E-ticaret sitelerinden başarılı bir sonuç elde etmek için hedef kitlenin günün her saatinde sitenin bütün özelliklerini kullanabilmeleri gerekir. Online mağazalardan, ilk ziyaretten itibaren müşteri kaybetmemeye odaklanması ve profesyonel bir kullanıcı deneyimi oluşturması beklenir. Bu açıdan bakıldığında bir e-ticaret sitesinde hangi sayfalar bulunduğu ve bu sayfaların işlevleri büyük bir önem arz eder. Müşteriler her zaman ana sayfada vakit geçirmez. Arama motorları, e-ticaret sitesinin diğer yardımcı sayfalarını da sıralayabilir. Bu sebeple, yardımcı sayfalara da önem verilmesi gerekir.
Yardımcı sayfalar, e-ticaret sitesinin iskeleti niteliğindedir. E-ticaret firmasının online varlığı, yardımcı sayfalar üzerine kurulur. E-ticaret sitelerinde bulunması gereken sayfalar sadece ana sayfa, kategori sayfası, ürün sayfası veya ödeme sayfası değildir. Site haritasında bulunması gereken diğer sayfalar, online alışveriş sürecinin parçalarını oluşturur. Tüm bu sayfaların bir araya geldiği alan, e-ticaret sitesidir. Yardımcı sayfaların temel amacı; müşterinin online alışverişini kolaylaştırmaktır.
Hesap oluşturma/giriş: E-ticaret sitesi içinde her müşteriye özgü üyelik hesabı açılması; müşteri takibi ve müşteri verilerinin değerlendirilmesi açısından önemlidir. Bu özellik, ayrıca, müşterilerin daha kolay sipariş vermesini sağlar. Müşteri sadakatini ölçmeye de fırsat verir.
Arama ve arama sonuçları: E-ticaret sitelerinde müşterilerin aradıkları ürünü bulabilmeleri için arama işlevselliğine ihtiyaç vardır. Arama algoritması doğru ürüne hızlı ulaşabilmeye odaklanmalıdır.
Sepet: Alışveriş sepeti, müşterilerin satın almak üzere seçtikleri ürün veya ürünlerin toplandığı yerdir. Sepet sayfaları, e-ticaret sitesinin sektörüne göre farklı özelliklerle tasarlanabilir. Promosyon kodları, gönderim bedeli gibi farklı bilgiler de içerebilir.
Misafir müşteri: Bazı müşteriler, kendilerine ait bilgilerin bir veri kaynağında depolanmasını sevmez. Bu sebeple e-ticaret sitelerinde hesap açmadan alışveriş yapmak isterler. E-ticaret sitelerinde misafir müşteri özelliği satışlara olumlu katkı sağlar.
Siparişlerim: E-ticaret sitesinde açılan hesapta sunulan “siparişlerim” özelliği, sipariş geçmişi tutulan bir alandır. Müşterinin daha önce satın aldığı bir ürünü bulup yeniden sipariş vermesine olanak tanır. Bu alanda, ayrıca, sipariş değiştirme ve sipariş iptali gibi hizmetler de sunulur.
Sipariş detayı: “Siparişlerim” sayfasının alt kademesidir. Siparişe özel bir sayfadır. Siparişle ilgili her bilginin yer aldığı bir yardımcı sayfadır. Müşterinin siparişi geriye dönük incelemesine fırsat verir.
İade ve değişim: Ürünleri herhangi bir sebeple iade etmek isteyen müşteriler, bu sayfalarda iade veya değişim işlemlerini başlatabilir; iade veya değişim işlemlerinin durumunu takip edebilir.
Mağazalar: E-ticaret firmalarının bazıları mağaza zincirine veya satış noktalarına sahiptir. Bu tür firmaların mağazalarının veya satış noktalarının iletişim ve konum bilgileri bu sayfada paylaşılır. Bu sayfanın mağaza arama özelliği de bulunabilir.
Geribildirim: Müşterilerin e-ticaret sitesi veya ürünler hakkında görüşlerini paylaştığı sayfalardır. Geribildirim sayfaları, farklı özelliklerde tasarlanabilir.
Nakliye: Ürün gönderimi ile ilgili detayların yer aldığı sayfadır. Adres bilgileri formu içeren gönderim alanında ayrıca fatura adresi alanı da bulunur.
Ödeme: Ödeme sayfası, ürünü satın almak için ödeme yapılan alandır. Ödeme yöntemi seçenekleri sunulan ve ücret bilgilerinin yer aldığı sayfadır.
Ödeme ayarları: Ödemeleri yönetmeye imkan veren bir sayfadır. Kaydedilen ödeme bilgilerini (kredi kartı gibi) listeler. Bu bilgiler güncellenebilir veya silinebilir.
İnceleme: İnceleme sayfaları, satın alınacak ürünün tüm öğelerini içeren bir sayfadır. Ücret bilgisi, gönderim bilgisi, ödeme yöntemi, indirimler, vergiler veya ek ücretler gibi veriler içerir.
Onay: Ödeme yapan müşterinin yönlendirildiği sayfadır. Onay sayfasında sipariş numarası sunulur ve siparişin başarıyla onaylandığını doğrular. Bu sayfada genellikle bir teşekkür mesajı yer alır.
Adresler: Adresler sayfası, farklı gönderim adreslerinin kaydedildiği; adres güncelleme veya silme işlemlerinin yapılabildiği bir sayfadır.
E-posta kaydı: E-posta, e-ticaretin kritik bir yaşam çizgisidir. Müşterilerin e-ticaret sitesine kaydolmasını kolaylaştırır. E-posta sayfası özel bir sayfa olmak zorunda değildir; bunun için altbilgide basit bir alan veya açılır bir pencere de kullanılabilir. Müşterilere neden kaydolmaları ve ne tür e-postalar alacakları konusunda bilgilendirmeler bu sayfada yapılır.
Şartlar ve koşullar: Tüm sitelerde şartlar ve koşulları içeren metinler bulundurulması hukuki zorunluluktur.
Kurumsal: Bu sayfada marka hakkında bilgiler, firmanın misyonu ve vizyonu gibi metinler yer alır. Firmalar, kurumsal sayfada hedef kitlesine göre farklı bilgiler paylaşabilmektedir.
Blog: Firmanın faaliyet alanına uygun makalelerin veya metinsel içeriklerin yer aldığı sayfadır. Blog sayfası, e-ticaret sitesinin arama motorlarında sıralanmasını etkiler. Blog sayfasında paylaşılan özgün ve SEO uyumlu içerikler, sitenin sıralamasını yükseltir.
Yardım: Bu yardımcı sayfada sık sorulan sorular, iptal, iade, değişim süreçleri, kargo sorunları, ürün sorunları, ödeme sorunları, kupon veya hediye çeki sorunları ve üyelikle ilgili sorunları da içeren yönlendirici linkler ve içerikler yer alır.
İletişim: Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası ile varsa işletme adı veya tescilli marka adı, mensup olunan meslek odası ve varsa üye olunan sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler, kişi tacir ise ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi, esnaf ise adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve merkez adresi gibi bilgiler iletişim başlığı altında sunulur.
İşlem rehberi: Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında; sözleşmenin kurulabilmesi için mal ve hizmetin seçilmesi, teslimat ve ödeme bilgilerinin girilmesi ile siparişin onaylanması gibi gerekli aşamaları gösterir şekilde teknik adımlar, sözleşmenin, elektronik ortamda saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra aynı ortamda erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgiler, alıcının siparişi vermeden önce veri girişindeki hatalarını açık ve anlaşılır bir şekilde belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi amacıyla özet sipariş formu ile geri al ve değiştir gibi teknik araçların sunulacağına ilişkin bilgi, e-ticaret işlemleri nedeniyle elde edilen kişisel verilere ilişkin gizlilik kuralları işlem rehberi başlığı altında sunulur.
Yukarıda sayılan yardımcı sayfalar, e-ticaret sitesinin sektörüne ve temel gereksinimlerine göre farklılık gösterebilir. E-ticaret siteleri, satılan ürünlerin türüne ve markanın hedeflerine bağlı olarak çok daha farklı ve fazla yardımcı sayfaya ihtiyaç duyabilir.