Sosyal medyada satış yapmak, yaygın olarak kullanılan mecralarda markaların bilinirlik, ürün ve hizmet satışı için potansiyel müşterilerine ulaşma çabasıdır. Sosyal medya kanalları hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda diyebiliriz. We Are Social Digital 2021 raporuna göre Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı %6 oranında yani 3,7 milyon artmış durumda. Gündemi, yaşamımızda olup bitenleri, merak ettiğimiz kişileri, ilgi alanlarını takip etmek için gün içinde farkında olmadan saatlerimizi verdiğimiz bu platformlar artık sadece bizlerin değil işletmelerin de büyük ölçüde faydalandığı alanlar olmaktadır. Peki en çok kullanılan sosyal medya kanalları hangileri ve eticaret siteleri sosyal medya üzerinden satış yaparken nelere dikkat etmelidir? Yazımızın devamında tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
2020 yılının verilerine baktığımızda ilk 10'daki sıralama aynı olsa da bu yıl Telegram da listeye girebilmiş durumda. Facebook 2,4 milyar aylık aktif kullanıcısı ile birinci sırada yer almayı başarırken, aylık 2 milyar aktif kullanıcı ile Youtube ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü ve dördüncü sırada mesajlaşma uygulamaları olan Whatsapp ve Messenger karşımıza çıkıyor. Whatsapp 1,6 milyar aylık aktif kullanıcıya sahipken Messenger'ın aylık aktif kullanıcı sayısı 1,3 milyar. İlk dördün ardından gelen İnstagram aylık aktif 1 milyar kullanıcıya sahipken, pek çok eticaret sayfasının da yoğun olarak İnstagram'dan satış yaptığını söyleyebiliriz. Yeni yılın gözde sosyal medya platformlarından biri olan Tiktok'da 689 milyon aylık aktif kullancı ile ilk 10'a girmeyi başarmış. Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarının geri kalanı ise şu şekilde sıralanıyor; QQ (731 milyon aylık aktif kullanıcı), Sina Weibo (497 milyar aylık aktif kullanıcı), Telegram( 500 milyon aylık aktif kullancı), SnapChat (382 milyon aylık aktif kullanıcı), Kuaishou (316 milyon aylık aktif kullanıcı), Reddit (430 milyon aylık aktif kullanıcı), Twitter (340 milyon aylık aktif kullanıcı), Pinterest (322 milyon aylık aktif kullanıcı), Quora (300 milyon aylık aktif kullanıcı).
Milyonlarca insanın aktif olarak kullandığı sosyal medya kanalları eticaret sitelerinin tanıtımlarını yapmaları ve satışlarını bu kanallar üzerinden gerçekleştirmelerine olanak sağlamaktadır. Eticaret siteleri mutlaka sosyal medyayı kullanarak marka bilinirliklerini artırmalı ve daha fazla kullanıcıya ulaşmanın yollarını düşünmelidir. Küresel bir pazar haline gelen dünya, tüm ürünlerin satılabildiği ve dünyanın her yerinden ürün satın alınabildiği bir durumdadır. Bu sebeple sadece bulunulan bölgede satış yapmak değil tüm dünyaya ürün satabilmek de önemli bir hale gelmiştir. Özellikle Euro ve Doların yüksek seviyelerde ilerlemesi Türk satıcıların yurtdışı pazarına açılarak daha iyi gelirler elde etmesine olanak sağlamaktadır. Sosyal medyada satış ve tanıtım yapmak her ne kadar önemli olsa da, potansiyel müşterilerin yönlendirildiği sanal mağazaların da kaliteli olması gerekmektedir. Pek çok kullanıcı internetten alışveriş yaparken güvenilir siteleri tercih etmektedir. Siz de müşterilerinizle aranızda bir bağ kurarak onlara güven vermek istiyorsanız kaliteli altyapılar kullanmalı ve uzman bir yazılım ekibi ile çalışmalısınız. EticaretYap firması olarak ürettiğimiz kaliteli altyapılarımız ile siz değerli kullanıcılarımıza en iyi hizmeti verebilmek için çalışıyoruz. Küçük, büyük ve kurumsal firmalar için özel olarak hazırladığımız e-ticaret paketlerimiz ile herkesin ihtiyacına uygun hizmetler sunmaktayız. Hayal ettiğiniz sanal mağazaya ulaşmak ve hemen satışlara başlamak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
Sosyal medyada içerik planlaması doğru stratejiler kullanılarak yapıldığında markaların bilinirliği için oldukça verimli olan bir çalışmadır. Firmalar için sosyal medya yönetiminin rolü potansiyel müşterilere ulaşabilmek için oldukça büyüktür. Instagram, Twitter, Facebook gibi firmanızı sosyal mecralarda doğru stratejiler kullanarak yöneten dijital pazarlama ekibinizin planlama yönetimi bu süreçte önemlidir. Sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için doğru planlama yapmanız işlerinizin düzenli ve istikrarlı ilerlemesini sağlayacaktır. İçerik planlamasıyla beraber markanızın bilinirlik çalışmalarından ekstra verim alabilirsiniz.
Sosyal mecraların algoritmaları birbirlerinden farklılık göstermektedir. Her biri için ayrı planlarınız olsa da günde en az bir paylaşım yapmak firmanız için olumlu bir çalışma olacaktır. Düzenli paylaşımda bulunmak markanızın durağanlaşmasının önüne geçerek binlerce içerik arasında silinip gitmenizi de engelleyecektir. Aynı zamanda sosyal medyada satış yapabilmeniz için de önemli bir adımdır.
Tercihen günde iki üç paylaşıma da çıkabilirsiniz. Ancak paylaşımlarınız arasına 2-3 saatlik zaman aralığı koymanız daha sağlıklı olacaktır.Burada önemli olan nokta içerik planınıza göre az içeriğiniz bulunsa bile sürekliliğin sağlanmasıdır. Dengesiz içerik paylaşımı yerine elinizdeki içeriği haftada bir olarak paylaşmanız bile belli bir sürekliliği sağlayacaktır. Böylece markanız güncelliğini koruyacak, kullanıcılar arasında etkileşim sağlanacak ve uzun vadede satış hedeflerinizi gerçekleştirebileceksiniz.