Domain Alma Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Domain alma, şahsi veya ticari olarak web sitesi ismine sahip olmak isteyenlerin diledikleri alan adını seçerek bir internet kimliği almalarıdır. E-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin öncelikle yapması gereken çalışmalardan birisi şirket ismi bulmaktır. Şirket ismine karar verdikten sonra artık bir domain yani alan adına ihtiyacınız vardır. Ancak karar aşamasında dikkatli davranmanız gerekir çünkü alacağınız domain şirketinizin web sitesi ayağı olup firmanızı yansıtan en önemli unsurlardan biridir. Bu aşamada bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Örneğin, seçtiğiniz alan adı daha önceden alınmış olabilir. Bu nedenle özgün, daha önce alınmamış bir domain araştırmanız önemli bir konudur.

Domain Nedir, Domain Almak Ne İşe Yaramaktadır?

Web sitelerinin isimlerine domain denmektedir. Rakamlarla ve kelimelerle oluşturulabilen bu isimler internet ortamında sitelerin kimliğini temsil etmektedir. Bilgisayarların birbirlerini tanımaları için oluşturulan IP'lerin basitleştirilerek internete taşınması ile oluşturulmuştur. Sitelerin kimliğini oluşturan bu isimler oldukça önemlidir. Özellikle eticaret sitelerinin domainleri akılda kalıcı, firmalarını temsil eden, anlaşılır yapıda olmalıdır. Firmaları temsil eden domainler seçilirken çok dikkat edilmelidir. Domainlerin değişmesi çok basit olmadığı için doğru bir isimde karar kılınarak işe başlanmalıdır.

Domain Alma Sürecinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Uzantı Seçerken ".com" Tercih Etmeye Çalışın

Domain alma sürecinizde ister ticari ister kişisel web siteniz olsun, bir uzantıya ihtiyacınız var. Türkiye’de en yaygın kullanılan uzantı “.com” dur. İnternet kullanıcılarının alışkın olduğu “.com” uzantısını kullanarak oldukça geniş bir kitleye ulaşmış olacaksınız. Özellikle e-ticaret firmalarının sıklıkla kullandığı bir diğer uzantı ise “.net”tir. Kullanıcıların ".com" dan sonra en alışkın oldukları uzantıdır.

Farklı İsimlerle Sıklıkla Karıştırılan Domainler Kullanmayın

İnternet kullanıcıları web sitenizi aratırken yanlışlıkla çok benzer bir domain yazabilirler. Böylece sizin web sitenize gitmek yerine farklı bir alana gitmiş olurlar. Böyle durumlar için sizlere önerimiz, sıklıkla karıştırılan bir diğer alan adını da satın almanız ve böylece potansiyel müşterileriniz bu alana gittiklerinde, asıl web sitenize yönlendirme talimatı verebilirsiniz.

Yazımı Kolay Ve Akılda Kalıcı Olan İsimleri Seçin

Potansiyel müşterilerinizin web sitenize hızlı ve kolayca ulaşabilmesi için alan adınızın kolay yazılabilir, yalın ve akılda kalıcı olması gerekir. Akılda kalıcı isimler kullanarak marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz. Potansiyel müşteriler bir ürün almak istediklerinde direkt akla gelen firmalardan olmak önemlidir. Ayrıca reklam çalışmalarınızda da daha kolay hafızalarda kalmak için yalın domainler tercih etmelisiniz. Aynı zamanda domain seçiminizde ne kadar kısa kelimeler seçerseniz yine o kadar akılda kalıcılığınız artacaktır.

Firmanızla Alakalı Domainler Seçin

Yapılan işlerle ve eticaret sitesi ile alakalı domainler seçmek önemlidir. Örneğin bir ayakkabı firmasıysanız domain seçinizde rahat, konforlu, spor, şık kelimelerini tercih ederek ürünlerinizi yansıtan kelimeler tercih edebilirsiniz.

Yasal Sahibi Olabileceğiniz Bir Domain Seçin

Markalaşma sürecinizde yasal haklarınızın korunması için isminizi tescil ettirmeniz gerekecektir. Bunun için domain alma sürecinizde en  baştan size problem yaşatacak, yasal olarak alamayacağınız isimleri tercih etmemeniz doğru bir yaklaşım olacaktır. Satılan ürünlerle alakalı domainler yine başarılı bir domain seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır.

domain-alma-surecinde-nelere-dikkat-edilmelidir

Daha Önceden Kullanılmış Domainlere Dikkat Edin

Karar verdiğiniz alan adı sizden önce alınmış ve aktif kullanılıyor olabilir. Daha önce kullanılan domain altında yapılmış işler olabilir ya da  kara listeye alınmış olabilir. Daha önce kötü amaçlı kullanılmış olan domainler, siz aldıktan sonra firmanız için zararlı olabilmektedir. Dolayısıyla işlerinizle çakışmaması ve firmanızı sıkıntıya sokmaması için domain alma sürecinizde seçtiğiniz alan adını araştırarak temkinli davranmanızı öneririz. Alan adınızın geçmişini kontrol etmek için The Wayback sitesini kullanabilirsiniz. Ayrıca sitenin daha önce backlink alıp almadığını da yine kontrol etmelisiniz.

Sosyal Medya Hesaplarını Araştırın

Domain alma sürecinizde, seçtiğiniz alan adına ait sosyal medya hesaplarının var olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Günümüzde pazarlama çalışmaları için yaygın olarak kullanılan Facebook, İnstagram gibi sosyal mecralarda da marka adınızın aynı olması markalaşma sürecinize hız kazandıracaktır.

İngilizce Karakterler Kullanın

Türkçede bulunan bazı karakterler diğer dillerde bulunmadığı için domain alırken "ı, ş, ü, ö" gibi harflerin tercih edilmemesi daha iyi olacaktır. Yine de firmaların isminde Türkçe karakterler bulunuyorsa domain alırken mutlaka değiştirmelisiniz diyemeyiz.

SEO Uyumlu Domainler Tercih Edin

Arama motorlarında arama hacmi yüksek, pek çok kullanıcının merak edip arattığı anahtar kelimelerin kullanılması firmanızın görünürlüğünü artırabilecek konulardandır. Bu sebeple Seo uyumlu anahtar kelimeleri araştırmalı ve öncelikli olarak bu isimleri tercih etmelisiniz. Çeşitli uygulamalar kullanarak bu anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. (WordTracker, Google AdWords)

Kısa Çizgi veya Sayıları Kullanmayın

Domain belirlerken sayıların kullanılması kullanıcılarda kafa karışıklığına sebep olabileceği gibi, kısa çizgilerin kullanılması da sitelerin spam olarak algılanmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple seçim yaparken sayı kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Eğer mutlaka kısa çizgi kullanmak istiyorsanız en fazla bir tane kullanarak spam olarak algılanmaktan kurtulabilirsiniz.

İlgili Yazı : Domain Ve Hosting Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ücretli ve Ücretsiz Domainlerin Farkları Nelerdir?

  • Ücretsiz Domainler; domain kayıt veya hosting hizmeti sunan WordPress, Wix, Weebly gibi firmalar üzerinden açılan web sitelerinin, kullanıcılarına sunduğu domainlerdir. Ücretsiz domainler her ne kadar ücretsiz olmaları sebebiyle tercih edilmek istense de bunun dışında pek bir avantajı bulunmamaktadır. Özellikle eticaret sitesi kurmak isteyen kişilerin marka değeri açısından ve işlerini doğru bir şekilde kendi sitelerinden yönetebilmeleri için ücretli domainler tercih etmeleri gerekmektedir.
  • Ücretli Domainler; uzun vadeli olarak açılması ve üzerinden satış yapılması planlanan siteler için tercih edilmektedir. Ücretli domainler satın alınmaları sebebiyle kullanıcılara ait olmaktadır. Ücretsiz domainlere kıyasla pek çok avantaja sahiptir. Ücretli domainler internet üzerinden bir mülk almışsınız demektir. Şöyle ki nasıl bir arsa aldığınızda onu istediğiniz gibi şekillendirebiliyorsunuz ücretli domain aldığınızda da sitenizi istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Satın aldığınız kayıt şirketinde sözleşmenizi yenilediğiniz takdirde alan adınız sizde kalmaktadır. Her yıl ücretli domainlerin yenilenmesi gerekmektedir. Ücretsiz domainlerde yer alan "sporayakkabı.wix.com" şeklindeki domainler kullanıcılar üzerinde güvensizliğe neden olmaktadır. Potansiyel müşterilerinizin firmanıza güvenmesi ve sizi tercih etmeleri için kendinize ait bir domain satın almalısınız. Böyle de markalaşma sürecinizi hızlandırabilirsiniz.  Sahip olduğuuz özel markayı domain seçiminizle gösterebilirsiniz.

 

Eticaretyap firması olarak e-ticarete geçmeye karar vererek işini büyütmeyi hedefleyen her türlü sektörün ihtiyacına uygun e-ticaret paketlerimizi siz değerli iş ortaklarımıza sunuyoruz. Paketlerimiz dahilinde markanızın görünürlük ve bilinirlik çalışmalarına odaklanan uzman ekibimizle birlikte markanızı en üst seviyelere taşımaya hazırız. Uzman yazılım ekibimizin dikkatle oluşturduğu e-ticaret sitelerinin avantajlarından siz de yararlanabilirsiniz. Ayrıca markalaşma sürecinizde sizleri stratejik olarak yönlendirecek genç ve dinamik dijital pazarlama ekibimizden yardım alabilirsiniz. Müşterilerinize daha iyi bir hizmet sunmak ve satışlarınızı artırmak için siz de en kaliteli altyapıları sunan EticaretYap fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Tüm merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.