Değişen Gümrük Kanununun Detayları | Eticarete Etkileri

Yeni e-ticaret vergilendirme kararına göre; 150 Euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3,üçüncü ülkelerden geliyorsa yüzde 30 oranında vergilendirilecek.

Geçtiğimiz gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklikler yapıldı. Değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu maddeler arasında en önemlisi; Yurtdışındaki e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlere uygulanan vergi düzenlemesi oldu. Düzenlemeye göre bazı ürünlerde vergi oranı artarken, vergi alınan ürün kapsamı da genişledi.

150 EUROYU GEÇMEYEN KARGODA GÜMRÜK VERGİSİ ARTTI

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; kullanıcıların yaptığı 150 Euro altındaki yurtdışı kaynaklı e-ticaret alışverişinde, ürün Avrupa Birliği ülkelerinden geliyorsa yüzde 18 vergi alınması uygun görüldü. Sınır, daha önceki uygulamada 1500 Euro olarak uygulanıyordu. E-ticaret alışverişi, Çin gibi üçüncü ülkelerden yapılıyorsa vergi oranı, yüzde 30 olacak. Üçüncü ülkelerden e-ticaret vergisi daha önce % 20'ydi. Bu kapsamda;

  • İnternet üzerinden, parfüm, havyar, kürk, elektronik cihaz gibi ÖTV 4 sayılı listede yer alan ürünlere ilave yüzde 20 vergi alınacak.
  • Şirketler de 22 Euro altı alışverişlerinde aynı vergi oranlarına tabi tutulacak.
  • İlaç alımında vergi sınırı 1500 Euro olacak.
  • Kitapta ise 1500 Euro'ya kadar olan alışverişlerde vergi alınmayacak.

Yurt dışından getirilen eşyaların brüt olarak 30 kiloyu geçmemesi gerekiyor

Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından getirilen eşyaların brüt olarak 30 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Diplomatik eşya ve 58. madde kapsamı yolcu eşyasının posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi halinde ise kıymet ve ağırlık sınırı uygulanmayacak.

Vergiden Muaf Olan Ürünler

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemede belirtildiği üzere;

  • Bilgi edinme veya endüstriyel ya da ticari araştırma amaçlarına yönelik, nitelikleri veya diğer teknik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla inceleme, analiz veya test edilmek üzere getirilen eşya, vergiden muaf tutulacak.
  • Yurt dışından Türkiye’ye tıbbi araştırma amacıyla gönderilen biyolojik materyaller de bu kapsamda değerlendirilecek.
  • Fakat bu materyallerin Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış tıbbi laboratuvar ve genetik merkezler adına gönderilmiş olması gerekiyor.
  • Alınan yeni kararla; milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma sokulacak motorlu araçların, beyannamenin tescil tarihinden itibaren 10 yıl geçmedikçe gümrük vergileri tahsil edilmeden satışının yapılmayacağına hükmedildi.
  • 10 yıl sonrasında ise söz konusu araçların satışında gümrük vergisi aranmayacağı belirtildi.

İlgili İçerik: Kimler E-ticaret Vergisinden Muaf Tutulacak? (2022)

E-ticaret ile ilgili tüm güncel haberler ve sektördeki güncel bilgiler için Eticaretyap'ı takip etmeyi unutmayın. E-ticarete dair tüm önemli bilgiler ve her bütçeye uygun en iyi e-ticaret yazılımları için sitemizi hemen ziyaret edebilirsiniz.