E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri İle Satışlarınızı Artırın

E-ticaret üzerinden satış yapan kişiler fiyatlandırma stratejileri kullanarak satışlarını artırarak rakipleri arasında ön plana çıkabilmektedir. Yapılan fiyatlandırmalar satışlarla doğrudan orantılıdır. Artık her mağazaya tek tek girip dolaşıp fiyat çıkarma ve karşılaştırma oldukça kolaylaşmıştır. İnsanlar tek bir tıkla tüm mağazaların fiyat karşılaştırmalarına bile ulaşabilmektedir. Aynı ürünün düşük ve yüksek fiyatları arasında tercih, tüketiciler tarafından daha düşük olandan yana yapılmaktadır. Ayrıca eticaret sitelerinde kullanılan kupon ve hediye çeki gibi indirimler de kullanıcıları sanal mağazalara daha fazla çekmektedir. İnsanların ürün satın alıp almamasını etkileyen en büyük etkenlerden olan ürün fiyatları, doğru bir strateji ile belirlendiğinde satışlar elbette artmaktadır. Fiyat belirlemede en önemli konu rakiplerin göz önüne alınması ve onlarla rekabet edecek şekilde ama ücretleri fazla düşürmeden nasıl kazanılacağının belirlenmesidir. Satışlar için bu kadar önemli olan fiyatlandırma stratejileri ile ilgili öneriler verdiğimiz yazımızı okuyarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ürünlerin Fiyatlandırma Stratejileri Nasıl Yapılmalıdır?

Rekabetin her geçen gün arttığı eticaret sektörü arasından sıyrılabilmek için en büyük etken fiyatlardır. Tabi bu demek değildir ki en ucuz olan kazanır. Hayır! Teknolojinin sağladığı avantajlarla güçlü yönler ön plana çıkarılarak da hedeflere ulaşılabilmektedir. Fiyatlandırma yapılmadan önce rakip firmalar araştırılmalı, ürünleri satın alacak olan hedef kitlelerin talepleri belirlenmeli ve ürün alış fiyatlarına göre satış fiyatları belirlenmelidir.

Maliyete Göre Fiyat Belirleme

Satın alınan ürünün üzerine bir miktar kar ekleyerek pazarlanmasıdır. Bazı ürünlerde yüksek olarak belirlenen kar marjı bazı ürünlerde düşük olabilmektedir. Genellikle ilk kez fiyatlandırılan ürünlerde tercih edilmektedir.

Pazarı Araştırarak Yapılan Fiyatlandırma

Pazarı araştırarak yapılan fiyatlandırma, sektördeki rekabetin içinde ortalama fiyatlara ayak uydurmaktır. Örneğin aynı ürün sizde 100₺, diğer mağazalarda 50₺ ise sizin o ürünü satmanız çok zor olacaktır. Müşterilerin rakiplere gitmesini önlemek için fiyatları eşit seviyelerde tutmak gerekmektedir. Bu sebeple rakipler de sürekli takip edilmektedir ama kar marjı genel olarak düşük tutulmaktadır. Her ne kadar fiyatlar rakiplerle benzer seviyelerde tutularak daha fazla satış yapılabilecek olsa da marka değeri ve sosyal medyayı etkin kullanma gibi etkenler fiyatlarınızı artırabilmenize olanak sağlamaktadır. Eğer marka değeriniz yüksek bir satış firması iseniz ve sosyal medyayı rakiplerinizden daha etkin kullanarak müşterilerinizle güzel bir şekilde iletişim kurabiliyorsanız, kullanıcılar sizin firmanızı ürününüz daha pahalı olsa bile tercih edebilir. Bunun sebebi sadık müşteriler kazanmış olmanız ve firmanızın güvenilir olduğunu göstermektedir. İnsanlar firmanızın verdiği hizmete güvendiği için fiyatlarınız yüksek olsa da sizi tercih edebilmektedir. Bu sebeple sadece ürünlerinizin kalitesine değil müşteri ilişkilerinize de dikkat etmeniz gerekmektedir.

Müşteri Potansiyeline Göre Fiyatlandırma

Her sektörün müşteri potansiyeli birbirinden farklıdır. Kalem satan bir kırtasiye ile araba satan bir firmanın fiyatlandırma stratejisi arasında fark olacağını kolaylıkla tahmin edebiliriz. Hedef kitle de fiyatlandırma stratejilerimizi belirleyen unsurlardan olmalıdır. Müşterisini daha yakından tanıyan ve sınırlarını bilen firmalar fiyatlandırmalarını daha kolay bir şekilde belirlemektedir. Ayrıca satın alması beklenilen kitlenin cinsiyeti, alışveriş alışkanlıkları ve yaşları gibi pek çok etki yine fiyatlandırmada etkili olacaktır. Örneğin Mercedes gibi bir araba firmasıysanız müşteriler sizin marka değerinize ve güvenilirliğinize de para yatıracağı için fiyatlarınızı daha üst seviyelerde tutmanız mümkündür.

Dönemsel Olarak Fiyatları Değiştirme 

Belli dönemlerde bazı ürünlere talepler artmaktadır. Böyle dönemlerde fiyatlar değiştirilerek taleplere karşılık verilmektedir. Örneğin sevgililer günü veya yılbaşı gibi dönemlerde farklı ürünlerin daha çok satılması verilebilir. Sezon sonu indirimleri de bu dönemsel değişimlerdendir. Ayrıca ürünlere gösterilen taleplere göre de fiyatlarda değişiklik yapılabilmektedir. Çok fazla talep edilen ürünlerin fiyatları artırılabileceği gibi az talep edilen ürünler fiyatlarının fazla olması sebebiyle tercih edilmiyor olabilir. Bu sebeple satılmayan ürünlerin fiyatları zarar edilmeyecek şekilde düşürülerek ürünler elden çıkarılmaya çalışılabilir.

Tanıtımlarda Belirlenen Fiyatlandırma

Yeni bir ürün tanıtılmak istendiğinde müşteriler için yapılan fiyatlandırmadır. Fiyatlandırma stratejileri içinden genellikle lansmanlarda kullanılan yöntemdir. Marka sadakati olan müşterilerin daha çok dikkatini çekmektedir.

Psikolojik Fiyatlandırma 

Fiyatların sonunu "9" ile bitirmek insanların psikolojisinde daha ucuz etkisi yaratmaktadır. Örneğin bir ürünün fiyatı 100 tl iken daha pahalı olarak algılanırken 99 tl olması daha ucuz gibi hissedilmektedir. Zaten günümüzde çoğu mağaza bu yöntemi kullanmaktadır.

Promosyon Oluşturma

Bir ürünün pazarlanmasında "3 al 2 öde" gibi promosyonlar ürünleri daha cazip hale getirmektedir. Birden fazla ürüne sahip olarak daha az ödeme yapılacağı algısı tüketiciyi satın almaya teşvik etmektedir.

İlgili İçerik: Promosyon Ürünler İle Satış Arttırma Yöntemleri Nelerdir?

Fiyatlandırma Stratejilerinin Türleri Nelerdir?

Fiyatlandırma stratejilerinin dört farklı türü bulunmaktadır bunlar; biçimlendirme fiyatlandırması, rekabetçi fiyatlandırma, çoklu fiyatlandırma, indirimli fiyatlandırma.

1.Biçimlendirme Fiyatlandırması

Biçimlendirme fiyatlandırması bir ürünün maliyeti üzerine, endüstri standartlarına göre bir kar marjı koyularak fiyatlandırma yapılmasıdır. Kar marjı hesaplandıktan sonra ürünün maliyetine eklenir ve satışa sunulur.

2.Rekabetçi Fiyatlandırma

Rekabetçi fiyatlandırma adından da anlaşılacağı gibi rakipler incelenerek yapılan fiyatlandırmadır. İnternette yapılan satışlarda insanlar aynı ürün için pek çok fiyatı kolayca karşılaştırabildiği için bu fiyatların üstüne çıkmadan rakiplerle rekabet içinde olacak şekilde fiyatların belirlenmesidir.

 3.Çoklu Fiyatlandırma

Çoklu fiyatlandırma stratejisi birden fazla ürünü birleştirerek daha indirimli bir şekilde müşterilere sunulmasıdır. Örneğin bir ürünün 10 tl olduğunu düşünelim, siz bu ürün için 3 ürün 25 tl olarak bir fiyat belirlerseniz müşteriler kar ettiklerini düşündükleri için daha fazla satın alma girişiminde bulunabilirler. Bu fiyatlandırmada kar oranınız biraz daha düşebilecek olmasına rağmen daha fazla ürün satacağınızı söyleyebiliriz.

4.İndirimli Fiyatlandırma

İndirimli fiyatlandırma günümüzde neredeyse her e-ticaret sitesinin zaman zaman kullandığı yöntemlerdendir. Özellikle sezon sonlarında elde kalan ürünlerin satılması için yapılan indirimler hem ürünlerin satılmasına hem de müşterilerin bu indirimlerden memnun kalmasına sebep olmaktadır. Yine çoklu fiyatlandırmada olduğu gibi kar oranı düşüyor olsa da özellikle kar oranı yüksek ürünler üzerinden indirim yapılması yine iyi paralar kazanabilmenize sebep olabilmektedir.

İnternetten satış yapmak isteyen kişilerin pek çok stratejiyi daha öncesinde belirleyip işe başlaması daha çok kar elde etmelerini sağlar. Eticaret yapmak için oluşturulan web sitelerinin performansı da kullanıcıları siteye çekme açısından en önemli noktalardandır. EticaretYap yeni nesil çalışma sistemi ve dinamik yazılım ekibi ile sizlere en kaliteli yazılım altyapısını sunmaktadır. Hazırladığımız e-ticaret paketlerinin internetten satış yapmaya yeni başlamış kişiler için de kurumsal firmalar için de seçenekleri mevcuttur. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.