Pazaryeri çok satıcılı çevrimiçi mağazalardır. Alıcılar ve satıcılar arasındaki alışverişi kolaylaştırmayı amaçlayan bir iş modelidir. Satıcıların ortak bir platformda ürün satmasına ve alıcıların ürün satın almasına izin veren bir bağlantı oluşturur.
Fiziksel işyerleri, mağazalar veya alışveriş merkezleri geleneksel pazarın en temel örneğidir. Geleneksel pazarların aksine, çevrimiçi pazarlarda, alıcı tek bir platformda birden fazla tedarikçiden farklı marka veya ürünler bulabilir.
Çok satıcılı mağazalar olan pazarlar son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Ulusal ve uluslararası çevrimiçi iş modeli çok ölçeklenebilir ve esnektir. Marketlerde mağaza açmak, çevrimiçi bir mağaza oluşturmadan mal satmanıza olanak tanır. Bu nedenle, çevrimiçi pazarlardaki satışlar, uygun başlangıç maliyetleri ile esnek bir iş fırsatı sunar.
Çevrimiçi pazarlarda mağaza açmak için birtakım şartlar ve kriterler yerine getirilmelidir. Pazardaki optimizasyonlar mağaza açılışlarını kolaylaştırabilir. Çevrimiçi pazarlar, e-ticaret yapmak isteyen işletmelere büyük kolaylık sağlar.Türkiye'de online pazarda mağaza açmak için birtakım koşullar mevcut. Bu koşullar pazara bağlı olarak değişebilir.
Pazarlarda mağaza açma koşullarından bazıları şunlardır:
*Türkiye Cumhuriyeti ve pazarda mağaza açmak için vergi numarası, bir iş e-posta adresi ve profesyonel veya özel banka hesabınızın olması gerekir.
*E-ticaret yapmak isteyen şirketlerin kendi pazarlarına üye olması gerekir.
*Üyelik işleminden sonra, şirketlerden belirli belgeler talep edilir. Dijital olarak hazırlanan bu belgeler piyasa sistemine yüklenmelidir.
*Üyelik formu ve piyasa belgelerini inceledikten sonra onay süreci başlar. Onay sürecinde belli bir süre devam eden bir sorun yoksa, mağaza üyeliği pazarda onaylanır.
*Vergi muafiyetlerinden yararlanan şirketler de çevrimiçi pazarlarda satış yapabilir. Bunun için "Yatırımcıların vergi muafiyeti" belgesi sunulmalıdır. 30.000 lire kadar yatırımcı, vergi muafiyetinden yararlanabilir ve çevrimiçi pazarlarda satış yapabilir.
*Online pazarlarda mağaza açan şirketlerin siparişler için ücret almaları gerekmektedir. Vergi muafiyetlerinden yararlanan sermaye şirketleri faturaları KDV oranında düzenleyebilir.
*Pazarlarında mağaza açan ortaklık şirketleri resmi bir isim ve vergi numarası sağlamalıdır. Ödemeler için şirkete ait ticari bir banka hesabı tanımlanmalıdır.
*Çevrimiçi pazarlarda yapılan satış ödemeleri belirli bir süre sonra yapılır. Ödemeler, kayıt işlemini gerçekleştiren şirketin banka hesabına aktarılır. Ödeme hesabının adı için, vergi plakasında belirtilen ad dikkate alınır.