E-ticaret sitesinde kategori sayfası, “ürün listeleme sayfası” olarak da bilinir. E-ticaret sitelerinin olmazsa olmazlarındandır. Ürünlerin sergilendiği ve müşterinin ürünlere ulaşabildiği en güçlü sayfalardan biridir. Sitenin dönüşümlerinde aktif rol oynayan kategori sayfalarının yapısı ve adları, online mağazanın sektörüne göre değişiklik gösterir. Kategori sayfalarındaki kategori açıklamaları ise kullanıcı deneyimi açısından son derece önemlidir.
E-ticaret sitesi kategori sayfaları hiyerarşik özelliktedir. Ana kategori altında alt kategori ve alt sayfaların altında diğer alt kategori öğeleri kullanılabilir. Bu kategori yapısı, kullanıcıların aradığı ürünü bulmasına yardımcı olan yukarıdan aşağıya ve genelden spesifiğe doğru bir sınıflandırma sağlar.
Örneğin; bir online giyim mağazasının ana ve alt kategorileri şöyle olabilir; “Erkek Giyim / Erkek Gömlek / Kışlık Gömlek”. Ana kategori altında farklı boyut, renk ve stilde gömlekler içeren farklı kategori sayfaları bulunabilir.
Kullanıcı ana sayfadan bir kategori sayfasına geçerken URL’de de hiyerarşik bir yapı izlenmelidir. URL yapısında, soldan sağa doğru şu örnekte olduğu gibi bir hiyerarşi uygulanmalıdır; “www.ticaret.gov.tr”, “www.ticaret.gov.tr/anakatergorisayfasi”, “www.ticaret.gov.tr/anakategorisayfasi/urunsayfasi”.
E-ticaret sitesinde sınıflandırma yapmak için sadece hiyerarşik bir yapı kullanılmayabilir. Ancak esas olarak ziyaretçilerin e-ticaret sitesinin yapısını anlaması ve kolay kullanım için en ideal ve en yaygın yapı, hiyerarşik kategori yapısıdır.
E-ticaret sitesinin ana sayfası oldukça önemlidir; ancak e-ticaret sitesinde kategori ve alt kategoriler de arama trafiğine etki eden faktörler arasında yer alır. Organik aramaların %35'i ve reklamların %4'ü kategori sayfaları ile ilişkilidir. Bu sebeple optimize edilmiş kategori sayfaları, e-ticaret sitesinin en önemli varlığı olacaktır.
Kategori sayfası optimizasyonu, herhangi bir e-ticaret sitesi için zorunluluktur. E-ticaret için optimize edilmiş kategori ve alt kategori sayfaları, kullanıcıların aramalarını eşleştirmek için çok önemlidir. Dönüşüm oranı, arama motoru, pazarlama, açılış sayfası, müşteri deneyimi ve kullanılabilirlik optimizasyonları, kategori sayfalarının hem arama trafiğini hem de satışları olumlu etkiler. Bu sadece müşterinin sorunsuz bir alışveriş denetimi yaşamasını sağlamakla kalmaz; aynı zamanda arama motorlarının kategori sayfalarını daha iyi taranmasına ve sitenin yapısını anlamasına yardımcı olur.
E-ticaret sitesi kategorileri, ürünleri benzer bir konu veya temaya göre gruplandırır. Kategoriler, e-ticaret sitesinin içeriğine veya sınıflandırılmasına düzenli bir yapı kazandırır. Kullanıcının aradığı ürünü bulmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlenen kategori sayfaları, tüm ürün sayfaları için bir dizin oluşturur. E-ticaret siteleri kategorileri, aynı zamanda ürünlere açılan bir kapıdır. Önemli bir işlevi olan kategori sayfalarının bazı özelliklere sahip olması, e-ticaret sitesi performansı açısından önemlidir.
⦁ Yükleme hızı: Bir web sitesinin hızı, arama motoru için önemli bir sıralama faktörüdür. Bu sebeple kategori sayfalarının sayfa yükleme hızı optimize edilmelidir. İdeal bir yükleme süresi 3 saniyeyi geçmemelidir.
⦁ Hiyerarşi ve taksonomi: İdeal bir e-ticaret sitesi için mümkün olduğunca “üç tıklama uzakta” kuralı dikkate alınmalıdır. Bu kural, kullanıcıların e-ticaret sitesindeki ürünlere en fazla üç tıklama ile ulaşabilmesidir. E-ticaret sitesine “üç tıklama” kuralını optimize etmenin en kolay yolu, etkili bir e-ticaret ürün kategori hiyerarşisi oluşturmaktır. Bunun için önce ana ürün kategorileri oluşturulmalı; ardından aşağıya doğru bir veya iki alt kategori düzeni sağlanmalıdır.
⦁ Kategori açıklamaları: Kategori açıklamalarında ürün kategorisi ile bağlantılı anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Anahtar kelimelerle optimize edilmiş ayrıntılı kategori açıklamaları için profesyonel Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) desteği alınabilir.
⦁ Anahtar kelimeler: Anahtar kelimelerin arama motorları açısından önemli işlevleri vardır. Kategori sayfalarında kullanılacak metinlerde doğru ve ilgili anahtar kelimeler kullanılmalıdır.
⦁ İç bağlantı: Ana kategorinin kategori açıklamasında alt kategorilere iç bağlantılar eklenmelidir. Bu, özellikle sezonluk kampanyalar için kullanılabilecek etkili bir yöntemdir.
⦁ Mobil optimizasyonu: Kategori sayfaları, mobil cihazlar için de optimize edilmiş olmalıdır. Her sayfada yer alan bileşenlerin kolay görüntülenmesi ve gezinti özellikleri mobil ekranlara sığacak şekilde ayarlanmalıdır.
⦁ Sonsuz kaydırma: Çok miktarda ürün bulunan kategori sayfasında “sonsuz kaydırma” özelliği kullanılabilir. Böylece alt sınır olmadan, kullanıcı, sayfada aşağı doğru indikçe yeni ürünler sıralanır.