Site İçi ve Site Dışı Seo Nedir? Google'da Nasıl Yükselirim

E-ticaret yapan ya da düzenli içerik üreten siteler arama motorlarında üst sıralarda yer almanın yollarını ararlar. Amaçlarınız doğrultusunda ilerlerken site içi seo ve site dışı seo çalışmalarını verimli şekilde uyguladığınızda Google'da ilk sayfaya kadar yükselmeniz mümkündür. Bu noktadan baktığımızda SEO çalışmaları içindeki ayrımı tanımlamakta fayda görüyorum. Google, Yandex gibi arama motorları web sitenizi ve sayfalarınızı değerlendirirken birçok kriteri göz önünde bulundururlar. Google ve Yandex gibi arama motorları web sitelerini değerlendirirken, çalışma prensipleri iki kısımda ele alınır: On-Page SEO (Sayfa içi seo), ve Off Page SEO (Sayfa Dışı SEO)

Yazımızın ilerleyen kısımlarında On-Page Seo ve Off Page Seo kavramlarını detaylı şekilde sizlere anlatacağız. Ancak özetleyecek olursak, Sayfa içi SEO (On-page SEO); web sitelerinin SERP’teki (arama motoru sonuç sayfaları) sıralamasını iyileştirmek için HTML’sini, dahili bağlantılarını, anahtar kelime yoğunluğunu optimize etmeyi ve aynı zamanda yüksek kalitede içerikler ve görseller yayınlayarak siteyi güçlendirmeyi amaçlar. On-Page SEO, web siteniz üzerinde kontrol edebileceğiniz bileşenleri ifade eder. Sayfa dışı SEO ise, sitenizin dışında yaptığınız (farklı sitelerden verilen bağlantılar gibi) çalışmalar bütünüdür. Off Page SEO olarak bilinen sayfa dışı SEO; backlink çalışması, yerel SEO, PPC, sosyal medya gibi dış kaynaklarda çalışmalar yaparak arama motorlarındaki sıralamanızı iyileştirmeyi sağlar. İsminden de anlaşıldığı gibi “web sayfanızın dışında” gerçekleştirilir.

Sayfa İçi SEO Nasıl Yapılır?

 

Başlık Etiketleri:

Anahtar kelimelerinizi sayfaların başlıkları içerisine yerleştirmek oldukça faydalıdır. Her sayfada oluşturduğunuz içeriklerin başlıklarına anahtar kelimeleri yerleştirin. Sayfalarınızdaki her başlık ve her başlık için kullanılan anahtar kelime etiketi o web sayfasının ne ile ilgili olduğunu belirtmek için bir yoldur. Başlıklarınız 60 karakteri geçmeyecek şekilde düzenlenmelidir.

Başlıklar:

Başlıklarınız oluşturduğunuz içerikleri yansıtır. Bu başlıklar, web sitelerindeki öne çıkan en büyük fontla yazılmış olan yazılardır. Arama motorları, başlıklara ciddi derecede dikkat etmektedir. Dolayısıyla hangi içerikten bahsediyorsanız, mutlaka başlıkta anahtar kelimenizi kullanmaya özen gösterin. Anahtar kelimeniz ile metninizin uyumlu olması gerektiğini unutmayın. Çünkü başta söylediğimiz gibi başlıklarınız içeriğinizi yansıtmaktadır. Metin içeriğinizi çeşitli bölümlere ayırabilirsiniz. H sistemini; H2 ile H5 arasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

URL Ayarları:

Url adresleri çok önemlidir. URL'de mutlaka anahtar kelimeler bulunmalıdır. Fakat var olan içeriklerinizin Url’lerinde anahtar kelime yoksa değiştirmeyin. Bu içeriklerin url'lerini yönlendirme yoluyla uygun hale getirebilirsiniz. Web sayfanızın konusu ile url ve anahtar kelime kullanımı arasında bağlantı vardır.

Görsel Alt Metni:

Web sitenizde bulunan görsellerin her birine alt text/alt metin eklenebilmektedir. Alt metinlere alternatif metin adı da verilmektedir. Google, Yandex gibi arama motorları bir görsel hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için alt metinleri kullanırlar. Böylece arama motorlarında yapılan görsel arama sorgularında görseliniz alakalı bulunarak sonuç sayfasında görünür. Arama motorları koymuş olduğunuz alt textler aracılığıyla görüntüleri tarar. Bu sebeple görsel alt text yazarken anahtar kelime kullanmalısınız. Alt metinler açıklayıcı, sade, anlaşılır ve kısa olmalıdır. Karmaşık ve anlamsız alt metinleri Google kullanışlı bulmaz. Arama motorları anahtar kelime odaklı ve kullanışlı alt metinleri sever.

Site Hızı:

Web sitenizin kullanıcı deneyimine uygun olması çok önemlidir. Web sitenizin kullanışlı olması, yani kullanıcıların bir içeriği ararken kolayca bulabilmeleri bu noktada kritiktir. Kullanıcılar sitenize girdikten sonra diğer sayfalara gitme süreleri ve sitenizin açılış hızı iyi bir deneyim geçirmeleri açısından önemlidir. Google her zaman için kullanıcı deneyimine uygun sitelere değer verir. Dolayısıyla web site hızınızı artıracak çalışmalar yapmanız gerekiyor. Arama motorları yavaş açılan bir siteyi kullanıcıların karşısına çıkarmak istemez.

Site İçi Bağlantılar:

Site içi link ismini verdiğimiz bağlantılar; web sitenizdeki bir sayfadan başka bir sayfaya verdiğiniz linki ifade eder. Aynı zamanda farklı bir web sitesinden farklı bir web sitesine de bağlantı verilebilir. Buna: site dışı link denir. Sitenizdeki her bir sayfa için yaptığınız seo çalışması büyük önem taşır. SEO çalışmalarınız sayesinde sitenize organik trafik sağlayabilirsiniz. Google, web sitenizdeki sayfaları indekslerken bu bağlantıları göz önünde bulundurur.

Meta Başlık ve Açıklama Bölümleri:

Meta başlıkları ve açıklamaları düzenlemek Google'da yükselmek için en doğru yoldur. Açıklamalarınız içeriğinizle örtüştüğünde ve açıklama-başlıklarda anahtar kelimeye yer verildiğinde muhteşem bir yükselme yakalayabilirsiniz. Meta başlıkları dediğimiz kavram; arama motorunda bir arama yaptıktan sonra karşınıza çıkan mavi renkteki başlıklardır. Bu başlıkların hemen altındaki açıklamalar ise meta açıklama olarak geçer. İçerikle ilgili kısa ve merak uyandırıcı açıklama metnidir. Kullanıcılar aradıkları şeyi meta başlık ve açıklamalarınızda ne kadar kolay bulabilirse sitenize o kadar hızlı giriş yapacaktır.

Site İçerikleri:

Web sitenizde bulunan her sayfa için mutlaka bir içerik oluşturmalısınız. Ürettiğiniz içeriklerin faydalı olması da ayrıca önem taşıyor. Kısacası okunmayacak, okunsa dahi işlevsel olmayan bir makalenin sitenizde olmasının bir anlamı yok. Ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre vakit geçirmesini istiyorsanız kaliteli, özgün ve kullanıcının işine yarayacak içerikler üretin.

  • Anahtar kelime kullanımı siteniz için büyük fayda sağlar. Ziyaretçilerin sitenize doğru anda ve doğru zamanlarda ulaşabilmeleri için onların ihtiyacı olan anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Potansiyel müşterilerinize ulaşmak anahtar kelime kullanarak son derece kolay hale gelecektir. Ancak içeriklerinizi anahtar kelimeye boğarak "anahtar kelime yamyamlığı" yapmamalısınız. Aksi halde Google tarafından bu hamle geri tepebilir.
  • İçeriklerinizin mobil uyumlu olması da siteniz açısından hayati önem taşır. Günümüzdeki kullanıcıların %85'lik bir kısmı web sitelerini mobil cihazlar üzerinden ziyaret etmektedir. Dolayısıyla sitenizi responsive hale getirdiğinizde tüm teknolojik cihazlar üzerinde sitenizin sayfaları bozulmadan görüntülenir. Mobil uyumlu olmayan web siteleri telefon ya da tablet gibi cihazlarda çok daha farklı görünür, bozulmalara uğrar. Kullanıcılar bu tarz bozuk sitelerden koşar adım uzaklaşmaktadır. Bu sebeple mobil uyumluluğa lütfen dikkat ediniz.

OFF-PAGE SEO NEDİR? (Site Dışı SEO) 

“Site dışı SEO” (off-page SEO), arama motoru sonuç sayfaları (SERP’ler) içindeki sıralamanızı etkilemek için kendi web sitenizin dışında yapılan çalışmaları ifade eden bir kavramdır. Bu çalışmalar; internet üzerindeki görünümünüzü etkileyecek faktörleri optimize etmek; sitenin popülerliğini, alaka düzeyini, güvenilirliğini, yetkisine dair kullanıcı algısını geliştirmeyi içermektedir. Site dışı çalışmalar; internetteki saygın alanlar (sayfalar, web siteler, insanlar vb.) ile web sitenize bağlantı vererek veya bunları destekleyen ve içeriğinizin kalite değerini artırarak gerçekleştirilir. 

İlgili İçerik: SEO ve SEM Çalışmaları Nedir? | Tüm Detaylarıyla

Sayfa Dışı Seo Neden Önemlidir?

Arama motoru algoritmaları ve sıralama faktörleri sürekli olarak değişmektedir. SEO çalışmalarında; sayfa dışı SEO’nun etkili olduğu, bir web sitesinin sağladığı alaka düzeyi, güvenilirliği ve otoritenin hala bir sayfanın sıralamasında önemli rol oynadığı ortak görüşü vardır. İçeriğin değerini belirlemek için kullanılan ölçütleri tahmin edebilsek de Google’ın kullandığı algoritmayı net olarak bilemeyiz. Arama motoru sıralama faktörleri verileri; site dışı SEO ile ilgili faktörlerin, sıralama faktörü ağırlığının %50’sinden fazlasına sahip olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan site dışı seo çalışmalarının önemi gözler önüne seriliyor. Doğal bağlantılar, sayfa sahibi adına herhangi bir ücretli işlem yapmadan metin yazarı tarafından verilmiştir. Örnek verecek olursak; en iyi yemek tariflerini işaret eden bir gönderiye bağlantı ekleyen bir yemek blog yazarının atıfta bulunması doğal bağlantı verme işlemidir. Satın alınarak oluşturulan bağlantılar, kasıtlı olarak bağlantı kurmayı içerir. Bu, farklı sayfa sahiplerinden içeriğinizi paylaşmasını talep etmek gibi etkinlikleri içerir.