Devletin ya da bankaların sağladığı iş kurma kredisi, yeterli sermayesi bulunmayan yeni iş kuranların problemlerini çözmede önemli bir yere sahiptir. Çünkü hem hali hazırdaki borçlarını ödemek hem de mevcut işini büyütmek veya iş kurma aşamasındaki nakit para ihtiyacını karşılamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle uygun ödeme koşulları ve vade seçenekleriyle finansman desteği veren kuruluşlar kullanıcıların girişimlerine çokca destek olmaktadır. Kişilere sağlanan bu kredi ile hem ekonomiye katkı sağlanmış, hem de istihdam artırılmış olacaktır. 1 Ocak itibariyle e-ticaret sitelerinin vergiden muaf tutulması sonrasında en çok araştırılan konulardan birisi de kolay kredi veren bankalardır. Eğer sizde yeni iş kurmak için veya işinizi büyütmek için kredi kullanmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda sizler için hem devlet tarafından finanse edilen kredileri hem de kamu ve özel bankalar tarafından verilen girişimcilik ve esnaf kredilerinin tüm detaylı bilgilerini derledik. İyi okumalar!
Girişimcilere kredi başvurusu yapmadan önce birkaç tavsiyede bulunmak isteriz. Kredi almadan önce bu konuda iyi düşünmeniz önemlidir. Çünkü orta ve uzun vadeli yatırım planlarınızı belirlemez ve kredinin geri ödemesi aşamalarını iyi hesaplamaz iseniz bu durum daha da borçlanmanıza yol açabilir. Bu yüzden sağlam bir iş planı yapmalı ve mevcut pazarlama kanallarına sahip olmalısınız. Yeni başlangıç yapanlar için "E-ticaret Sitesi Kurmak Girişimcilere Ne Tür Avantajlar Sağlar?" başlıklı ilgili yazımızı okumanızı öneririz.
Son yıllarda üretimi desteklemek amacıyla KOSGEB, TKDK, SYDV, Aile ve Çalışma Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iş kurmak isteyenlere sağlanan destekler bulunmaktadır.
Yeni işi perakende satış üzerine olan girişimcilere kuruluş desteği olarak 5 bin TL vermektedir. Eğer gazi, 30 yaş altı genç girişimci, 1. derece şehit yakını yada herhangi bir yaşta kadın girişimci olduğunuz zaman bu rakam 10.000 TL olmaktadır. Bunun yanı sıra KOSGEB tarafından SGK ve Bağ-Kur desteği sağlanmakta, vergi muafiyeti imkanı da verilmektedir. Sermaye şirketleri ise 10.000 TL’ye kadar bu destekten yararlanabilmektedir. 2 yıl süren programda yanınızda çalışan olursa şayet o çalışanın pirim ödemesine göre hibe alabilirsiniz.
Girişimciliği Geliştirme Destek programları kapsamında kurulan işletmelere KOBİ Finansman Destek Programıyla 50.000 TL de faizsiz 18 ile 36 ay geri ödemeli kredi verilmektedir. Üretime dayılı bir iş olunması durumunda ise alınacak olan makine teçhizatlar için en az 100.000 TL alım için yeri üretim olması durumunda %90 kadar hibe verilir. Bu rakam 300.000 TL harcama için 270.000 TL kadar çıkmaktadır.
Performans Desteği ise performans dönemlerine göre değişiklik göstermektedir. 180 – 539 gün için verilen destek 5000 TL, 530- 1079 gün için verilen destek 10.000 TL, 1080 ve üstü gün için verilen destek 20.000 TL’dir.
Engelli ve eski hükümlülere kategori bakılmaksızın bürüt asgari ücretin 15 katına kadar hibe desteği sunulmaktadır. 2021 yılında bürüt asgari ücretin aylık 3.577 TL olduğuna göre İŞ-KUR üzerinden verilecek olan hibe desteği ise en fazla 53 bin 655 TL tekabül etmektedir.
Aile ve Çalışma Bakanlığı, Avrupa Birliğinden alınabilen bazı destekler ve bakanlığın kendi bütçesi sayesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 15 bin liraya kadar sıfır faizli iş yeri açma kredisi yardımı yapılmaktadır. Ev kadınlarına iş kurma kredisi veren bu destekler ile pek çok kadın iş sahibi olmuş kendi ayaklarının üzerinde durmaya başlamıştır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca ise 13 farklı proje programı ile KOBİ’lere, girişimcilere, ssnafa, iş kurmak isteyen herkese destek verilmektedir.
Tarım Bakanlığı, genç çiftçi, 300 koyun, Köye Dönüş Projesi, 250 bin düve, Köyde yaşayana 100 Bin Türk Lirası Faizsiz Kredi ve Proje programlarına göre hibe gibi benzeri projelerle çiftçimizin iş kurmasını, hayvancılık ve tarım yapmasını destekler.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Arge konulu, stratejik odak konulu ve çevre projelerinde bir çok kişiye hibe desteğinde bulunmaktadır.
TUBİTAK, genellikle gençlere yönelik programlarda teknolojik ürünler için destekleme sağlamaktadır.
Devlet bankalarından biri olan Halk Bankası programında belirlediği 3 farklı şekilde sıfır faizli iş yeri açma kredisi vermektedir. Bunlar sırasıyla şöyledir;
Ustalık belgesi olan ve yeni iş kuranlar: Aradığı şartlarda ustalık belgesinin en az 1 yıllık olması ve son 1 yılda kendi adına işletme kurmuş olması gerekiyor. Kosgeb hibesi alanlar ise bu krediden yararlanamıyor.
Genç girişimciler: 30 yaşını aşmayan KOSGEB eğitimlerini tamamlayan ve sunduğu projesi onaylanan kişilere verilen iş yeri açma kredisidir. Cesur girişimci, usta, mucit genç girişimci destek paketleri gibi çok sayıda kredi paketi vardır. Girişimci destek paketleri kapsamında 75.000 TL’ye kadar 4 yıl vade ile kredi verir.
Eskiyen meslek kollarında faaliyet gösterecekler: El dokuma işleri, yorgancılık, çini ve çömlek yapımı gibi kollarda faaliyet gösteren meslekler için verilen iş yeri açma kredileridir.
Devlet bankalarından bir diğeri olan Ziraat Bankası bireysel iş yeri kredisi ve ticari iş yeri kredisi olarak iki farklı şekilde iş yeri kredisi vermektedir. Özellikle arım sektöründe faaliyet gösterecek olan çiftçi ve üreticiler olmak üzere çok sayıda sektöre yönelik kredi verilir.
Vakıfbank, iş kurmak isteyenlerin masraflarına yardımcı olmak ve nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ipotekli ve ipoteksiz seçenekler ile kredi vermektedir. Ayrıca KOSGEB’den onay almış olan iş planlarına yönelik özel limit ve işyeri kredisi destekleri sunmaktadırlar. Bireysel başvuru yapıyorsanız aylık taksitleri ödeyeceğinizi belgelemeniz ve kredi süresince sigorta yapmanız mecburidir. Kredi için hayat sigortası zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca kredi başvurusunda kredi notuna ve ödeme geçmişine dikkat edilmektedir.
İş Bankası, yeni iş yeri açmak isteyenlere birçok kredi seçeneği ile birlikte bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan özel bankadır. Bu kapsamda kendi işini kurmak isteyen girişimcilere dört adet destek kredisi sunulur:
Banka, teminat verilecek olan taşınmazın ekspertiz değerine göre maksimum %75’e kadar iş yeri kredisi vermekte ve kredi 60 aya varan vadeyle kullanılmaktadır.
TEB & KGF işbirliğinde girişimcilere sağlam sermaye kaynağı olarak 500 bin TL’ye kadar teminatsız kredi vermektedir. İşyeri Destek Kredisi, Taksitli Ticari Kredi, İhracat Kredisi, İşyeri Yenileme Kredisi gibi kredi seçenekleri mevcuttur. TEB tarafından sağlanan kredinin tüm detaylarına şubesinden ya da internet bankacılığından ulaşabilirsiniz.
En çok tercih edilen özel bankalardan birisi olan ING’nin kobilere özel farklı iş yeri açma kredileri mevcuttur. %1,65’ten başlayan faiz oranlarıyla 100.000 TL’ye kadar yapılabilecek başvuruları ING mobil veya ING internet şubesinden yapabilirsiniz. Müşterisi olmadan da başvuru yapabileceğiniz ING Kobi Hızlı Kredi’ye başvurmak için vergi levhanızın bulunması gerekmektedir. Ayrıca ilgili kredi 100.000 TL üst limitli ve 36 ay vade ile eşit taksitli ödenen bir kredidir.
4 farklı Finansbank KOBİ kredi seçeneği bulunmaktadır. Bunlar:
Garanti Bankası'nın sağladığı bu krediye başvurmak ve avantajlarından yararlanmak için KOBİ olmak yeterlidir. Bu paket ile indirimli faizle kredi kullanma imkanı sunan kampanyalar ile finansman ihtiyacınızı karşılayabilir, tahsilat ve ödemelerinizi kolayca düzenleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için internet sitesini ziyaret etmenizi öneririz.
Yukarıda bahsettiğimiz bankalardan bankalardan kredi çekemiyorsanız Esnaf ve Kefalet Kooperatif kurumunun sağladığı krediden yararlanabilirsiniz. Bu krediyi alabilmenizin ilk şartı esnaf ve sanatkâr olmanızdır. Kooperatifin çalışma alanı içerisinde iş yeri veya ikametinizin bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda esnaf ve sanatkâr sicilinde kayıtlı olmanız ve başka bir esnaf ve sanatkârlar odasında ortak olmamanız gerekmektedir. Eğer tüm bu şartlar için uygun bulunursanız kredi teklifiniz Türkiye Halk Bankasına iletilecek ve olumlu sonuç alındığında banka tarafından sizlere kredi verilecektir.
Dijitalleşen dünyada yeni iş koluna sahip olmak isteyen kullanıcılar için bir e-ticaret sitesine sahip olmak her adımınızı etkileyecek kritik etkenlerden biridir. Bu süreçte güçlü site altyapısı oluşturmak, pazarlama kanallarına sahip olmak için uzman kişilerden yardım almak önemlidir. EticaretYap olarak küçük ve büyük işletmelerin taleplerine uygun olarak çeşitli hazır e-ticaret paketleri üretmekteyiz. Kullanıcılarımıza sunduğumuz uygun fiyatlı yazılım sistemleri ile az sermayeli girişimcilerin ilk adımı atmalarında onların yanında olmaktayız. E ticaret paketleri içinde yer alan tüm hizmetlere ve kargo, e-fatura, e-ihracat, pazaryeri, gibi entegrasyonlara kolayca sahip olabilir ve daha birçok avantajdan siz de yararlanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için referanslarımıza göz atabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.