Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir, Nasıl Düşürülür?

Bounce rate(hemen çıkma oranı) kullanıcıların web sitenize girip tek oturumda hiçbir eylem yapmadan çıkmasını ifade eden bir terimdir. Kullanıcılar bazen web sitenize girer ve aradığı aksiyonu bulamayınca hemen çıkabilir. E-ticaret sitenizden ya da web sitenizden hemen çıkan bu kitleyi, aslında sokaktaki mağazaların vitrinindeki tabelalara bakıp içeri girmeden geçen kişilere de benzetebiliriz. Fakat aradaki fark şudur; e-ticarette aksiyon almamak bir anlam ifade eder. Bounce Rate(Hemen Çıkma Oranı) kavramıyla bu durumu sizlere detaylı şekilde açıklayalım.

Bounce Rate Ne Demek?

"What is bounce rate, Bounce Rate Nedir, Hemen Çıkma Oranı Nedir"

Web sitenize giriş yapan her kullanıcı, o sayfaya girdiği anda bir oturum başlatmış olur. Sayfadan çıkış yaptığı anda ise oturumu sonlanır. Eğer sitenize gelen ziyaretçi açılış sayfanız(landing page) dışında hiçbir sayfaya gitmeden sitenizden çıkış yapmışsa, bu duruma "tek sayfalık oturum" denir. Tek sayfalık oturum, Bounce rate kavramıyla ilişkilidir. Hemen Çıkma Oranı(Bounce Rate), sitenize giren ziyaretçinin başlattığı oturum süresi boyunca bir eylem gerçekleştirmemesi anlamına gelir. Söz konusu eylemler; sayfa değiştirmek, herhangi bir butona tıklamak vb. sayılabilir. Yani sitenize girip hiçbir eylem gerçekleştirmeden ayrılan bir ziyaretçi "bounce etmiş, hemen çıkmış" olur. E-ticaret sitenizi bounce eden ve etmeyen ziyaretçiler arasındaki oran ise "hemen çıkma oranı" kabul edilir. Bounce Rate metriği Google Analytics tarafından ölçülür.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Doğru Ölçülür?

Bounce Rate'i doğru ölçümleyebilmek için web sitenizde hangi eylemlerin kayda değer olduğunu belirleyebilirsiniz. Mesela e-ticaret siteleri genellikle sayfanın aşağı kısımlarına yeni ürünler ekler. Böylece aşağı kaydırılan sayfada yeni ürünler ziyaretçilere gösterilir. Ziyaretçi web sitesine girer ve sayfayı aşağı kaydırarak yeni ürünlerin gösterilmesini sağlarsa bir eylem gerçekleşmiş olur ancak bir bağlantıya tıklamadan siteden ayrılırsa bu eylemin web sitenize hiçbir katkısı olmaz. Yararlı ve doğru bir ölçümleme yapmak için “non-interaction=true” etiketi kullanılarak “sayfanın kaydırılması ile ürünlerin açılması” eylemi etkileşim dışı etkinlik olarak işaretlenebilir. Böylece bahsettiğimiz eylem gerçekleşmiş olsa bile ziyaretçi siteden hemen çıkmış olarak kabul edilmektedir.

Farklı bir senaryo olarak; Bir blog sayfası açtığınızı düşünelim. Sitenize giren bir ziyaretçinin ortalama 15-20 dakika boyunca blog yazınızı okuyup siteden ayrılması web siteniz için iyi bir durumdur. Fakat ziyaretçi oturumda başka bir eylem gerçekleştirmediği için bu durum da "hemen çıkma" olarak kabul edilir. Bu tarz durumlarda “non-interaction=false” etiketi kullanılır. Böylece belirli bir süreden fazla süren oturumların "hemen çıkma" olarak sayılmaması sağlanır.

Bounce Rate Neden Önemlidir?

"Hemen Çıkma Neden Önemli"

Bounce rate metriği, e-ticaret siteleri için aslında derin bir anlam ifade eder. Çünkü e-ticaret sitelerinin temel amacı, siteye gelen ziyaretçilerin ürün/hizmet satın almasını sağlayarak onları sadık müşteri haline getirmektir. Ziyaretçiler eticaret siteniz üzerinde gezinir, sepete ekler, favorilere ekler, ürünleri detaylı inceler ve bunların sonucunda satın alma aksiyonu gerçekleştirir. Hiçbir eylem gerçekleştirmeden siteden ayrılan bir ziyaretçi amacınızı gerçekleştirmemiş olur. Dolayısıyla sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını analiz etmek, web sitenizi kullanıcı dostu haline getirerek satışlarınızı artırmanızı sağlayacaktır. Bu metrik ayrıca site analiziniz hakkında bilgiler verir. Örneğin; siteniz olması gerekenden daha yavaş açılıyor olabilir. Bu durumda beklemeyi sevmeyen çoğu ziyaretçi sitenizi hızlıca terk edebilir. Sitenizin karmaşık bir ara yüzü olabilir ve yine ziyaretçiler aradıklarını kolay bir şekilde bulamadıkları için sitenizden ayrılıyor olabilirler. Kısacası, Bounce Rate oranı konusunda riskli bir durumdaysanız sitenizi baştan analiz ederek geliştirmeler yapmalısınız.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Hemen çıkma oranı yani Bounce Rate, Google Analytics tarafından hesaplanır. Dolayısıyla sizin ekstra bir çaba göstermenize gerek yoktur. Google araçları bizlere çoğu konuda yardımcı olmaktadır. Ancak "Google bu hesaplamalar esnasında hangi bilgilerden faydalanıyor?" derseniz size şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Bounce rate hesabında, yalnızca web sitenize girip hiçbir eylem yapmadan hemen çıkmış olan kişiler değil sitede açılan tüm oturumlar dikkate alınır.
  • Hemen çıkılan tek sayfalık oturumlar, tüm oturumlara bölünür. Bunun sonucunda Bounce Rate ortaya çıkar.
  • Hesabın formülü “Tek Sayfalık Oturumlar / Tüm Oturumlar” şeklindedir. Yüzdelik oran için elde edilen sonuç 100 ile çarpılır.
  • Örneğin; Web sitenizi 1 ayda toplam 5000 kişinin ziyaret ettiği ve bu ziyaretlerin 1750 tanesinin tek sayfalık oturum açtığı bir senaryoda;
  • Bounce Rate = 1750 / 5000 = 0,35 x 100 = %35 şeklinde hesaplanır.

E-ticaret Sitesinde Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

 

Kullanıcı Deneyimine Uygun E-ticaret Sitesi

E-ticaret sitenize gelen ve daha önce alışveriş yapan kullanıcıların hareketlerini analiz ederek en çok neleri kullandıklarını ve memnun kaldıklarını tespit edebilirsiniz. Kullanıcı deneyimine uygun bir web sitesine sahip olmak için; karmaşadan uzak, temiz ve sade bir tasarıma ihtiyacınız var. Canlı destek, filtreleme seçenekleri, sepete alışveriş esnasında kolay ulaşım, kaliteli ve net görseller, detaylı ürün açıklaması, ilgi çekici ve çarpıcı banner, alıveriş isteği uyandıran uyumlu renklerin kullanımı sayılabilir.

İlginizi Çekebilir: Eticaret Sitenizden Ziyaretçilerin Ayrılma Sebepleri Nelerdir?

Etkileşimi Artırma Yolları

Bounce rate etkileşimlerle doğrudan ilişkili olduğu için, etkileşimleri artırma yoluna giderseniz hemen çıkma oranınız da iyileşmeye başlayacaktır. Kullanıcı etkileşimlerini artırmak için CTA butonları ve pop-up’lar'dan faydalanabilirsiniz.

Call to action(CTA), yani kullanıcıları harekete geçiren mesajlar, tasarımlar ve görsel içerikler kullanabilirsiniz. Bu aşamada abartıya kaçmadan etkileyici içerikler üretmenizi öneririz.

Pop-up kullanımında da dikkatli olmalısınız. Kullanıcıların bazıları karşılarına ansızın çıkan ögelerden hoşlanmayabilirler. Dolayısıyla pop-up kullanırken gerçekten emin olduğunuz pop-up ları tercih etmelisiniz ve siteyi pop-up'lara boğmamalısınız.

Hızlı Bir Web Sitesine Sahip Olun

E-ticaret siteleri için en önemli unsurların başında gelen site hızı, kullanıcı memnuniyeti açısından son derece önemlidir. Yaşadığımız dijital dönemde web sitelerinin yavaş olması kullanıcılar için en katlanılmaz unsurdur. Kişiler ürün/hizmet satın almak ya da bir şeyler okumak için bir web sitesine girdiklerinde ilk amaçları bu işi en hızlı ve pratik şekilde çözmek olmaktadır. Dolayısıyla 2-4 saniyeden uzun sürede açılan e-ticaret sitelerinden kullanıcılar koşar adım uzaklaşmaktadır. Dijital dünyada rakiplerinizle başa baş rekabet ettiğinizi unutmayın. Kullanıcılarınızı kaybetmemek ve satışlarınızı artırabilmek için kaliteli ve hızlı e-ticaret sitesi ne sahip olun. Eticaretyap akıllı e-ticaret paketleriyle hemen internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.