Sanal alışverişin artması ile birlikte bir çok farklı ödeme yöntemi olmasına rağmen kapıda ödeme sistemi hala en sık tercih edilen yöntemlerden birisidir. Satın alınan ürünün ödemesinin, alışveriş sırasında değil de kargo teslimatı sırasında gerçekleştirilmesiyle hayata geçirilen işlem olarak da söylenebilir. Özellikle internet üzerindeki alışverişlerde güvenlik konusunda endişesi olan, kredi kartı bilgilerini paylaşmak istemeyen veya havale işlemlerini meşakkatli bulan tüketicilerin ilk tercihleri bu ödeme yöntemdir. Bu yazımızda e-ticaret ile birlikte hayatımıza giren alternatif ödeme yollarından biri olan kapıda ödeme sistemi nasıl oluyor merak edenlere avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte anlaşmanın nasıl yapılacağının ayrıntılarını inceledik. Konu hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak isterseniz blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın. İyi okumalar !
Gelişen teknolojik imkanlar ve sistemler ile birlikte hem ülkemizde hem de dünya çapında, geleneksel ödeme yöntemlerinin yerini artık online ya da mobil ödeme seçenekleri almıştır. Kullanıcılar için elektronik ödeme sistemleri, mobil cüzdan sistemleri, sanal para ile ödeme sistemleri, kapıda ödeme sistemleri benzer biçimde alternatif ödeme yöntemleri geliştirilmiştir. Bu sistemleri genel hatları ile incelersek;
Kartlı Ödeme Sistemleri: Kredi kartı ya da bankı kartı ile internet üzerinden tek çekim ya da taksitli olarak kolaylıkla alışveriş yapma olanağı sağlayan yöntemdir. Kredi kartı kullanmak istemeyen müşteriler için ATM kartları ile güvenli bir satın alma fırsatı sağlanmış olur.
Online Cüzdanlar: Kartlarınızı tanımlamadan online cüzdanlar ile kart bilgilerinizi paylaşmadan internette güvenli ve hızlı bir biçimde alışveriş yapma imkanı sağlanır. Bu işlem için alışveriş sırasında SMS ile telefona gelen tek kullanımlık şifreyi sisteme onaylatmak yeterli. Son yıllarda en çok tercih edilen online cüzdanlar ise; iyzico, BKM Express, PayPal ve iPara olarak sıralanabilir.
Mobil Cüzdanlar: Banka kartınız ya da kredi kartınızın mobil cüzdana kaydettikten sonra, kart bilgilerinizi iş yerinin sitemine girmeden QR kod ile alışverişinizi kolaylıkla tamamlayabileceğiniz bir ödeme yöntemidir. Turkcell Cüzdan, Mobileexpress, iGaranti ve İş Bankası Parakod gibi uygulamalar popüler olanlarındandır.
Havale/EFT: Bu yöntem ile yapılan alışverişlerde ise genellikle satın alınan ürünün ödemesi ilgili firmanın banka hesaplarına havale veya EFT ile gerçekleştirilmektedir.
Sanal Para: Günümüzde çok popüler hale gelen kripto paralar ile aracıları ve komisyon masraflarını devre dışı bırakarak paranın bir dijital cüzdandan diğer cüzdana elektronik kodlar biçiminde aktarılarak ödeme yapılır. En çok tercih edilen kripto paralar ise; bitcoin, etherium, litecoin, ripple, iota ve tron’dur.
Diğer bir yöntem olan kapıda ödeme sistemini ise aşağıda daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Konu ile ile daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz " Eticaret Ödeme Sistemleri | En Çok Kullanılan Ödeme Yöntemleri Nelerdir? " başlıklı ilgili makalemize göz atabilirsiniz.
Tüketicinin bir kargo şirketi aracılığıyla satın aldığı ürünün ödemesini kendisine ulaştığında yapması anlamına gelen ödeme şeklidir. Kargo firması daha sonra ürünün bedelini kargo teslimatı sırasında şirket adına tahsil eder. İnternetten alışveriş yapmaktan çekinen veya bir markadan ilk kez alışveriş yapan potansiyel müşterilerin sıklıkla tercih ettiği ödeme yöntemidir. Firmanın kargo firması ile yaptığı anlaşmaya göre, tüketiciler kargo teslimatı sırasında nakit ya da kredi kartı ile ödemelerini kargo görevlisine yapabilirler.Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer konu ise ücret kargo firması tarafından tahsil edildiği için, kargo firmaları bu ücretlere belli bir komisyon koyabilir. Bu durumda da alıcının ekstra olarak bu komisyon bedelini de vermesi gerekir. Bu komisyon bedeli kargo firmalarına göre değişiklik gösterebilir, bu sebeple daha sonradan şaşırmamak için onay verirken kargo bilgilerini iyi okumanız gerekir.
E-ticarette oldukça çok tercih edilen bu ödeme sisteminin birçok avantajı bulunmaktadır.
Kapıda ödeme sisteminin avantajları olduğu kadar özellikle satıcılar için çok çeşitli dezavantajları bulunuyor. Yaygın olarak yaşanan sorunlar ise şu şekilde;
Kapıda ödeme sistemi ile ürün teslimatı gerçekleştirmek isteyenlerin öncelikle anlaşmalı olarak çalıştığı bir kargo firmasının olması gerekmektedir. Vergi levhası, İmza sirküleri, Ticaret sicil, Gazetesi Faaliyet Belgesi ve Kimlik fotokopisi gibi belgeleri tamamlayan kişiler kargo firmalarıyla kısa sürede anlaşma sağlayabilmektedir. Bu belgeleri anlaşmak istediğiniz kargo firmasına teslim ettikten sonra kargo firması bu evrakları inceler. Daha sonra tarafınıza geri dönüş yapacak ve şartlarını sizlere aktaracaktır. Kargo anlaşmasını tamamladıktan sonra veya yapılırken firmanız adına anlaşmanız olan kargo firması ile Kapıda Ödeme Tahsilatı için de başvuru yapmanız gerekmektedir.
Bu sistemini kullanmak isteyen kişiler veya firmalar ile kargo anlaşması ve tahsilatlı gönderi anlaşması yapmalıdır. Bu anlaşmalar sonrasında ürünler kapıda ödemeli olarak gönderilebilmektedir. Hizmet bedeli olarak 7 TL alınmaktadır. Sipariş verdiğiniz sırada 7 TL otomatik olarak hesabınıza yansır, eğer birden fazla ürün alıyorsanız yine değişmeyen hizmet bedeli karşılığında ürününüzü teslim alabilirsiniz. MNG kargo, ürünü göndermeden müşterisini arayarak teyid ediyor ve ürünü o şekilde göndermektedir. Ayrıca ödeme seçenekleri arasında nakit ve kredi kartı yer alıyor ve MNG kargo görevlileri ürünü göndermeden önce sizi aradığı zaman ödeme şeklini bildirmeniz gerekiyor. MNG kargo her il için pos cihazı bulunduramayabiliyor bu yüzden önceden hazırlığınızı yapmanız gerekebilir.
PTT kargo, Türkiye genelinde 81 ilde hizmet veren bir devlet kuruluşudur. PTT kargo kapıda ödeme ücretleri ise diğer firmalara göreoldukça uygundur. Genellikle 1.50 TL’den başlayan kapıda ödeme fiyatları bulunmaktadır. Vergi mükellefi olan ve satış yapan tüm vatandaşlar ptt kargonun kapıda ödeme siteminden faydalanabilir. Bunun için sitesinde paylaşmış oldukları belgeler ile birlikte PTT genel merkezlerini ziyaret etmeniz gerekmektedir. Kargo bölümüne ulaştıktan sonra istenilen belgeler ile adınıza bir kayıt oluşturulacaktır. Bu aşamada size fiyat tarifesi, gönderi başı ve KG başı ücretlendirme hakkında bilgilendirme de yapılacaktır. Ürünün tahsilatını gerçekleştirmek için de PTT’de hesap açmanız gerekmektedir.
Kapıda ödeme sistemi için ekstra olarak sadece 5 -10 TL vereceğiniz Yurtiçi Kargo en çok tercih edilen kargo firmaları arasındadır. Firmanın hizmetindeny yararlanmak için tahsilatlı gönderi hizmet sözleşmeni onaylamış ve yurtiçi kargo müşterisi olmak zorundasınız. Ürünün tahsilat transferi sipariş teslim edildikten yaklaşık 3 iş günü sonra satıcıya aktarılmaktadır.
Aras kargo TV, İnternet sistemleri gibi elektronik üzerine ürün teslim ve tahsilat işleminde bulunduğu için ticari unvana sahip kişiler ile çalışır. Bu sebeple sistemini de kullanmak isteyenlerin kargo anlaşması ve Aras tahsilatlı anlaşmalarını yapmaları gerekmektedir. Ayrıca aras kargo ile sözleşme içinde olmanız da gerekir. Aras Kargo da sözleşme bedeline göre 5-10 TL arasında bir hizmet bedeli bulunmaktadır.
Mal Bedeli Tahsilatlı Gönderi hizmeti ile satışı yapılan ürünü teslim alır, müşteriye teslim eder. Daha sonra bedelini de tahsil eder. Gönderi başına nakit veya kredi kartı 5 TL+KDV hizmet bedeli bulunmaktadır. Teslimat boyunca alıcıyı/gönderen’i proaktif bilgilendirme ve adrese 2 kez ücretsiz uğrama hizmetleri bulunmaktadır. Ayrıca paketi teslim alacağınız saat aralığını belirleyebilirsiniz.
E-ticaretle ürün satışı yapan firmaların dikkat etmesi gereken konulardan birisi de kargo entegrasyonudur. Kargo entegrasyonu müşterilere zaman kazandıran ve müşterilerin gözünde güven kazanmasını sağlayan entegrasyonlardır. EticaretYap olarak alanlarında uzman, dinamik ve yenilikçi yazılım ekibimizin geliştirdiği hazır eticaret paketleri ile internetten güvenli satış için ihtiyaç duyduğunuz tüm hizmetlere ve kargo, e-fatura, e-ihracat, pazaryeri, gibi entegrasyonlara kolayca sahip olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.