Sanal Girişimcilik Nedir? Nasıl Dijital Girişimci Olunur?

Sanal Girişimcilik Nedir?

Sanal girişimcilik, yeni bir iş fikri olan kişilerin çalışmalarını internet üzerinden yürütmelerine verilen isimdir. Sanal girişimciliği anlamak için öncelikle "girişimcilik" kavramını tam olarak algılamalıyız. Girişimcilik;  çeşitli iş kollarından para kazanma amacıyla belirli bir sermaye ile iş kurulmasına denmektedir. Girişimciliğin en büyük handikabı yeni bir işe başlanıyor olması sebebiyle işin geleceğinin tam olarak bilinememesi ve maddi, manevi risklerin göz önüne alınmasıdır. Dünya üzerinde pek çok kişinin aklına yapılacak harika fikirler gelmekte ama çoğu kişi bu fikirleri sadece düşünmekle yetinmektedir. Önemli olan ve girişimcileri , girişimci yapan konu akla gelen mükemmel fikirleri hayata geçirecek cesarette olmalarıdır.

Sanal girişimcilik son yıllarda en revaçta olan kavramlardandır. İş fikirlerini gerçekleştirmede sanal ortamları kullanan kişiler çok daha az masraflar ile çok daha fazla iş yapabilmektedir. Ayrıca günümüzde çoğu sektör işlerini internet üzerinden yürüttüğü için de potansiyel müşterilere ulaşmak internetten daha kolay bir hale gelmiştir.

İlgili İçerik: E-ticaret Sitesi Kurmak Girişimcilere Ne Tür Avantajlar Sağlar?

Girişimcilik Çeşitleri Nelerdir?

Girişimcilik türleri ticari, iç, sosyal ve sanal olarak dörde ayrılmaktadır. Bugün sanal girişimciliğin detaylarını, avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğiz.

Sanal Girişimci Kime Denir?

İnternetten yeni iş fikrini üreten ve icraata geçen kişiye sanal girişimci denmektedir. Girişimcilik faaliyetlerini sanal ortamlarda yürütmek çok daha güzel kazanç sağladığı için girişimciler son yıllarda sanal girişimciliğe yönelmişlerdir. Sanal girişimcilere aynı zamanda internet girişimcisi veya dijital girişimci ismi de verilmektedir.

Dijital Girişimcilik Avantajlı Mı?

Dijital girişimcilik pek çok yönden girişimcilere çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajların en başında herhangi bir kişiye bağlı olmadan girişimcilerin istedikleri yerden çalışabiliyor olmasıdır. Sanal girişimciler büro veya ofise ihtiyaç duymadan evlerinden veya istedikleri yerden rahatlıkla çalışabilirler. Globalleşen dünyada pek çok kişi evden çalışma sistemini tercih ettiği için sanal girişimciliğin avantajlarının başında bu sistemi söyleyebiliriz.

  • İnsanlarla devamlı olarak iletişim kurmayı sevmiyor ve işinize bakmak istiyorsanız yine bu sistem sizin için avantajlıdır. Çünkü işlerin tamamı internetten yürütüldüğü için devamlı insanlarla muhatap olmak zorunda kalmazsınız.
  • Fiziki mağaza veya büro gibi masraflar ortadan kalktığı için maliyetler de düşmektedir. Böylece daha fazla kazanma şansı ortaya çıkar.
  • Girişimcilik çalışmalarını sanal ortamda gerçekleştiren kişiler internet reklamları, ınfluencerlar ve çeşitli dijital pazarlama stratejilerini kullanabilir. Böylece internet üzerinden daha geniş bir kitleye hitap edebilir.
  • İnternet üzerinden yapılan satışlarda ücretler direkt olarak ödendiği için verilen hizmet ve ürünlerin tahsilatında herhangi bir problem ile karşılaşılmaz.

İlgili İçerik: Sanal Mağaza Açmak İsteyenlere Öneriler

Dijital Girişimciliğin Dezavantajları Var Mı?

Elbette yapılan her işte olacağı gibi sanal girişimciliğin de dezavantajları bulunmaktadır. En büyük dezavantajların başında sanal dünyaya olan talebin artması ile rekabet oranının yükselmesidir. Hayalinizdeki işi iyi bir şekilde geliştirebilmek için küçük büyük çok fazla rahibiniz olacaktır. Bu sebeple yılmadan çalışmalı ve zorluklara göğüs germeyi bilerek yola çıkmalısınız.

  • Bir işe başlanırken en önemli konulardan biri de sermayedir. Yeterli sermayeye sahip değilseniz işinizi geliştirmeniz çok zor olur. Masraflar arttıkça bu masrafları kapatabileceğiniz yeterli bir sermayeye sahip olmalısınız.
  • Dijital reklamlara önem vermeli ve asla es geçmemelisiniz. Sanal platformlarda rakiplerin önüne geçilmesini sağlayan en önemli konuların başında dijital reklamlar gelmektedir. Rekabetin gerisinde kalmak istemiyorsanız reklamlarınız için de bir bütçe ayırmalısınız.

İnternet Girişimciliğinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  1. Öncelikle diğer tüm işlerde olduğu gibi sanal girişimcilikte de iyi bir planlama yapılması gerekmektedir. Doğru bir plan ve hedef ile daha iyi bir gelişim gösterebilir, hedeflerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz.
  2. Girişim planlarınızda elbette kararları kendiniz almalısınız. Yalnız kendi fikirlerinizi oluştururken işi bilen ve başarılı kişilerden de fikir önerilerine açık olmalısınız.
  3. Kendinize bir hedef belirledikten sonra planladığınız iş modeline sadık kalın. Çalışmalarınız sırasında negatif olaylarla karşılaşsanız bile yılmadan ilerlemeye devam edin.

Sanal Girişimci Olursanız Yapabileceğiniz Meslekler:

Siz de iş fikrinizi hayata geçirmek ve sanal girişimci olmak istiyorsanız yapabileceğiniz bazı meslekler bulunmaktadır. Bunlar; eticaret, e ihtacat, grafik tasarım, web tasarımı, içerik yazarlığı, içerik üreticiliği, mobil uygulama geliştirme, dijital reklam danışmanlığı ve sosyal medya danışmanlığı olabilir. Bu mesleklerin dışında elbette internet üzerinden geliştirebileceğiniz meslekler de bulunmaktadır. Yine de sanal girişimcilik yapmak isteyen kişilerin öncelikli tercih ettiği meslek olarak e-ticaret ve e-ihracatı söyleyebiliriz. İnternetten yapılan alışverişlerin her geçen gün artması ile internetten satış yapmak isteyenlerin sayısı da hızla artmakta ve talep karşılanmaktadır. 

EticaretYap ile Hemen Sanal Girişimci Olun

Eticaretyap'ın hazır eticaret paketleri ile internetten satış yapma sitesi açarak kolayca satışlara başlayabilirsiniz. E ticaret girişim fikirlerinize ara vermeden hızlıca sanal mağazanıza sahip olabilirsiniz. En kaliteli internet altyapısı ile satışlarınızı müşteri memnuniyeti yüksek bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İnternetten satış yapmak için ihtiyacınız olan web sitesine Eticaretyap ile hemen sahip olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizi arayabilir, gelişmiş altyapılarımız ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.