E-ticaret sitesi kurmak, işlerini büyütmek ve belli bir konuma bağlı kalmadan tüketiciye ulaşmak isteyen firmaların yapması gereken ilk iştir. Hızla gelişen teknolojiyle birlikte popüler konuma gelen eticaret siteleri sayesinde en küçük işletmelerden en büyük işletmeye kadar herkes internet üzerinden işlerini büyüterek, kendi ürünlerini dünyanın herhangi bir yerindeki tüketiciye satabilir. Özellikle 2000 yıllardan itibaren aktif internet kullanıcısının artmasıyla ve sadece birkaç tıklamayla alışveriş yapılabilmesiyle online ticaret çok popüler hale geldi. E-ticaret sitesi kurmak, eticarete atılmanın ilk adımını oluşturur. Eğer bir e-ticaret faaliyeti yürütmek istiyorsanız bu konuyla ilgili yetkili merci Ticaret Bakanlığı'dır. Bakanlığın paylaştığı talimatları ve mevzuatları takip ederek adım adım neler yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Burada amaç devlete ticaret yaptığınızı bildirmektir. Böylece ileride yaşanabilecek hukuki sorunların önüne geçmiş olursunuz. Bu yazımızda sizlerle e-ticaretin ne olduğunu ve bir e-ticaret sitesinin kurulumu için gerekli evrakların neler olduğunu inceleyeceğiz.
Kısaca eticaret, ticari faaliyetlerin her türlüsünün fiziki konuma ve zamana bağlı kalmadan internet ortamına aktarılması olarak ifade edilebilir. Eticaret farklı büyüklükteki firmaların satışlarını artırabilmeleri için avantaj sağlar ve aynı zamanda sadece yurt içi değil yurt dışı satışına da imkan verir. Özellikle hızla artan internetten alışverişle birlikte küçük ve orta ölçekli firmalar online satış siteleri ile satışlarını artırmaya başladılar. Ama burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta online alışverişe zemin hazırlayan eticaret sitelerinin hem kurulumu için hem de satış yapılabilmesi için bazı gerekli prosedürler vardır. Yeni başladıysanız ya da işinizi daha da büyütmek istiyorsanız E-Ticarete Yeni Başlayanlar İçin İşinizi Büyütecek Tavsiyeler isimli ilgili yazımızı inceleyerek konuyla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
1- Zamana ve mekana bağlı kalmadan 7/24 alışveriş imkanı sunarsınız. 2- Sanal mağazanız sayesinde tatil günlerinizde ve mesai saatleriniz dışında satış yapabilirsiniz. 3- Yapacağınız reklamlar ile daha büyük bir kitleye ulaşarak satışlarınızı artırabilirsiniz. 4- Düşük bütçelerle işinizi büyütebilirsiniz. 5- Ürünlerinizi kısıtlamadan dilediğiniz kadarını sitenizde listeleyerek satış yapabilirsiniz. 6- Sitenize gelen kullanıcıların geri dönüşlerini analiz ederek daha çeşitli kampanyalar uygulayabilirsiniz.
Bir e-ticaret sitesi sahibi olmak, fatura kesebilmek ve kurumlarla anlaşmalar yapabilmek için şirket sahibi olmak zorundasınız. Bir şirketiniz yoksa bile şahıs şirketi kurarak e ticaret faaliyetlerine başlayabilirsiniz. Eğer yasal bir şirket olmadan bu pazara girerseniz ileri günlerde yasal sorunlarla yüzleşmek zorunda kalırsınız. E-ticaret sitesi kurmak için şahıs şirketi veya limited şirket kurulabilir. Bu şirket türlerinin kuruluşları birbirinden farklıdır bu nedenle farklı belgeler hazırlanması gerekir. Şahıs şirketleri bireysel olarak kurabileceğiniz limited şirketlerden kaha küçük yapıda olan firmalardır.
1- Kimlik fotokopisi
2- İkametgah belgesi
3-Noterden imza beyannamesi
4- Muhasebecinize ya da Mali Müşavirinize vereceğiniz vekaletname ( İşlemleri kendiniz yapacaksanız vekaletnameye ihtiyacınız olmaz.)
5-Açılacak olan iş yeri kira ise kira sözleşmesi; eğer mülk sahibi siz iseniz tapu fotokopisi
Belgelerin hazırlanması, vekaletname ve muhasebeci için ödeyeceğiniz ücretler değişiklik gösterebilir ama yaklaşık olarak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti 600 TL-900 TL arasında değişiklik gösterir.
1- Ortakların Kimlik fotokopisi
2- İkametgâh belgesi
3- Şirketin unvanı
4- Belirlenen sermaye tutarı
5- Ortaklar sermaye oranı
6- Kira sözleşmesi
7- Belirlenen şirket temsilcisi
Limited şirket kurmak için belirtilen belgelerle birlikte şirket ana sözleşmesinin de hazırlanmasıyla Ticaret odası kaydı yapılması gerekir. Daha sonra şirket adına vergi kaydı da yapılır. Limited şirketin kurulma maliyeti ise yaklaşık olarak 3.000-3.500 TL civarındadır.
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kaydı: Online alışverişlerde tüketicinin güvenliğini koruma ve e-ticaret işlemlerini kayıt altına almak amacıyla ETBİS oluşturulmuştur. ETBİS’e kaydolabilmek için şirketler için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası; esnaf ve sanatkarlar için T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarasına ihtiyacınız vardır. MERSİS numarası alabilmek için faaliyet gösterdiğiniz ilin Ticaret Odası’na kaydolmanız gerekmektedir. Ayrıca elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adınızı da belirtmeniz gerekir. ETBİS için diğer gerekli evraklar aşağıda sıralanmıştır.
SSL sertifikası: E-ticarette tüketicilerin sitenizde güvenle alışveriş yapabilmesi ve bankalardan Sanal POS alabilmeniz için sitenizin SSL sertifikasının olması gerekir.
Sözleşmeler: E-ticaret sitesi kurmak için öncelikle kullanıcılara sunacağınız gerekli evraklardan diğerleri de sözleşmeleri hazırlamalısınız. Bunlar mesafeli satış sözleşmesi, gizlilik sözleşmesi, üyelik sözleşmesi ve iade iptal koşulları gibi belgelerdir. Bu belgeler genellikle sitenin en alt tarafında bulunur ve kullanıcılar ödeme sayfasına yönlendirildiğinde onlara bu sözleşmeler sunulmaktadır.
E-ticaret sitesi kurarken dikkat etmeniz gereken önemli kriterlerden biri alan adı seçimidir. Alan adı işinizle uyumlu, kolay anlaşılabilir ve kısa bir isim olmalıdır. Türkçe karakter kullanmamaya ve akılda kalıcı olmasına da dikkat etmenizi öneririz. Doğru seçilmiş bir alan adı sitenizin başarılı olması için önemli bir adımdır.
Şirket sahibi olduktan ve siteniz için alan adınıza karar verdikten sonra sırada ki iş modelinize karar vermektir. Hangi ürünü satacağınıza karar vermeli, iş planı yapmalı ve hedeflerinizi oluşturmalısınız. E-ticaret sitesinde satacağınız ürünlerin çeşitliliğine, stok durumuna ve hizmet kalitesine önem vermelisiniz. Sitenizde oluşturulacak sade ve açıklayıcı tanıtım metinleriyle tüketicilerin kafalarındaki soru işaretlerine cevap bulmalarını sağlayabilirsiniz.
E-ticaret sitesi kurmak için gereken en önemli adımlardan bir sonraki ise ödeme yöntemlerini seçmektir. Online alışverişlerde sitelerin çeşitli ödeme opsiyonları sunmaları tüketicilerin tercih sebeplerinden biridir. Havale/EFT, kredi kartı, ön ödemeli kartlar ve kapıda ödeme gibi alternatif ödeme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Kapıda ödeme sisteminizin olması için, çalıştığınız kargo firmasının bu hizmeti sunması ve sizin de bu anlaşmanızın olması gerekir.
Müşteriler sitelerin kargo seçimlerine dikkate alarak alışveriş yapmaktadır. Kargo yönetiminizi eticaret sitenize entegre etmeniz, kontrol paneliniz üzerinden siparişlerin takibini yapmanız ve ücretlerinizi ödeme sayfasına gitmeden önce net bir şekilde belirtmeniz sizleri bir adım öne geçirir. Kargo firmalarıyla anlaşmalar yaparak kapıda ödeme imkanı sunabilirsiniz.
İnternet üzerinden satış yaparak firmanızı büyütmeyi istiyorsanız kaliteli altyapıda bir siteye ihtiyacınız vardır. Özellikle mobil uyumlu olmayan, yavaş açılan ve yüklenirken hata veren siteler müşteri kaybetmeye sebep olabilir. EticaretYap olarak uzman ekiplerimiz tarafından geliştirilen firmalarınız için özel olarak hazırlanan özgün ve kaliteli web sitesi altyapıları, çeşitli kargo entegrasyonları, pazaryeri entegrasyon modülleri ve en iyi e ticaret paketleri ile güçlü altyapıya sahip sitelere sahip olabilir, online satış yapmaya başlayabilirsiniz. Kaliteli bir alt yapı ve arama motoru uyumlu bir site yaptıktan sonra dijital pazarlama uzmanlarımızın geliştirdiği SEO çalışmaları ile daha fazla kullanıcıya ulaşarak onların dikkatlerini çekebilir, marka değerinizi artırabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.