E-ticaret; insanların ürettikleri mal ve hizmetleri internet ortamında pazarlayarak işletmelerini 7/24 açık hale getirmelerini sağlayan satış yöntemidir. Dijital çağın tüm dünyada yaygınlaşmasıyla online alışveriş kanalları da büyük bir gelişme kaydetmiştir. Tek tıkla her ihtiyacın karşılanması, zaman ve mekana bağlı olma kavramı artık ortadan kalkmıştır. Hayatımızın bir parçası haline gelen e-ticaret kavramı, işletmesini e-ticarete taşıyarak birçok pazaryeri aracılığıyla (N11, Trendyol, Hepsiburada, GittiGidiyor gibi) satış gerçekleştiren firmalar için büyük fırsatlar sunmaktadır. E-ticaret, geleneksel pazarlama ve satış yöntemlerinden farklı olarak belirli bir mekandan satış yapmanın ötesine geçmektedir.
Elektronik ticaret fiziki bir firmada yapılan satışların sanal ortamda yapılabilmesidir. Üretici için de tüketici için de faydalı olan e-ticaret sistemleri sayesinde üreticiler, ürünlerini dünyanın her yerine pazarlama şansı kazanırken tüketiciler de tek bir tıkla istedikleri ürünü ayaklarına kadar getirtme şansı kazanmışlardır. Firmalar daha önceleri satışlarını yerel olarak gerçekleştirirken dijital pazarlama sayesinde küresel olarak büyüyebilme fırsatı kazanmıştır. Dünyada da Türkiye’de de sanal pazarlamaya olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Türkiye'nin ilk e-ticaret verilerini açıklayan Ticaret Bakanlığı da sanal pazarlamaya olan ilginin ne kadar arttığını göstermektedir. E-ticaret oranları 2019 yılına göre 2020’nin ilk beş ayında %48 artış göstermiştir. E-ticaret; reklam ve pazar araştırması, sipariş ve ödeme, teslimat olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır.
Yazımızın devamını okuyarak eticaret nasıl yapılır, e-ticaret sitesi nasıl yapılır, e ticaret türleri nelerdir, e-ticaret sitesi kurmak için gerekenler nelerdir, eticaret sitesi yapımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, sanal mağaza nasıl kurulur, internetten ticaret nasıl yapılır, e-ticaret ile satış yapmanın avantajları nelerdir sorularının cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Geleneksel ticaret insanların fiziki olarak gezerek, ürünlere dokunarak ve üreticilerle yüz yüze gelerek yaptıkları alışveriş biçimidir. Her ne kadar geleneksel ticaret belli alışkanlıklar ile yapılmaya devam etse de son yıllarda insanlar evlerinde oturarak alışveriş yapmanın keyfine varmışlardır. Özellikle Covid-19 pandemisi ile sokaklara çıkmak istemeyen ve bazen de zorunlu olarak evlerinde kalan insanlar ihtiyaçlarını gidermek için internetten alışveriş yapmaya alışmışlardır. Üreticilerin çoğu da kullanıcıların taleplerine karşılık verebilmek için kendilerine sanal mağaza açarak neredeyse tüm sektörden insan ürünlerini sanal mağazalarında sergilemektedir. Tek tek mağaza gezerek bazen aradıklarını bulamayan tüketiciler, oturdukları yerden tek tık ile aradıkları ürünle alakalı binlerce seçeneği görebilmektedir. Daha fazla çeşide daha kolay ulaşan tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları değişerek internete taşınmıştır.
İnternetten satışlara talebin artması ile elektronik ticaret hızla gelişim göstermiş ve kullanıcılara kolay alışveriş deneyimi yaşatabilmek için çeşitli yenilikler yapılmıştır. Örneğin cep telefonlarına kredi kartı bilgilerini kaydedebilen tüketiciler, bir ürün satın almaya çalıştıklarında direkt kayıtlı kart bilgilerini kullanarak saniyeler içinde ürünleri satın alabilmektedir. Bu gibi pek çok kolaylıkla insanlar zamandan tasarruf ettikleri gibi herhangi bir efor harcamadan kolayca istedikleri ürünleri kapılarına kadar getirtebilmektedir.
Elektronik ticarette ürün fiyatları, geleneksel ticarete göre daha uygundur. Bunun sebebi e ticarette giderlerin fiziki mağazalara göre daha az olmasıdır. Geleneksel ticarette dükkan kirası, elektrik, su, doğalgaz faturaları, işçi ücretleri derken satılan üründen elde edilmesi gereken kar artmaktadır. İnternetten satışlarda bu durum ortadan kalkar. Daha uygun fiyata daha fazla ürün satabilen firmalar daha fazla para kazanabilmektedir. Ayrıca geleneksel ticarette firmalar sadece belli saatler arasında açık kalırken sanal mağazalar gece gündüz açık olduğu için daha fazla ürün satılmaktadır.
Elektronik ticarette satışların artması ile bu alanda yeni kanunlar çıkarılarak tüketicilerin hakları korunmaya başlamıştır. Tüketicilerin internetten alışveriş yapmasını engelleyen sebeplerden biri ürünü görmeden almalarıydı. Çıkarılan yeni yasalarla internetten alınan bir ürün herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde iade edilebilmektedir. Bu durumda internetten sipariş edilen bir ürün beğenilmediğinde kolayca geri gönderilerek para iadesi yapılmaktadır. Yani kullanıcılar gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilmektedir.
Geleneksel ticarete kıyasla e ticaretin en büyük avantajlarından biri de firmaların değerlendirilebilir olmasıdır. Şöyle ki fiziki bir mağazadan ürün aldığınızda o ürünün iyi olup olmadığı, performansının nasıl olduğu ile ilgili bilgilere ulaşılamamaktadır. İnternetten yapılan alışverişlerde ise kullanıcılar aldıkları ürünleri yorumlar veya puanlar ile değerlendirebilmektedir. Ürünü kullanan birinin deneyimlerinden faydalanmak tüketiciler için büyük avantaj sağlamaktadır. Ürünlerle ilgili yorumlarda yazan bilgilerin yapılan alışverişlerde belirleyici olduğu da açıklanmıştır. Bir ürünle ilgili çok fazla negatif yorum varsa satışların düştüğü belirlenmiştir. Yani internetten kaliteli ürünler satıyorsanız satışlarınızın geleneksel ticarete oranda daha da artacağını söyleyebiliriz.
İnternetten satışlarda ürün satışı yapıldığı gibi hizmet de satılabilmektedir. İndirilebilir içerikler hizmetlere örnek olarak verilebilir. Oyunlar ve bilgisayar programları hizmet pazarlamasına dahildir. Bunun yanı sıra satışların kimler arasında gerçekleştiği de eticaret türlerini belirlemektedir.
İlk olarak satılmak istenen ürüne veya hizmete karar verilmelidir. Ayrıca yapılacak satış türü de belirlenmelidir. (stoklu veya stoksuz 'dropshipping')
Ardından ürün ve pazar araştırması yapılır. Tedarik zincirinde herhangi bir problem yaşanmaması için güvenilir bir tedarikçi ile anlaşılır.
İnternetten tüketicilere ulaşabilmek için bir sanal mağaza açılır. Mağazanın kalitesi satışları doğrudan etkileyeceği için iyi bir yazılım firması ile anlaşma yapılması gerekmektedir.
Açılan sanal mağaza pazaryeri entegrasyonları kullanılarak N11, HepsiBurada, GittiGidiyor veTrendyol gibi pazaryerlerine entegre edilir. Böylece daha fazla müşteriye ulaşılabilir.
Sanal bir dükkan açmak istiyorsanız yazılım alanında profesyonel kişilerle çalışmanız gerekmektedir. İnternetten yapılan satışlarda rekabet oldukça fazla olduğu için kaliteli olmayan bir web sitesiyle veya üstün körü, profesyonel olmayan bir şekilde hazırlanan siteler ile satış yapmak oldukça zordur. İnsanlar internetten ürün satın alırken ürünlere dokunamadıkları için firmalarla ilgili değerlendirmelerini sitenin kalitesine göre belirlemektedir. Müşteriler siteye girdiklerinde iyi bir tasarım, kaliteli bir altyapı sayesinde hızlı çalışan bir site ve aradıklarını kolay bir şekilde bularak güvenli ödeme yöntemlerini kullanmak istemektedir. Müşterilerin tüm bu beklentilerini karşılamak için çalışacağınız yazılım firmasını iyi seçmelisiniz.
Yeni bir sanal mağaza açmak istiyorsanız EticaretYap'ın hazır eticaret paketlerinden birini seçerek bir ay boyunca ücretsiz deneme sürümünü tercih edebilirsiniz. Ücretsiz bir şekilde demo hesabı oluşturarak firmamızın sunduğu ayrıcalıkları deneyimleyebilir, altyapımızı, firmamızın işleyişini öğrenebilirsiniz. Böylelikle e-ticaret sitenizi açmadan nelere ihtiyacınız olduğunu da anlayabilirsiniz. Eticaretyap ihtiyacınız olan profesyonel desteği sizlere sunmaktadır ve hayal ettiğiniz web sitesine ulaşarak satışlara hızlıca başlamanızı sağlamaktadır. En iyi hazır e ticaret paketlerine sitemizden ulaşarak ihtiyacınız olan paketi seçebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili Yazı :Sanal Mağaza Açmak İsteyenler İçin Öneriler Nelerdir?
Eticaret ile internetten satış yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Web sitesinde bulunan içerikler, sipariş sürecinde gerçekleşenler, ödeme yöntemleri, ürünlerin garantileri ve iadeleri ile ilgili bilgiler tüketicilerin alışveriş süreçlerini etkilemektedir.
Web sitesinde tüketicilerin sorularının cevaplayabilecek bir bölüm oluşturulması gerekmektedir. Bu, sitede yeni bir sayfa açarak üretici ile ilgili bilgilerin yazılması ile veya sıkça sorulan sorular kısmı hazırlanarak, üreticiye sorulması beklenen soruların hali hazırda yer alması ile oluşturulabilir. Tüketicilerin, satıcı ile ilgili bilgilere ulaşabiliyor olması, onların üzerinde güven oluşturmak için oldukça önemlidir. Sadece satıcı ile ilgili bilgiler de değil ürünlerle ilgili bilgiler de sitede yer almalıdır. Ürünlere detaylı açıklamalar eklenerek ürünle ilgili tüm merak edilenler karşılanmalıdır. Ayrıca web sitesine arama bölümü eklenmeli ve kullanıcıların sitede kolayca dolaşımı sağlanmalıdır. Soru ve şikayetler ile ilgili bölümler oluşturularak müşterilerin talepleri alınmalı ve mutlaka bu sorulara dönüş yapılmalıdır.
Ürünlerin durumları ile ilgili bilgiler sitede mutlaka belirtilmelidir. Hiçbir kullanıcı stokta olmayan bir ürünü satın almak istemez. Stok bilgileri ve indirimler tüketiciler tarafından görülebilmelidir. Ürünlerin satışı onaylanmadan fatura bilgileri tüketicilere gösterilmelidir. Sipariş verildikten sonraki süreçte müşteriler, ürünün teslimat bilgileri ve kargo süreci ile ilgili bilgilendirilmelidir. E ticaret sitelerinde kargo entegrasyonları kullanarak tüm bu bilgilerin müşterilere sms veya mail yolu ile ulaşması sağlanabilmektedir. Ayrıca sitelerde kargo durumu ile ilgili bir sayfa bulunmalı ve siparişlerim kısmından, ürün durumu takip edilebilmelidir. Yine bu sayfadan eski siparişler de görüntülenebilmelidir.
Ürünlerin fiyatları ve teslimat ücretleri ile ilgili bilgiler mutlaka bulunmalıdır. Güvenli ödeme yöntemler kullanılmalı ve ödeme yöntemlerinin çoğu müşterilere sunulmalıdır (kredi kartı, EFT gibi). Sanal POS imkanı mutlaka müşterilere sunulmalıdır. Ödeme detayları ile ilgili bilgiler alışveriş sonrasında müşterilere gönderilmelidir.
Müşterilerin kart bilgilerine dışarıdan herhangi bir kişinin ulaşması engellenmelidir. Kredi kartları ile yapılabilecek herhangi bir dolandırma durumunda polis ve bankalar bu konuda bilgilendirilmelidir.
Ürün satın alınmadan önce müşterilerin iade ve garanti koşulları ile ilgili bilgilendirilmesi gerekmektedir. Hatta sipariş tamamlanmadan bu koşulların kabul edilmesi ile ilgili bir panel sunulmalıdır. Bu panelde iade prosedürü ve garanti şartları, süreleri belirtilmelidir. Müşteri memnuniyeti açısından iade ve garanti adımlarından müşterilerin kolay bir şekilde yararlanması sağlanmalıdır.
Müşterilerin ürünleri satın aldıktan sonra yaşayabilecekleri negatif durumlarda üretici ile iletişime geçebileceği kanallar oluşturulmalıdır. Satış sonrası destek sağlanmalı ve teslimatın gecikmesi gibi durumlarda alıcıların siparişlerini iptal edebilme hakları sağlanmalıdır.