E-Fatura Nedir, E Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizde yapılan tüm hizmet ve ürün satışlarının yasal bir zemine oturması için fatura kesilmesi gerekmektedir. Vergi mükellefi olan kişiler veya firmalar fatura keserek gelirler giderlerinin devlet tarafından takip edilebilmesini sağlamaktadır. Aksi takdirde yapılan satışlar yasadışı olarak gerçekleşmektedir. Uzun yıllardır elle kesilen faturalar internetten satışların artması ile sanal ortama da taşınmıştır. İnternet ortamında yasal olarak hazırlanan faturalara, e-fatura adı verilmiştir. Siz de e ticaret ile satış yapıyorsanız veya internetten satışlara başlamak istiyorsanız e-fatura ile ilgili merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz. 

E-Fatura Nedir, Nasıl Kesilir?

Fatura kesiminin dijital ortamda gerçekleşmesine e-fatura denmektedir. Herhangi bir kağıt hağıt harcamadan internetten online olarak faturalar kesilebilmektedir. Firmalar ve kişiler için kağıt israfı olmaması sebebiyle aynı zamanda e-faturalar, masrafların azalmasını da sağlamaktadır. E fatura kullanmak doğa dostu bir sistemdir de diyebiliriz. E fatura kesmek için  GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) ve özel firmaların entegrasyonlarını kullanmanız gerekmektedir. Mali mühür veya e-imza ile de e fatura kesmeye başlayabilirsiniz. 

İlgili İçerik: Eticarette E-Fatura ve E-Arşiv Kullanmak Zorunlu Mu?

E-Fatura Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

E faturaya başvuru yapmak için iki farklı yol mevcuttur. Tüzel ve gerçek kişiler olarak fatura sistemine başvuru yapabilirsiniz.Tüzel kişi okarak başvuru yapacaksanız mali mühüre sahip olmanız gerekmektedir. Eğer gerçek kişi olarak başvuru yapacaksanız mali mühür veya e-imza yöntemlerini kullanabilirsiniz. 

Tüzel Kişiler Hangi Belgelerle Başvuru Yapar?

  1. İmzalı "e-fatura uygulaması başvuru formu ve taahhütnamesi"
  2. İmzalı "elektronik mali mühür sertifika sahibi taahhütnamesi"
  3. Noter onaylı, şirket kuruluş sözleşmesini içerek ticaret sicil gazetesinin nüshası 
  4. Başvuru formuna tüzel kişi mükelleflerinin adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren noter onaylı imza sirküleri örneği

Gerçek Kişiler Hangi Belgelerle Başvuru Yapar?

  1. İmzalı "e-fatura uygulaması başvuru formu ve taahhütnamesi"
  2. Mali mühür ile kullanılmak isteniyorsa; mükellef tarafından imzalanmış "elektronik mali mühür sertifika sahibi taahhütnamesi"
  3. Uygulama nitelikli elektronik sertifika ile kullanılacaksa, mükellefin nitelikli elektronik sertifikaya sahip olduğunu ifade eden yazılı beyan
  4. Yetkili kişinin noter onaylı imza sirküleri

Tüm Adımları İle E-Fatura Başvurusu

Öncelikle Mali Mühür Başvurusu Yapın

İlk olarak mali mühür başvurusu yapmalısınız. Böylece sisteme firmanızı tanımlayabilirsiniz. Mali mühüre başvuru yapmak için Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin online sayfasını kullanabilirsiniz. Tüzel veya gerçek bir kişilik olarak başvurunuzu nasıl yapacağınızı seçmeli ve karşınıza gelen formu doldurmalısınız. Formu doldurduktan sonra belirlenen ücreti ödemeli, ardından dekontun açıklama bölümüne "mali mühür başvuru no" yazmalısınız.  

3 yıllık olarak tanımlanan mali mühür sertifikası fiyatları tüzel ve gerçek kişilere göre değişiklik göstermektedir. Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası ve akıllı kart okuyucu ücreti 395₺ + KDV, gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası ve akıllı kart okuyucu ücreti 251₺ + KDV olarak belirlenmiştir. 

Mali Mühür Kurulumunu Tamamlayın

Mali mühüre başvuru yaptıktan sonra en fazla 10 iş günü içinde size ulaşmaktadır. Mühür size ulaşınca Kamu Sertifikasyon Merkezi, Sürücü Yükleme Servisi'ne giriş yapmalısınız. Kart okuyucunuzu seçerek kurulum gerçekleştirmelisiniz. Online olarak mali mühür başvurusu yapamadıysanız bu işlemlerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirmelisiniz. 

Gelir İdaresi Başkanlığı'na E-Fatura Başvurusu Yapın

Mali mühür işlemlerinizi tamamladıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'na e-fatura başvurusu yapabilirsiniz. Başvurunuz esnasında mali mühür bilgisayarınızda takılı ve çalışır halde olmalıdır. 

E Fatura Kimler İçin Zorunludur?

  • Kendi siteleri veya internet satış platformları üzerinden, her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon tl, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan kişiler. 
  • Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon tl, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin tl ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine e-fatura sistemine geçme zorunluluğu getirildi.

Ciro limiti farketmeksizin e fatura kullanması gereken sektörler ise;

  • ÖTV 1 ve 3 kapsamındaki ürünleri üreten şirket sahiplerinin, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayan firmalar. 
  • E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11’inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanlar.

E Fatura Avantajlı Bir Sistemi Mi?

  • E fatura firmalar ve kişiler için pek çok yönden avantajlı bir sistemdir. Öncelikle firmaların maliyetleri efatura ile düşmektedir. Kağıt, mürekkep, toner, kartuş, zarf gibi masraflar online fatura sayesinde azalmaktadır. Ayrıca tüm süreçler internetten yönetildiği için fazladan personele ihtiyaç duyulmayacaktır. Böylece çalışan masrafları da düşmektedir. 
  • Faturalandırma süreci hızla ilerlemektedir. Elektronik ortamda hazırlanan faturaların basım süresi olmadığı için zaman kaybı yaşanmamaktadır. Tek tuş ile hızlı fatura kesebilir, işlemlerinizi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca faturayı kargolama gibi bir süreçle de uğraşmanıza gerek kalmamaktadır. Mail atarak faturaları müşterilerinize saniyeler içinde ulaştırabilirsiniz.
  • E-fatura yöntemi musahebe sistemlerine de entegre edilebilmektedir. Böylece muhasebede yapılacak faturalandırmalar daha kolay hale gelmektedir. Firmalar bu yöntemler ile mali olarak oluşabilecek problemler çok daha kısa süreler içinde takip edebildikleri için anlık olarak işlem yapabilmektedir. 
  • Fiziki olarak gönderilen faturalar kaybolabilir veya yırtılabilirken e-faturalar elektronik ortamda arşivlendiği için hiçbir zarar görmemektedir. Aynı zamanda yüzlerce kağıt faturanın içinde eski bir faturayı aramak neredeyse imkansızken, aradığınız eski faturalara online olarak hızlıca ulaşabilirsiniz. 
  • Online faturalar ile hata payı da neredeyse ortadan kalkmaktadır. Fiziki sistemlerde yapılan işlem hataları online da yapılmadığı için hesaplamalar daha doğru sonuçlar vermekte ve faturalar doğru kesilmektedir. 
  • E faturalar aynı zamanda doğa dostudur. Kağıt israfının önüne geçerek binlerce ağacın kesilmesini önler. Doğaya hiçbir zararı yoktur. 

E Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır?

E fatura sorgulaması da kullanımı kadar kolaydır. E arşiv fatura sorgulama sistemi üzerinden e faturalarınızı kolayca sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numarası ile kolayca girebildiğiniz sistemden, kendinizde bulunan fatura bilgilerini karşılaştırabilir hızlıca sorgulama yapabilirsiniz. Çalışmalarınıza hız kazandıracak bu yöntem ile doğru bilgilere tek tıkla ulaşma şansı yakalayabilirsiniz. 

EticaretYap ile E-Fatura Kesmek Artık Çok Kolay!

Eticaretyap'ın altyapıları ile satın alacağınız sanal mağazanızda e-fatura ve e-arşiv sistemleri mevcut olarak bulunmaktadır. İnternetten satış yapmaya karar verdiyseniz ve işe nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız e ticaret yazılımlarımızı inceleyebilir, tüm bütçelere uygun olarak hazırladığımız eticaret paketlerimizi hemen satın alabilirsiniz. Böylece online satışın keyfini çıkarırken sanal mağazanız bize emanet olur ve efatura, e arşiv, pazaryeri entegrasyonu ve kargo entegrasyonu gibi işlemlerle ayrı ayrı uğraşmanıza gerek kalmaz. Siz işletmenizle ilgilenirken online sitenizin tüm çalışmaları firmamız tarafından yapılırken kendinizi sadece işinize odaklayabilirsiniz. Mevcutta bir siteniz varsa ve e fatura sistemini sitenize entegre etmek isteiyorsanız da firmamızdan destek alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizi arayabilirsiniz.