E-ticarette Doğru Fiyatlandırma | Eticaretyap Akademi

Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır 

Pazarlar, satıcıların ürünlerini tüketicilere satmaları için önemli bir yarış alanıdır. Şirketler ürünlerini rekabetin şiddetli olduğu pazarlarda sergilemek için fiyatlandırma taktikleri uyguluyorlardır. Ancak bu, işletmelerin karlılığını olumsuz yönde etkileyebilir. Doğru fiyat ile satışları artırmak ve rekabetçi olmak mümkündür.

Sanal pazarlarda satış söz konusu olduğunda, şirketlerin dikkate alması gereken ilk faktör ürünlerin iyi fiyatıdır. Ürün fiyatlandırmasında belirli stratejiler kullanılır.

Doğru Fiyatlandırma Stratejileri

Piyasalarda satışa başlamak kolay bir süreçtir; ancak satmak için belirli stratejiler gereklidir. Bu stratejilerden biri doğru fiyatlandırmadır. Doğru fiyatlandırma politikası ile ürün ve hizmetleri tüketicilere yaklaştırmak mümkündür.

Piyasalarda doğru fiyatlandırma için kullanılan stratejiler şunlardır:

*Rekabetçi fiyatlandırma: Rekabetçi pazar ortamına dayalı fiyatlandırma stratejisi. Şirketler tarafından pazarın büyük rekabetiyle yüzleşmek için uygulanan stratejinin amacı, rakipleri rekabetçi fiyatlarla önlemektir. Bu fiyatlandırmada rakipler sürekli izlenmelidir. Bazı durumlarda rekabetçi olabilmek için satışların maliyetin altında olmasına neden olabilir.

*Marka tabanlı fiyatlandırma: Bu, popüler ve kaliteli ürünler üreten markaların tercih ettiği bir fiyatlandırma stratejisidir. Bu fiyat konusunda iyi bir marka bilincine sahip olan şirket, ürünlerini eşdeğerlerinden daha fazla faturalandırıyor. Bunun nedeni; ürün tasarımına, tüketiciye kattığı değere ve duruma odaklanın. Bu fiyatlandırma stratejisinde marka üründen daha önemlidir.

*Özel fiyatlar: Bu, benzersiz bir ürünün ilk piyasaya sürüldüğünde yüksek bir fiyata satışa sunulduğu bir stratejidir. Bu fiyatlandırmada karlılığı en üst düzeye çıkarma özelliğine sahip rakip veya eşdeğer bir ürün bulunmamaktadır.

*İndirimli fiyatlar: Bu, genellikle çevrimiçi pazarlarda yeni açılan mağazalar tarafından uygulanan bir stratejidir. Yeni müşterilere odaklanan bu fiyatlandırma, marka bilinirliğini artırmayı hedefler. Tüketiciler tarafından tercih edilen bir tür kısa vadeli fiyatlandırmadır.

Doğru Fiyatlandırma İçin Dikkat Edilecek Noktalar
Piyasa rekabetinin temeli uygun fiyatlarla belirlenebilir. Bir işletmenin fiyatlarını sürekli değiştirmesi önemlidir. Bir müşterinin pazardaki yüzlerce üründen seçilen bir üründe baktığı ilk şey fiyattır. Bu nedenle, doğru fiyatlandırma piyasadaki en büyük sorunlardan biridir.

Doğru fiyatlandırma için belirli noktalar dikkate alınmalıdır;

*Kâr, zarar ve rekabeti dengelemek için doğru fiyatlandırma gereklidir.
*Ürünleri stokta tutmak için indirimli kampanyalar düzenlenebilir.
*Ürün fiyatları belirlenirken rakip fiyatlar da dikkate alınmalıdır.
*Yeni bir işletmenin deneyimli çevrimiçi pazarlamacılarla rekabet edebilmek için pazara girme yeteneği doğru fiyata gelmektedir.

İlgili Yazı:E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri İle Satışlarınızı Artırın

Doğru Fiyatlandırmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru fiyatlandırma; satışları ve kârı en üst düzeye çıkarırken, rekabette başarı sağlayacak bir stratejidir. Teknoloji geliştikçe, fiyatlandırma savaşları daha da büyüyor. Ancak, ürünleri en ucuz satan e-ticaret sitesi olmak rekabetçi kalmanın tek yolu değildir. Stratejik olarak teknolojiyi kullanarak güçlü yönler dikkatlere sunulabilir. Bu yöntem, fiyat savaşlarında büyük online perakendecilere karşı bile avantaj sağlayabilir.

E-ticaret mağazası sayısı giderek artmaktadır. Bu ortamda fiyatlandırmada rekabet edebilmek için rakiplerin ürünlerinin fiyatlarını otomatik olarak günlük ve hatta günde birden fazla izlemek gerekiyor. Rakiplerin fiyatlarını izlemek zor olabilir. Bunun için fiyatlandırma otomasyonları kullanılabilir. Otomatik fiyat izleme süreci, zaman kazandırır ve rakipler karşısında rekabet avantajı sağlar.

Büyük online perakendeciler, yapıları ve hacimleri gereği fiyat konusunda daha esnek davranabilmektedir. Online perakendecilerin fiyatlarını izlemek, doğru fiyatlandırma için ideal bir strateji sunabilir. Örneğin; büyük online perakendeciler, düşük maliyetli kargo ve hızlı teslimatı ile müşterilerine cazip seçenekler sunabilmektedir. Aynı yöntemle daha küçük ölçekli e-ticaret siteleri de rekabet avantajı sağlayabilir.

Doğru fiyatlandırma için e-ticaret sitesinin yapısına göre aşağıdaki stratejiler izlenebilir;

Maliyet odaklı fiyatlandırma: Bu yöntem, değişen ürün maliyetine bir miktar kâr oranı ekleyerek yapılan fiyatlandırmadır. Bu yöntemde kâr marjı bazı ürünlerde düşük bazılarında ise yüksek tutulabilir. Sabit maliyetlere entegre edilmiş fiyatlandırma da yapılabilir. İlk kez fiyatlandırılan ürünler için yaygın olarak kullanılan bir fiyatlandırma çeşididir. Fiyatlandırması zor olan çok çeşitli ürünler için kullanılabilir.

Pazar odaklı fiyatlandırma: Pazardaki rekabete ayak uydurmak amacıyla kullanılan bir fiyatlandırma stratejisidir. Potansiyel müşterilerin rakiplere gitmesini önlemek amaçlanır. Bu fiyatlandırma için rakip firmaların ürünlerindeki fiyat hareketleri sürekli takip edilmelidir. Bu fiyatlandırmada kâr marjını düşük tutmak gerekir. Bu süreç uzarsa finansal hedeflerde sorun yaşanabilir.

Dönemsel fiyatlandırma: Döneme göre yapılan bir fiyatlandırma seçeneğidir. Bazı dönemlerde bazı ürünlere talepler artabilir veya azalabilir. Bu dönemlerde satışları belli bir oranda tutmak için farklı fiyat stratejileri izlemek gerekir. Sezon sonu indirimleri gibi uygulamalar bu stratejiye örnek olarak gösterilebilir.

Tanıtıma özel fiyatlandırma: Tanıtımı yapılan yeni ürünlerde mevcut müşteriler için yapılan özel fiyatlandırmadır. Lansmana özel bir fiyatlandırma, özellikle marka sadakati olan müşteri kitlesini çekebilir.

Değer odaklı fiyatlandırma: Bir ürünün müşteriye kattığı değer üzerinden yapılan fiyatlandırmadır. Bazı müşteriler, kendilerine ek değerler kattığına inandıkları ürünlere daha fazla ödemekten çekinmeyecektir. Müşterilerin, ürünün sağladığı değer konusunda ayrıntılı bilgilendirilmesi gerekir. Bunun için pazarlama stratejilerine başvurulabilir.

Özel fiyatlandırma: Piyasada fazla bulunmayan, tek olan veya kişiye özel ürünler için yapılan bir fiyatlandırmadır. Rekabet olmayan veya çok az rekabet olan bir alandır.

Psikolojik fiyatlandırma: Ürünlerin son hanelerinde “9” rakamının kullanıldığı fiyatlandırmadır. Örneğin; 6,99 TL. Bu fiyatlandırma stratejisi, ürünün gerçek fiyatından daha ucuz olduğu algısı oluşturur. Beyin fiyattaki ilk basamağa odaklandığı için çok yaygın olarak kullanılan bir fiyatlandırma çeşididir.

Promosyon fiyatlandırma: Yaygın olarak kullanılan bir fiyatlandırma çeşididir. “3 alana 1 bedava” gibi mesajlarla tek pakette birden fazla ürün, cazip bir fiyattan verildiği algısı ile satışa sunulur. Birden fazla ürünün alınması halinde belirlenen bir promosyon fiyatından satış yapılır.