Ödeme Yöntemlerinden Hangileri En Fazla Tercih Ediliyor?

E-ticaret ödeme sistemleri sanal alışverişte kullanıcı deneyimine en uygun ve güvenilir şekilde hazırlanması gereken çeşitli yöntemlerdir. Her şeyden önce eticaret ödeme yöntemleri, güvenilir ve kaliteli altyapıda geliştirilmiş yazılımlarla mümkün olabilir. E-ticaret platformunuzda barındırdığınız ödeme sistemlerini ülkemizden ve dünyanın her yerinden gelebilecek hedef kullanıcıları göz önünde bulundurarak çeşitlendirmelisiniz. Web sitenizde birden çok güvenli ödeme seçenekleri sunduğunuzda firma olarak tercih edilebilirliğinizi zaman içerisinde artırmış olacaksınız. Elektronik ticaret kullanıcılarının en önem verdiği "güvenli alışveriş" deneyimini onlara sunduğunuzda kendi hedef kitlenizi kazanmanız yanında, etkileşim ve dönüşüm oranlarınızı da artırabilirsiniz. Sanal mağazanızda gezinerek satın alma aşamasına kadar gelmiş olan müşterileriniz eğer diledikleri ödeme seçeneklerini web sitenizde bulamazlarsa mağazanızı hızlıca terk edebilirler. Bu durum elbette ki mağazanızın aleyhine olacaktır ve sürekliliği halinde kullanıcı sayınız hızla düşecektir. Mağaza terk etme gibi reaksiyonların e-ticaret platformunuzda yaşanmaması için ödeme sistemlerinizi çeşitlendirerek kullanıcılarınızı memnun edebilir, firmanızı eticarette başarıya ulaştırabilirsiniz. Yazımızın devamında; ödeme sistemlerinin zaman içerisindeki değişimi, eticaret ödeme sistemleri güvenilir mi? kullanıcı memnuniyetini sağlamak için hangi ödeme yöntemini kullanabilirsiniz ve 2020 yılı Türkiye'nin e-ticaret hacminden detaylıca bahsedeceğiz.

Eticaret Ödeme Sistemleri Zaman İçerisinde Nasıl Değişti?

Elektronik ticaret global çapta günden güne gelişen ve rağbet gören bir sektörken, koronavirüs pandemi süreciyle beraber pik noktasına ulaşmıştır. Dünya genelinde girişimcilerin e ticarete yönelmesi, kullanıcıların da internetten alışverişe gösterdiği yoğun talep, beraberinde farklı ödeme sistemlerinin ihtiyacını doğurdu. Böylece Dünya çapında, geleneksel ödeme yöntemlerinin yanında online ya da mobil ödeme seçenekleri de yerini almış oldu. Yeni ödeme yöntemleri ile kullanıcılar için birçok farklı ödeme sistemi, popüler e ticaret siteleri tarafından kullanılmaya başlandı. Fiziksel alışverişin sanal dünyadaki yansıması haline gelen e ticaret günümüzde öyle bir boyut kazandı ki, neredeyse her fiziki işletme kendi e ticaret sitesini kurarak satışlarını dijital dünya üzerinden artırmak ister hale geldi. E ticaret yapmak; 7/24 sınırsız hizmet vermek, zamansızlık ve mekansızlık hissi, kendi evinden kendi işini yönetme fikri ve en önemlisi sınırsız hedef kitleye ulaşma imkanı girişimcilere son derece cazip gelmektedir. Özellikle yalnızca ülkemiz sınırlarında değil Dünya çapından kullanıcı kitlelerine ulaşarak global pazarda yer alabilmek muhteşem bir fırsat olmaktadır.

2020 Yılı Türkiye'nin E-Ticaret Hacmi %66 Artış Gösterdi

Verilere göre geçtiğimiz yıl itibarıyla Türkiye'nin e-ticaret hacmi 2019 yılına göre yüzde 66 artış gösterdi ve 226 milyar 200 milyon liraya yükseldi. Ülkemizde, eticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye çıktığı gözlemlendi. Dünya çapında ise e ticaretin yıllık bazda yüzde 18 büyüdüğü, 2020 yılı dünya e-ticaret hacminin 4,3 trilyon dolar olduğu gözlemlendi. 2020'de kaydedilen eticaret tutarının, 207 milyar lirayla yüzde 91,4’ünün yurt içi harcamalardan, 9,3 milyar lirayla yüzde 4,2’sinin diğer ülkelerin Türkiye e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamalardan 9,9 milyar lira ile %4,4’ü ise yurt dışı alımlarından oluşmaktadır. Veriler göz önünde bulundurulduğunda eticaret hacminin ülkemizdeki gelişiminin kullanıcı talepleriyle doğrudan ilişkili olduğunu söyleyebiliriz.

En Çok Kullanılan Eticaret Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Sanal dünya platformlarında gezinmeler tamamlanıp alınacağı kesinleşen ürünler sepete eklendikten sonra geriye tek bir adım kalır; parayı teslim etmek. Eticaret platformlarından birden çok kez bile alışveriş yapsak kart bilgilerimizi girerken her seferinde tereddüt yaşarız. "Acaba bir sorun olur mu, kart bilgilerim çalınır mı?" gibi soruları zihnimiz üretir durur. Bu noktada en önemli olan konu alışveriş yapacağımız e ticaret platformunun sunduğu ödeme sistemleri güvenilir mi? sorusudur. Fiziksel ticarette müşteri mağazaya gelir, ürünü beğenir, dokunur, inceler ve deneyebilir. Elektronik ticaret ortamında kullanıcı, saydığımız deneyimlerin çoğunu yapamadığı için endişesi daha fazla olur. Dolayısıyla e ticaret siteleri kullanıcılara her anlamda güven vermekle yükümlüdürler. Aksi takdirde kullanıcı memnuniyeti düşerek e ticaret dünyasındaki deneyimleri hüsranla sonuçlanabilir. Eticaret ödeme sistemleri (EPS) kullanıcıların ürün ve hizmetleri sanal yoldan alabilmelerini sağlayan yazılım sistemleridir. Gelin, eticaret ödeme sistemlerini daha yakından tanıyalım;

elektronik-card

1- Kredi Kartı / Banka Kartı

Eticaret sistemlerinde müşterilerin en çok tercih ettiği ödeme araçlarından ilki kredi kartı ya da banka kartı ile ödemedir. Oranlara bakıldığında Türkiye’de 75,3 milyon adet kredi kartı, 185 milyon adet banka kartı kullanıcısı mevcut. Bu kartlar sayesinde kullanıcılara birçok avantaj sunulmakta. Özellikle taksitlendirme bu avantajların başında gelmektedir. Fiziki ortamlardan alışveriş yapan kullanıcıları e-ticarete yönlendirmek için bankalar, kullanılan kredi kredi kartlarına cezbedici özellikler eklemektedirler. Bu özelliklerden bir tanesi de sanal kredi kartıdır. Sanal kartlar ana kredi kartına bağlıdır ve kart numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodları farklıdır. Kullanıcılar sanal karta ihtiyaç duydukları kadar para yükleyerek alışverişlerini yüksek güvenlik önlemleriyle tamamlayabilirler. Bunun dışında Master, Visa, Maestro gibi kart sağlayıcı firmaların çok yüksek güvenlik tedbirleri bulunmaktadır. E ticaret sitelerinden alışveriş yapan kullanıcıları ters ibraz (chargeback) adı verilen bir süreç ile yüksek güvenlik önlemleriyle korurlar. Chargeback kuralları kart sağlayıcılarını hukuki açıdan bağlar. Normal kredi/banka kartı ile e-ticaret platformlarında ödeme adımına gelindiğinde, ekranında ödeme yapılacak olan karta dair son kullanım tarihi, kart numarası ve CVV gibi bilgiler istenir. Son olarak işlem onaylandıktan sonra satın alma işlemi gerçekleşir.

2- Sanal Pos

Sanal Pos; eticaret sitelerinin kart bilgilerini, anahtarlarını ve şifrelemelerini saklayan bir yazılımdır. Verifone şirketi tarafından geliştirilen bu yazılımda; SSL ve TLS gibi güvenlik ve şifreleme protolleri ile yüksek derecede güvenliği sağlanan veriler aktarılarak kredi kartı işlevi gerçekleşir. Sanal pos fiziki mağazalardaki pos cihazlarının sanal dünyadaki geliştirilmiş halidir. Sistem temel olarak, sanal mağaza üzerinden bilgilerini giren kullanıcıların banka ve kredi kuruluşlarında olan hesaplarından alınan  hizmet bedelini(para) firmanın banka hesabına geçmesine dayanmaktadır.

3- Havale

E-ticaret sitelerinde bulunması gereken önemli bir ödeme sistemi ise havaledir. Bu ödeme sistemi aynı bankalar arasında gerçekleştirilen para aktarımlarına verilen isimdir.

4- EFT

EFT ödeme yöntemi de e-ticaret sitelerinin ödeme yöntemlerinde mutlaka bulunmalıdır. Bankalar arası para transferini gerçekleştiren bir yöntemdir. Para aktarım işleminin elektronik ortamda gerçekleşmesini sağlayan bu eticaret ödeme sistemi ülke ekonomisi ve elektronik bankacılık hizmetleri alanında son derece önemlidir. Açılımı "Elektronik Fon Transferi" olan bu sistem kullanılarak; hızlı para akışı güvenli ortamlarda gerçekleşir.

5- Kapıda Ödeme

Sanal alışveriş yaygınlaşsa da ödeme yöntemleri arasında hala en sık tercih edilen yöntemlerden birisi kapıda ödemedir. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi defalarca eticaret alışverişi yapan bir kullanıcı da olsanız hala internetten alışveriş konusunda tereddüt yaşayabilirsiniz. Üstün güvenlik önlemlerine rağmen kullanıcıların bir kısmı kredi kartı bilgilerini paylaşmayı güvensiz bulmaktadır. Dolayısıyla kapıda elden ödeme yöntemini en güvenli tercih olarak görmektedirler. Kart ya da elektronik para yöntemlerini kullanmadan direkt olarak ürünü teslim eden kuryeye verilen fiziki para ile ödeme tamamlanmış olur. Bu yöntemde alıcının online alışverişini tamamlayabilmesi için ürünü teslim almadan önce ücretini mutlaka ödemesi gerekmektedir.

İlgili Yazı: Kapıda Ödeme Sistemi ile E-Ticaret Satışları Nasıl Yapılır? | 2021

6- Elektronik Cüzdan

Elektronik cüzdan, tıpkı fiziksel cüzdana benzer. İçerisinde banka kartı numaralarını, elektronik paraları, sahibinin kimliğini ve iletişim bilgilerini taşır. Bu sanal cüzdanın içerisine kullanıcılar diledikleri gibi para yüklemesi yapabilirler. Böylece elektronik cüzdanına para yükleyen kullanıcılar; market, üniversite kafesi, kütüphane ve çeşitli mekanlarda kredi/banka kartına ihtiyaç duymadan e-cüzdan ile işlemlerini yapabilirler. Hiçbir banka hesabına ihtiyaç duymadan yalnızca fiziksel parayı elektronik cüzdana aktaran makineleri kullanarak hem paralarını fiziki olarak çekebilir hem de sanal ortama aktarabilirler.

eticaret-ödeme-sistemleri-nelerdir

7- Elektronik Para

Elektronik para, eticaret uygulamalarında sıklıkla kullanılmaya başlanan bir ödeme aracıdır. Elektronik para, nakit para yerine geçer, saklanır veya transfer edilebilir. Aslında elektronik paralar için fiziki dünyada kullanılan mağaza çeklerinin sanal ortamdaki karşılığıdır diyebiliriz. Bu eticaret ödeme sistemini kullanmak isteyen kullanıcılar öncelikle elektronik para hizmeti veren firmaların geliştirdiği sistemlere üye olmalıdırlar. Kart bilgilerini de bu sisteme tanımlayan kullanıcılar artık elektronik paraları ile, anlaşma sağlanan sanal mağazalardan kolayca alışveriş yapabilirler. Böylece kullanıcılar her farklı sitede kart bilgilerini sisteme girmek zorunda kalmazlar. Kullanıcılar, alışveriş esnasında bu sistemde kayıtlı oldukları bilgileri siteye yazarlar. Sonrasında sistem satıcıya ödemesini yönlendirir ve alıcının kartından miktar çekilir. Bu sayede kullanıcı tek bir firmaya ödeme yaparak kendini güvence altına almış olur. Dünya üzerinde elektronik para hizmeti veren bazı önemli şirketlere örnek verecek olursak bunlar arasında; Paypal, CyberCash, DigiCash sayılabilir. 

8 - Kripto Paralar ve Diğer Araçlar

Kripto paralar merkezi olmayan bir yapı üzerinde konumlanan BİTCOİN ile başlamıştır. Günümüzde 5500’ün üzerinde çeşitliliğe sahip kripto paralar eticaret ödeme sistemleri arasında son derece popüler bir hale gelmektedir. Belli bir ürünün ticareti için aracıları ve komisyon masraflarını devre dışı bırakarak paranın bir dijital cüzdandan diğer cüzdana elektronik kodlar biçiminde aktarılmasıdır. En çok tercih edilen kripto paralar ise; bitcoin, etherium, litecoin, ripple, iota ve tron’dur.

Yurtdışından Ödeme Almak İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

E-ticarette sınırları tamamen aşarak global çapta satış yapma konusunun en önemli noktalarından biri yurtdışından ödeme almaktır. E-ihracat yaparak ürünlerinizi dünyanın her yerinde satabilmeniz mümkün. Ancak öncelikle kaliteli ve güvenilir bir eticaret sitesine ihtiyacınız var. Bunun yanında satış yapmak istediğiniz ülkelerin desteklediği ödeme sisteminin mağazanıza entegre edilmesi gerekmektedir. Bu sektöre yeni başlayan girişimcilerdenseniz dünyanın en popüler eticaret siteleri olan Amazon, Ebay, Etsy gibi platformlarından da pazaryeri entegrasyonu sayesinde satış yapabilirsiniz. EticaretYap olarak alanlarında uzman, dinamik ve yenilikçi yazılım ekibimizin geliştirdiği özel eticaret paketleri ile internetten güvenli satış için ihtiyaç duyduğunuz tüm hizmetlere ve e-ihracat, pazaryeri, kargo, e-fatura gibi entegrasyonlara kolayca sahip olabilirsiniz. SEO'ya uygun altyapıda geliştirilen eticaret yazılımlarımız sayesinde hiçbir altyapısal bilgiye sahip olmanıza gerek kalmadan size özel hazırlamış olduğumuz basit panelden ürünlerinizi ve fiyatlarını girmeniz yeterli olacaktır. Bizimle iletişime geçmek için buraya tıklayın.