Marka logosu oluşturmak, firmaların markalaşma süreci içerisinde yer alan kurumsal kimlik ögelerinin en başında gelmektedir. Firmalar markalarını sıfırdan yaratırken kurumsal kimlik ögelerini eksiksiz tamamlamalıdırlar. Kurumsal kimlik öğelerinin birbirleriyle uyumlu olması firma hakkında olumlu imaj yaratılmasını sağlar. İnternetten satış yapmak için sektöre atılan tüm e ticaret girişimcilerinin pazarda tutunabilmeleri için ilk olarak marka kimlik çalışmalarına odaklanmaları gerekmektedir.
Logo tasarımı yapılırken soyut ve somut ögeler kullanılarak markayı en iyi şekilde temsil edecek ve insanların aklında kalıcı olacak görseller hazırlamak önemlidir. Firmalar verdikleri reklamlarda, sosyal medya paylaşımlarında, afiş ve bilbordlarda logolarını kullanarak markalarının oluşturdukları logo ile özdeşleşmesini sağlamaktadır. Hatta bazı markalar hazırladıkları reklamlarda firmalarının isimlerini söylemeden sadece logolarını kullanarak, insanlar tarafından firmalarının bilindiğini gösteren özgüvenli reklamlar da oluşturmaktadır. Logolar ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu ise amblemlerden farklı olmalarıdır. Amblemler genellikle markalarla ilgili şekillerden oluşturulmaktadır. Logolar ise markaların isimlerini içeren görsellerin hazırlanması ile oluşturulmaktadır. Ayrıca logosunu oluşturan firmalar logolarını e-ticaret sitelerinin header bölümünde, sepet ve ödeme ekranlarında da kullanarak daha profesyonel bir görünüme sahip olmaktadır. Peki kaliteli ve profesyonel görünen bir logo nasıl hazırlanır, marka logosu oluşturulurken nelere dikkat edilmelidir, ücretsiz logo oluşturmak mümkünmüdür gibi soruların cevaplarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
İlgili İçerik: Kurumsal Kimlik Çalışması Markalar İçin Neden Önemli?
Logolar markaların ürün ve hizmetlerine, duruşlarına ve kişiliklerine göre çeşitlilik göstermektedir. Kelime odaklı logo; görsel ya da ikon koyulmadan sadece marka isminin göründüğü logolardır. Örnek olarak Google verilebilir. Harf odaklı logolar; direkt marka ismi yerine sadece bir harf kullanılarak hazırlanan logolardır. McDonals örnek olarak verilebilir. Bu tarz logolarda yazı tipi oldukça önemlidir. Resme odaklanan logolar; resim ve sembollerle oluşturulan logolardır. Hatta bu tür çalışmalar genellikle logo olarak değil amblem veya arma olarak değerlendirilmektedir. Soyut kavram logoları; net bir çağrışım yapmayan soyut grafik ve logolardır. Örneğin, Adidas, Nike.
Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz logo türlerinden markanız için en uygun olanına, yansıtmak istediğiniz imaj, markanızın kişiliği ve duruşunu göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz. Logolar oluşturulurken firmaların kimliklerine göre farklı çeşitlerde oluşturulsa da başarılı logolar yaratmak için belirli yöntemler vardır.
Başarılı logolar oluşturmanın ilk aşaması sade logolar oluşturmaktır. Karışık logolar insanlar tarafından tam olarak algılanamadığı gibi akılda kalıcılıkları da azdır. İnsanların kolayca algılayabileceği, anlaşılır ve sade marka logoları oluşturulmalıdır.
Logonuzu belirlerken hedef kitlenizin yaş aralığı, ilgi alanları, demografik özellikleri gibi verileri markanız için değerlidir. Öncelikle ürün ve hizmetlerinizi hangi hedef kitleleri hedefleyerek satışa sunacaksınız? Detaylı hedef kitle araştırması yaparak hedef kitlenizi tespit etmeli buna göre hitap edeceğiniz kitleye uygun logo oluşturmalısınız. Yaş aralığına ve ilgi alanlarına göre logonuzu kurumsal, güvenilir, enerjik, dinamik ve çocuksu oluşturabilirsiniz.
Renkler yarattıkları hisler ve çağrışımlardan dolayı kuvvetli aracılardır. Bazı renkler samimi ve sıcak hissettirirken bazıları güven vericidir. Hedef kitlenizin logonuzu gördüklerinde nasıl hissetmelerini istiyorsanız marka kimliğiniz çerçevesinde renk seçimi yapmalısınız. Logo renklerini seçerken renklerin insanlar üzerinde hangi hisleri uyandırdığını bilmelisiniz.
Tüm bu renklerin yanı sıra pek çok renk bulunmakta ve hepsi insanlarda ayrı ayrı duyguları uyandırmaktadır. Siz de markanız için bir logo tasarlamak istiyorsanız öncelikle renklerin insanlar üzerinde oluşturduğu duyguları araştırarak işe başlayabilirsiniz.
Yazı fontlarının kendine has karakterleri vardır. Fontlar markanızı kurumsal, ciddi bir çizgide gösterebileceği gibi eğlenceli ve samimi bir çizgide de gösterebilecek güçtedir. Hedef kitlenize ve marka kimliğinize göre yazı tipi seçiminize özen göstermelisiniz.
Marka logosu yaratma süreci eğlenceli ve sancılı bir süreçtir. Dolayısıyla markanıza özgü bir logo yaratmak için rakip firmaları da araştırmanız faydalı olacaktır. Rakipler logolarında hangi fontları, simgeleri ve renkleri kullanmış, siz müşteri olsaydınız ilginizi nasıl logolar çekerdi? Bu soruların cevaplarına dikkatle cevap vererek notlar almalısınız. Sadece logo için değil bir sektöre yeni atılıyorsanız hem rakip hem de sektör analizi yapmalı ve iş planlarınızı ona göre ilerletmelisiniz.
Günümüzde her şeyin olduğu gibi logo tasarımı yaptırmanın da pek çok seçeneği bulunmaktadır. Logo tasarımı için çeşitli tasarımcılarla anlaşılarak yaratıcı logolara sahip olunabileceği gibi internetten logonuzu tasarlamanız da mümkündür. Hatta bunun için pek çok web sitesi bulunmaktadır. Bu sitelerde grafik tasarımcılarının hazırlamış olduğu we afişleri, logolar ve sunum şablonları bulunmaktadır. İhtiyacınız olan tasarımlara ücretli veya ücretsiz bir şekilde ulaşabileceğiniz web sitelerini gelin birlikte inceleyelim.
Son yılların en çok tercih edilen tasarım siteleri arasında yer almaktadır. Sosyal medya tasarımlarından bannerlara, logolardan davetiye ve slayt tasarımlarına kadar çok geniş bir üretim kapasitesi bulunmaktadır. Geniş renk ve desen seçeneği ile tercih edilen site basit bir web sitesi kurmak isteyen kullanıcılara da yardımcı olmaktadır.
LogoMaker isminden de anlaşılacağı gibi logo tasarımı yapan ve bu alanda kendini ispatlamış sitelerdendir. Yüksek kaliteli logo tasarımlarını kullanıcılarına sunan LogoMaker marka bilinirliğinizi artırmak için en sade ve yaratıcı tasarımları kullanıcılarına sunmaktadır. Siz de ücretsiz logo tasarımlarından yararlanmak ve kurumsal kimlik çalışmalarınızı ilerletmek istiyorsanız LogoMaker'ı kullanabilirsiniz.
Ücretsiz logo tasarımları yapabileceğiniz sitelerden birisi de Graphic Springs'dir. Sitede bulunan grafik şablonlarını kullanarak kendi firmanız için hayal ettiğiniz tasarımları oluşturabilirsiniz.
Pek çok kullanıcının tercih ettiği ve yaratıcı logolar oluşturabildiği sitelerden biri de RenderForest'tır. Sitede bulunan fontlar, arka planlar ve zengin renk seçenekleri ile firmanıza uygun en kaliteli logoyu oluşturabilirsiniz. Logoyu bitirdikten sonra ücretsiz bir şekilde indirebilir, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Eticaret yaparken sanal alışverişin yapılacağı e-ticaret platformunuzun kaliteli ve güvenilir altyapıda geliştirilmiş olması gerekir. Eticaret Yap firması olarak alanlarında uzman yazılım ekibimizin özel teknolojilerle geliştirdikleri akıllı e-ticaret paketlerimizle internetten alışveriş deneyimini en iyi şekilde müşterilerinize sunabilirsiniz. Sadık müşteriler kazanmak için öncelikle sunduğunuz e ticaret platformunun alışverişe en uygun şekilde hazırlanması gerekmektedir. Sitenizin hızlı olması, karmaşadan uzak olması ve satın alma davranışının gerçekleşeceği adımlara kolay ulaşılabilmesi için site altyapınız uygun olmalıdır. Her bütçeye uygun e ticaret paketlerimize ve dijital pazarlama uzmanlarımızdan reklam çalışmalarınızda yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.