Ödeme Sayfasının Kurgulanması

Ödeme Sayfasının Kurgulanması

E-ticarette başarı için tüketicilerin güvenini kazanmak en önemli faktördür. Güven, ziyaretçilerin sepet terk oranlarını düşürür. Ayrıca, satış hacmini artırdığı gibi sadık bir müşteri kitlesi oluşturur. E-ticaret sitesinde ödeme için kişisel verilerinin güvende olduğunu düşünen tüketiciler, bu siteden daha sonra tekrar alışveriş yapmak isteyecektir. E-ticaret sitelerinin ödeme sayfalarının tasarımı, altyapısı ve içeriği bu anlamda önemlidir.

Ödeme Sayfaları Özellikleri

Kullanıcı deneyimi ile ödeme ve satışlar arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Ödeme sayfası, tüketiciye sunulan deneyimin bir parçasıdır. Ana sayfada başlayan alışveriş deneyimi, ödeme sayfasında nihayete erer. Alışverişin son aşamasında yapılan basit hatalar, sepeti terk ile sonuçlanabilir. Kullanıcıya son aşamaya kadar güven verilmezse online mağaza tasarımı ve sunulan ürünler ne kadar iyi olursa olsun sitede vakit geçiren müşterinin deneyimleri satışla sonuçlanmayabilir.

E-ticaret sitelerinin ödeme sayfaları, ürün detay sayfasından bağımsız olarak sepetteki ürün seçiminin ardından ödeme yapılan sayfalardır. Ödeme sayfaları, sepet terk oranlarını doğrudan etkiler. Sorunsuz bir ödeme sayfası müşterinin sepeti terk etmesini engelleyecektir. Bunun için ödeme sayfalarında bazı özelliklerin bulunması ve bu özelliklerin sorunsuz çalışması gerekir.

Ödeme sayfalarında bulunması gereken temel özellikler şunlardır;

1.    Sadelik: Ödeme sayfası, müşterinin ürünü almaya karar verdikten sonra yönlendirildiği bir yerdir. Bu alanda ürün tanıtımı veya gereksiz detaylar verilmesine gerek yoktur. Bu sebeple ödeme sayfası, müşterinin bir an önce ödeme yapmasını sağlayacak ve dikkatini dağıtmayacak sade bir tasarımla sunulmalıdır. Kişisel bilgiler, adres bilgileri, kart bilgileri veya taksit seçenekleri gibi sonuç odaklı öğeler yer almalıdır.

2.    Ödeme güvenliği: E-ticaret sitesinin ödeme sayfasında SSL sertifikası ve 3D Secure gibi uygulamalar bulunmalıdır. SSL sertifikası, uluslararası online ödeme güvenlik protokolüdür. Kredi kartı ile ödemelerde işlemleri şifreler ve gerekli bilgileri bankaya göndererek, depolanmasını sağlar. 3D Secure ise, kredi kartı ile ödeme yaparken cep telefonuna gönderilen bir kod ile müşteriden ödemeye onay isteyen bir sistemdir. Bu güvenlik özelliklerinin ödeme sayfasında simgelerle veya butonlarla belirtilmesi müşteriye güven verir. Ödeme sayfasında kredi kartı veya banka kartı bilgilerinin paylaşılmadığı veya kaydedilmediği gibi bilgiler verilmesi de güven verici unsurladır.

3.    Mesafeli satış sözleşmesi: Ödeme sayfalarında mutlaka bulunması gereken dokümanlardan biri olan mesafeli satış sözleşmesi, e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan müşterilerin haklarını ve sitenin sorumluluklarını kapsar. Online ödeme öncesi bu sözleşmenin müşteriye sunulması ve müşterinin onaylaması yasal zorunluluktur.

4.    Üye olmadan ödeme: E-ticaret sitelerinin tamamında üyelik sistemi bulunur. Müşterilere çeşitli avantajlar sunan üyelikler her müşterinin tercih edeceği bir durum değildir. Özellikle ilgili e-ticaret sitesinden ara sıra alışveriş yapan müşteriler üye olmadan alışveriş veya ödeme yapabilmelidir. Alışveriş için üyelik zorunluluğu veya üyelik hesabına giriş mecburiyeti getirilmesi, sepet terk oranlarını artıran bir unsurdur. Bu sebeple müşterilere kısa zaman içinde prosedürlerden arındırılmış bir ödeme veya alışveriş seçeneği sunulmalıdır.

5.    Ücretler: E-ticaret sitelerinin ödeme sayfalarındaki en önemli alanlardan biri ürünle ilişkili ücretlerdir. Ürün detay sayfasında KDV oranı, KDV ücreti, kargo ücreti, hizmet bedeli veya ek özellik ücretleri ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Online alışverişin son aşamasına kadar üründeki ek ödemeleri veya KDV dahil ücreti göstermeyen e-ticaret sitelerinin sepet terk oranı oldukça fazladır. Bunun sebebi; KDV, kargo ve diğer bedellerin de eklenmesi ile ödeme sırasında ürün ücretinin arttığını gören müşterinin aldatılmışlık hissine kapılmasıdır. Bu durum, risk taşır ve müşterinin sepeti ve -belki bir daha gelmemek üzere- siteyi terk etmesi ile sonuçlanabilir. Bu sebeple ürünün bütün ücretlerinin ürün sayfasından itibaren müşteriye sunulması önemlidir.

6.    Kullanıcı bilgileri: Adres ve kişisel bilgilerin yer aldığı kullanıcı bilgileri, ödeme sayfasının olmazsa olmaz alanıdır. Adres alanında il ve ilçe seçimi yapılabilmelidir. Telefon numarası alanında da “Başında ‘0’ olacak mı?” sorusuna gerek kalmadan yönlendirme yapılmalıdır.

7.    Kargo Bilgisi: E-ticaret sitesinden bir ürün satın alan müşteri artık kargo beklemeye başlar. Kargo şirketlerinin müşterilerdeki algısı, alışverişin ödemeye dönüşmesini etkileyebilmektedir. Örneğin; daha önce internetten bir ürün satın alan bir kişi bir kargo firması ile sorun yaşamışsa tekrar o kargo şirketini tercih etmek istemez. Ayrıca, bazı müşteriler evlerine veya iş yerlerine en yakın yerde şubesi bulunan kargo şirketlerini tercih etmek isteyebilir. Bu sebeple mümkünse birden fazla kargo şirketi ile anlaşma yapılmalıdır.

8.    Sanal POS’lar: E-ticaret sitesinin ödeme sayfasına kadar gelen müşteri, bu alanda bazı avantajlar ve alternatifler görmek ister. Sanal POS seçenekleri de bunlardan biridir. Kredi kartına taksit seçeneği sunulması ve taksitlerden komisyon alınmaması, alışveriş ödemesini tetikleyen faktörlerdir. Bu sebeple yaygın kullanılan kredi kartlarının bağlı olduğu bankalarla sanal POS anlaşmaları yapılmalıdır. Ayrıca, tek seferde birçok banka ile alışveriş imkanı veren dijital ödeme sistemleri platformlarının ödeme sayfasına eklenmesi de müşterilere cazip gelecek ödeme seçenekleridir.

9.    Ödeme çeşitliliği: Ödeme sayfasındaki ödeme çeşitliliği, satışları olumlu etkiler. Bu sebeple müşterilere kredi kartı, banka kartı, havale, EFT, teslimatta ödeme, dijital cüzdan veya dijital para gibi farklı ödeme seçenekleri sunulmalıdır.

10.  İade ve değişim: Müşterilere iade ve değişim imkanı verilmesi yasal zorunluluktur. Sitenin sunduğu bu imkanların ödeme sayfasında belirtilmesi güven verici unsurlar arasında yer alır. Müşteriler hangi durumlarda iade ve değişim yapabileceğini öğrenmek isteyecektir. Bu bilgilerin ayrıntılı olarak verilmesi müşteri nezdinde e-ticaret sitesine karşı güven oluşturduğu gibi iade veya değişim durumlarında yaşanması muhtemel itirazların ve problemlerin önüne geçilecektir.

     E-Ticaret Sitesi Ödeme Sayfaları İçin İpuçlar

  • Ödeme sayfasında kupon veya hediye çekleri seçenekleri sunulması müşteriler için oldukça cazip bir jesttir. Özellikle belli bir miktarın üzerinde alışveriş yapan müşteriler için kuponlar ve hediye çekleri eklenebilir.
  • Ödeme sayfasında müşterinin ödemeye odaklanmasını engelleyen görseller, içerikler, farklı ürünler ve linkler bulunmamalıdır. Sadelik, ödeme sayfasının karakteristik özelliği olmalıdır.
  • Ödeme sayfalarının mobil uyumu son derece önemlidir. Mobil cihazlarda kolay açılan, güvenli ödemeye imkan veren ödeme sayfası tasarımı sunulmalıdır. Ayrıca, ödeme sayfası mobil cihazın ekranına sığacak şekilde boyutlandırılmalıdır.
  • Ödeme sayfası algoritması üstün özelliklerle kurulmalıdır. Yeni nesil ödeme uygulamaları ile entegre edilmeli ve mümkünse yapay zekaya başvurulmalıdır.
  • Ödeme sırasındaki herhangi bir aşamada sayfanın hata vermesi veya kapanması müşteride büyük bir hayal kırıklığı oluşturur. Bu sebeple ödeme sayfalarında bu tür hatalara karşı önlem alınmalıdır.
  • Ödeme işleminin ardından müşteriye sipariş detayları sunulmalı, tahmini kargo ulaşım süresi belirtilmeli ve teşekkür edilmelidir.