmediğiniz problemlerle karşılaşabilirsiniz. Burada önemli olan oluşabilecek pek çok soruna karşı kendinizi hazırlamış olmanız ve sorunlara daha proaktif yaklaşabileceğinizdir.
Kendi işini kurmak isteyenler işe başlarken bütçelerini doğru bir şekilde planlamalı ve gelir-gider dengesini hesaplayarak işe başlamalıdır. Çoğu girişimci giderlerini tam olarak ön göremediği için işe başladıktan sonra sorunlarla karşılaşabilmektedir. İşe başladıktan sonra a'dan z'ye tüm giderlerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Bu giderlere kira, vergiler, ürün tedariği, depo masrafları veya çalışan ücretleri olabilmektedir. Ayrıca sermayesi az olan kişiler için bankaların kredileri kullanılabileceği gibi devletler de girişimcilere çeşitli destekler sağlamaktadır.
Başlamak istediğiniz işte karşınıza çıkabilecek rakipleri analiz etmeniz gerekmektedir. Sizinle aynı skalada bulunan rakiplerin neler yaptığını incelemeli ve eksik yanlarını kendinize pozitif olarak çevirebilirsiniz. Gireceğiniz sektöre ilgi olup olmadığı, gelecekte sektörün nasıl şekillenebileceği gibi konuları araştırmalı ve adımlarınızı ona göre atmalısınız. Böylece ileride sizi nelerin beklediğini tahmin edebilirsiniz. Rakiplerinizin satış taktiklerini çeşitli pazaryerlerinden takip edebilirsiniz. Hangi ürünlerin daha fazla talep gördüğünü, ürün fiyatlandırmalarının nasıl yapıldığını pazaryerleri sayesinde kolayca görüntüleyebilirsiniz. Hedef pazar analizi ile işinizde doğru adımlar atabilirsiniz.
Yeni bir işe başlarken her işi kendiniz yapmaya çalışırsanız çuvallayabilirsiniz. Türkiye'de yapılan en büyük hatalardan biri herkesin her işi yapabileceğini düşünmesidir. Her ne kadar sektörler arasında geçişler olabilse de uzman kişilerin bilgilerinden yararlanmak önemlidir. Firmanız için teknik konularda, muhasebe ve finans konularında destek alabileceğiniz gibi fiziki mağazanızı sanal mağazaya taşımak istiyorsanız uzman yazılım ekiplerinden yararlanabilirsiniz. E-ticaret ile satış yapmak isteyen kişiler sanal mağazalarını yazılım firmaları sayesinde kolayca oluşturabilmektedir. Profesyonel olarak alınan destekler sayesinde yani kurulan işler de daha profesyonel bir şekilde ilerleyebilmektedir.
Kendi işini kurmak isteyen ve yeterli sermayesi olmayan kişiler için en mantıklı adımlardan biri de firmaları için bir ortak bulmaktır. Sadece maddi anlamda değil iş geliştirme süreçlerinde birbirlerine destek verebilecek kişiler farklı bakış açıları ile de işe daha fazla değer katabilmektedir. İşe başlarken yanınızda bir destekçi olması sizin için iyi olabilir. Önemli olan doğru ortağı seçmektir. Birlikte yola çıktığınız kişinin bakış açısı, iş yapma şekli ve karakteri ileriki aşamalarda sorun yaşamamanız için dikkat etmeniz gereken konulardır. İş ahlakına güvendiğiniz bir kişi ile ortak olarak adım adım işlerinizi birlikte geliştirebilirsiniz.
İnternetten satış yapmak fiziki mağazalara göre çok daha az maliyetlerle gerçekleşmektedir. İnternetten alışveriş son yıllarda çok daha popüler bir hale geldiği için kendi işini kurmak isteyen kişiler önceleri mağazalarını kurduktan sonra sanal mağaza açmayı tercih etseler de son yıllarda satışlara direkt internetten başlamak daha az maliyetli bir hal almıştır.
Yazılım firmalarının hazırladığı hazır e-ticaret paketleri her bütçeye uygun olarak tasarlanmaktadır. Doğru yazılım firmasını tercih ederseniz hayal ettiğiniz e-ticaret sitesi firmanıza ait olabilir. Kaliteli bir alışveriş deneyimini müşterilerinize yaşatabilirsiniz. EticaretYap, küçük ve büyük işletmelerin taleplerine uygun olarak çeşitli eticaret paketleri üretmektedir. Kullanıcılarımıza sunduğumuz uygun fiyatlı yazılım sistemleri ile düşük sermayeli girişimcilerin ilk adımı atmalarında onların yanında olmaktayız. En iyi eticaret paketleri içinde yer alan kargo entegrasyonları, pazaryeri entegrasyonları ve daha bir çok avantajdan siz de yararlanabilirsiniz. Eticaretyap ayrıca kullanıcılarına bünyesinde e-ticaret eğitimi hizmeti de vermektedir.
Yazımızda her ne kadar az bütçe ile firma kurmaktan bahsetsek de bazı giderleri kısmamak gerektiğini de söylemeliyiz. Bunların başında da reklamla gelmektedir. Müşteriler genellikle bildikleri, çevrelerinden duydukları ve güvendikleri yerlerden alışveriş yapmak istemektedir. Bu sebeple kurduğunuz yeni iş için reklam bütçesinden kısmamalı ve firmanızı elinizden gelen en iyi şekilde tanıtmalısınız. Ne kadar fazla kişiye ulaşırsanız ve firmanızın ne kadar iyi tanıtımını yaparsanız o kadar satışlarınız artacaktır. Aylık ve yıllık olarak reklam bütçenizi belirlemeli, gereken durumlarda (özel günler ve tatiller vb.) reklamlarınızı sıklaştırarak daha fazla kullanıcıya ulaşmayı hedeflemelisiniz.
Evde e-ticaret nasıl yapılır? diyen girişimcilerdenseniz ön sipariş alarak ilk adımı atabilirsiniz. Evde kendi ürünlerini üreten ve düşük sermayesi bulunan kişilerin işlerini büyütmede atabilecekleri ilk adım ön sipariş almaktır. Ön sipariş alarak sattığınız ürünlerden belli bir miktar birikim elde edebileceğiniz gibi ürettiğiniz bu ürünlerin sosyal medya kanallarından tanıtımını yaparak daha işinizi kurmadan ürünlerinizi tanıtmaya başlayabilirsiniz. Böylece belki işinizi kurmadan ürünlerinize ne kadar talep olup olmayacağını değerlendirebilirsiniz. Ön siparişlerden elde ettiğiniz kazançlar ile yeni üreteceğiniz ürünlerin masraflarını çıkarabilirsiniz.
Satış yapmak için marka bilinirliğinin öneminden bahsetmiştik. Marka bilinirliği sadece reklamlar ile değil sosyal medya kullanımı ile de artmaktadır. Sosyal medya kanallarının en büyük avantajı da ücretsiz olarak firmanızın tanıtılabiliyor olmasıdır. Düzenli olarak paylaşım yaparak daha fazla kullanıcı ile etkileşim sağlayabilirsiniz. Hedef kitlenizi belirleyerek onların taleplerine göre paylaşımlar yapabilir, dikkatlerini daha fazla çekebilirsiniz. Facebook, Twitter, İnstagram, Tiktok ve her gün yenilenen sosyal medya kanallı ile viral olarak beklediğinizden çok daha fazla bir kitleye ulaşabilirsiniz.