Eticaret Yapan Kişilerin Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?

İnternetten satış yapan kişiler aynı fiziki mağazalarda olduğu gibi sattıkları ürün ve hizmetler üzerinden vergi vermektedir. Faturalandırma ile verilmesi gereken vergiler için şirket kurmak gerekir. İnternetten satışa başlamadan önce vergi levhasına sahip olmak için şirket kurulduğunda, firmalar ticari birer işletme olarak fatura kesebilirler. Yapılan satışlarda herhangi bir usulsüzlük olmaması ve satışların devlet tarafından takibini sağlayan geniş bir sistem olan bu yöntemler ile aynı zamanda kişler vatandaşlık görevi olan vergi verme gerkliliğini de yerine getirmiş olur. Eticarete başladan önce bilinmesi gerekenler arasında eticaret vergilendirmeleri de yer almaktadır. Sonuçta ticari bir iş yapılırken başarılı olmak için giderler gelirler iyi bir şekilde planlanmalıdır. E-ticaret yapanlar ne kadar vergi öder, internetten satış yapanlar nasıl vergilendirilir, e-ticarette vergilendirme nasıl yapılır, eticaret vergileri nelerdir; gelin merak ettiklerinizi yanıtlayalım. 

Eticarette Vergilendirme Nasıl İşler?

Ülkemizde eticaret vergilendirmeleri Türkiye Cumhuriyeti vergi mevzuatına göre belirlenir. Yurtiçi, yurtdışı ve internetten yapılan satışların tamamı için vergilendirme yapılır. E-ticaret vergilendirmeleri firmalara göre değişiklik göstermektedir. Firmaların büyüklüğü, yaptığı satışlar ve gelirleri ödenecek vergi oranını belirler. Vergi ödemeleri belli periyotlarda yapılmaktadır. Farklı vergi türlerine göre farklı periyotlarla yapılan e ticaret vergilendirme yöntemlerini gelin detaylı bir şekilde inceleyelim. 

E-Ticaret Vergi Türleri Nelerdir?

1)Katma Değer Vergisi(KDV)

Eticaret ile satış yapanlar aylık olarak KDV öder. Satılan ürünlerin o anki fiyatı üzerinden belirlenir. İnternetten yapılan satışlara göre %1, %8 veya %18 oranında hesaplanır. 

2)Damga Vergisi

Eticaret yapan firmaların birbirleri ile iş yapmak istediklerinde aralarında bir güven oluşturmak için devlete ödedikleri vergidir. Böylece işlemler resmi ve hukuki bir şekilde yürütülür.

3)Geçici Vegi Beyannamesi

Firmalar 3 aylık olarak geçici vergi beyannamesi öder. Yapılan satışlara, kar ve zarar durumlarına bakılarak ödenir. 

4)Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi

Yıl içinde sadece bir kez ödenir. Bir yıl boyunca yapılan satışlardan elde edilen kazanca göre %15-%35 arasında hesaplanır. İki taksit olarak ödenir (şubat-haziran)

5)Yıllık Gelir Vergisi

Her yıl martın 25'ine kadar beyan edilir. Yıllık olarak elde edilen kazanca göre belirlenir. 

İlgili Yazı : E-ticaret Alışveriş Vergisi Ne Kadar Ödenecek?

E Ticaret Vergisi Ödemezsem Ne Olur?

İnternet satışlarından vergi ödememenin cezası elbette bulunmaktadır. E ticaret vergi mükellefiyeti şartlarını yerine getirmeyen kişiler, eticaret vergi mevzuatına karşı geldikleri için e-ticaret vergi cezası alırlar. Bu kişiler Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilir. 

Fatura kesen ama vergilerini ödemeyen veya geciktirek kişiler için de bi yaptırım bulunur. Vergilerini ödemede geciktiren kişilere faiz uygulanır. İlerleyen aşamalarda ise hesapları bloke edilebilir. 

"Eticaret vergisi nasıl ödenir" diye merak ediyorsanız, internetten veya bankadan kolayca ödeme yapabilirsiniz. Ödeme yaparken e-ticaret vergi kodu ile işlem yapmalısınız. 

Eticarette Vergi Muafiyeti Var Mı?

Bakanlık tarafından 2021 yılında yapılan düzenleme sonrası eticaret vergi muafiyeti genişletildi diyebiliriz. Çeşitli şartlara bağlı olarak e-ticarette vergiden muaf olabilirsiniz. Peki vergi muafiyeti şartları nelerdir?

  • Elde edilen gelir 220 bin ₺ üzerinde olamaz.
  • Evde yapılıp satılan ürünler için geçerlidir.
  • Üretilen ürünün, üretim aşamasında sanayi tipi üretim tarzı kullanılamaz.
  • Satış yapan kişilerin üzerinde şirket olmaması gerekir. 

İlgili Yazı : Kimler E-ticaret Vergisinden Muaf Tutulacak? (2022)

Vergi Muafiyeti İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Vardır?

Yukarıdaki şartlar sağlanıyorsa öncelikle bir bankadan hesap açılması gerekmektedir. Satılan ürün veya hizmetin tüm ödemeleri bu hesaba yapılmalıdır. Ayrıca vergiden muaftır belgesi alınmalıdır. 

Eticaret Sitesinden Satış Yaparken Vergi Muafiyeti Var Mı?

İnternetten satış yapmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Pazar yerleri, İnstagram, Facebook, eticaret siteleri ve çok daha fazlası. Bu kadar seçenek içinden bazılarından satış yaparken eticaret vergi muafiyetinden yararlanabilirsiniz. Şöyle ki evde üretim yapan pek çok kişi İnstagram üzerinden satış yapmaktadır. Bu kişiler ürünlerini gönderdikten sonra belirledikleri bir hesaba direkt ücretleri havale alırlar. Bu durumda vergi muafiyetinden yararlanılabilir AMA! 

Eticaret siteniz üzerinden satış yapıyorsanız vergi muafiyetinden yararlanız çok mümkün görünmüyor. Neden mi? Çünkü sanal mağazanızın güvenilir bir yapıda olması için kredi, banka kartı ile ödeme almanız gerekmektedir. Elbette sanal mağazanız üzerinden telefonla sipariş alabilir veya sadece kapıda ödeme seçeneği koyabilirsiniz. Bu iki durumda da sitenizde kart ile ödeme olmadığı için müşterilerinizden pozitif geri dönüş almanız çok zordur. 

Tüketiciler ödeme kısmına geldiklerinde ne kadar çok ödeme seçeneği görürse o kadar iyidir. Sonuçta herkesin yapmak istediği ödeme yöntemi farklıdır ve sizde bu ödeme yöntemelerinden biri yok diye müşterilerinizi kaçırmak istemezsiniz. Bu sebeple bir eticaret siteniz varsa ve fatura keserek ödeme almak istiyorsanız mutlaka bir şirket kurmalısınız. 

Güvenilir Bir Eticaret Sitesi Kurmak İçin EticaretYap!

Siz de internetten satış yapmaya başlamak istiyor ve müşterilerinizi kaliteli, güvenli bir sanal mağaza sunmak istiyorsanız EticaretYap'ın hazır eticaret paketleri ile sitenizi hemen oluşturun. Türkiye'nin en kolay kullanışlı yönetici paneli ile satışlarınızı kolayca takip edin. Gelir, gider dengenizi inceleyebileceğiniz paneller ile vergi yükümlülüklerinizi daha kolay takip edebilirsiniz. Deneyimli yazılım ekibimiz son teknoloji sistemler ile devamlı güncel çalışmalar yapmaktadır. E ticaret paketleri ile ilgili merak ettikleriniz için bizi arayarak bilgi alabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz demo hesabımızı inceleyerek nasıl bir sisteme sahip olduğumuzu deneyimleyebilirsiniz.